AntarabangsaIsu Semasa

Tapak Penghasilan Arak Berusia 5,000 Tahun Ditemui di Mesir

Sebuah tapak penghasilan arak yang dipercayai berusia lebih dari 5,000 tahun telah ditemui oleh sepasukan ahli arkeologi di sebuah tempat perkuburan di selatan Mesir, kata kementerian pelancongan pada hari Sabtu.

Tapak yang mengandungi beberapa “unit” yang terdiri daripada kira-kira 40 periuk tanah yang disusun dalam dua baris itu ditemui di Abydos Utara, Sohag, oleh pasukan gabungan Mesir-Amerika, kata kementerian itu dalam satu kenyataan di laman Facebooknya.

 

Tapak Penghasilan Arak Era Raja Narmer

Kilang itu mungkin berasal dari era Raja Narmer, demikian menurut setiausaha jeneral Majlis Tertinggi Antik Mesir, Mostafa Waziry, yang mengatakan, ia percaya penemuan itu adalah “kilang arak produksi tertinggi yang tertua di dunia.”

Narmer, yang memerintah lebih dari 5,000 tahun yang lalu, mengasaskan Dinasti Pertama dan menyatukan Mesir Atas dan Bawah.

Ahli arkeologi Britain pertama kali menemui kewujudan kilang bir itu pada awal abad ke-20 tetapi lokasinya tidak pernah ditentukan dengan tepat, kata kenyataan itu.

Pasukan gabungan Mesir-Amerika “berjaya mencari dan menemui kandungannya”, katanya.

Menurut Waziry, kilang bir terdiri daripada lapan kawasan besar yang digunakan sebagai “unit pengeluaran bir.” Setiap sektor mengandungi sekitar 40 periuk tanah yang disusun dalam dua baris.

Image result for egypt brewery

Campuran biji-bijian dan air yang digunakan untuk pengeluaran bir dipanaskan di dalam tong, dengan setiap tong “disokong oleh tuas yang dibuat dari tanah liat yang diletakkan secara menegak dalam bentuk cincin.”

Ahli arkeologi Matthew Adams dari New York University, yang mengetuai misi bersama dengan Deborah Vischak dari Princeton University, mengatakan kajian menunjukkan bahawa arak dihasilkan secara besar-besaran, dengan sekitar 22,400 liter dibuat pada satu masa.

 

Arak Digunakan Untuk Upacara Keraian Raja Mesir

Tempat pembuatan arak itu “mungkin dibangunkan di tempat ini khusus untuk menyediakan arak untuk upacara-upacara keraian yang berlangsung di dalam tempat pemakaman raja-raja Mesir”, menurut pernyataan itu.

“Bukti penggunaan arak dalam upacara pengorbanan ditemui semasa penggalian di tapak ini,” kata kenyataan itu.

Bukti pembuatan bir/arak di Mesir kuno bukanlah perkara baru, dan penemuan masa lalu telah memberi penerangan mengenai kegiatan tersebut.

Serpihan tembikar yang digunakan oleh orang Mesir untuk membuat bir dan berasal dari 5,000 tahun ditemui di sebuah tapak bangunan di Tel Aviv, yang diumumkan oleh Pihak Berkuasa Antik Israel pada tahun 2015.

Abydos, di mana penemuan terbaru itu diterokai, adalah tapak kepada pelbagai artifak purba selama bertahun-tahun dan terkenal dengan kuil-kuilnya, seperti Seti I.

 

Pertemuan Arkeologi Pertama Di Abydos Pada Tahun 2000

Pada tahun 2000, sepasukan ahli arkeologi AS di Abydos menemui contoh terawal yang diketahui tentang kapal solar kuno Mesir dari dinasti pertama Firaun sekitar 5,000 tahun yang lalu.

Mesir telah mengumumkan beberapa penemuan baru yang diharapkan dapat merancakkan pelancongan, sektor yang terjejas akibat pemberontakan tahun 2011 hingga pandemik coronavirus.

Misi lain yang berada di Iskandariah baru-baru ini menemui beberapa mumia dari sekitar 2,000 tahun lalu yang membawa tangkal lidah emas yang dianggarkan telah diletakkan di mulut orang mati untuk memastikan mereka dapat berbicara di akhirat.

Pihak berkuasa menjangkakan 15 juta pelancong mengunjungi Mesir pada tahun 2020, dibandingkan dengan 13 juta orang pada tahun sebelumnya, tetapi virus Covid-19 mengubah segalanya.

Show More

Related Articles

Back to top button