Gaya Hidup

Pencinta Tanaman Kini Bintang Paling Bersinar di Media Sosial

Selepas yoga, makanan, dan fesyen, sudah tiba masanya untuk tanaman mencapai zaman kegemilangan di internet. Sama ada di TikTok, YouTube, atau Instagram, “pencinta tanaman” atau dikenali sebagai “plantfluencer” mengumpul berjuta-juta penonton dalam kalangan pengguna internet.

Fesyen? Kita masih lagi terkurung di rumah. Dapur? Itu sudah agak membosankan. Jadi apa yang tinggal? Tumbuhan!

 

Tumbuhan Bukan Sahaja Bagi Untuk Yang Ada Halaman Rumah

Tumbuhan mendapat tempat di laman rumah bagi mereka yang beruntung, iaitu dalam terarium (dalam balang kaca seperti sebuah akuarium) bagi mereka yang mempunyai ruang kecil dan bahkan tergantung di dinding dalam rumah, tidak ada yang dapat menghentikan “pencinta tanaman”, fanatik yang menjadikan hiasan dalaman rumah mereka seperti hutan bandar yang asli.

Trend ini bukanlah sesuatu yang baharu. Pada bulan November 2018 The New York Times menerbitkan siasatan pada bulan November 2018 mengenai peningkatan populariti pengaruh digital ini.

Tetapi pandemik koronavirus menyebabkan aliran ini menjadi semakin besar. Google juga telah mencatatkan peningkatan besar dalam carian yang berkaitan dengan perkebunan.

Melalui media sosial, para pencinta tanaman ini memperlihatkan spesimen mereka yang paling menarik, menyampaikan nasihat penjagaan tanaman dan memaparkan ruangan tumbuhan dalaman yang diimpikan ramai. Tumbuhan hijau melengkapi dinding, menghiasi meja dan kepala katil dan menggantikan buku di rak.

 

Pencinta Tanaman Tidak Kira Jantina

Sudah tentu tidak dapat dinafikan bahawa tanaman mempunyai banyak faedah. Ia murah dan mampu dimiliki oleh ramai orang tanpa mengira jantina juga. Dan berkebun, walaupun di dalam rumah, baik untuk semangat kita.

Ketika diwawancara oleh majalah Perancis, Psychologies, Denis Richard, ketua jabatan di hospital Henri Labourit di Poitiers, Perancis bahkan menyarankan bahawa aktiviti tersebut “berkemungkinan dapat mencegah munculnya gangguan atau kebergantungan tertentu yang mempengaruhi perjalanan patologi tertentu (neurologi, psikiatri), untuk memperbaiki keadaan hidup.”

Tidak hairanlah jika pencinta tanaman kini diikuti oleh khalayak ramai. Contohnya, akaun The Sill diikuti oleh 838 ribu pengikut di Instagram. Berfungsi sebagai kedai dan blog, akaun tersebut memberikan nasihat tentang cara menjaga tanaman.

Satu lagi kejayaan besar, laman houseplantclub mempunyai satu juta pengikut. Kedua-dua pencipta, Morgan Doane dan Erin Harding, bahkan telah menerbitkan sebuah buku berjudul “How to Raise a Plant: and Make It Love You Back.”

Bagi mereka yang berada di ruang kecil dengan cita-cita besar, Darryl Cheng melalui akaunnya houseplantjournal, dengan lebih daripada 500 ribu pengikut, menghantar nasihat setiap hari. Dalam keadaan yang sama, The Potted Jungle, Hilton Carter dan JamiesJungle semuanya mempamerkan estetika dalaman yang menghijau untuk pengikut mereka.

Trend ini juga berlaku di TikTok, di mana tutorial untuk menanam tumbuhan dari biji dan pelbagai lagi panduan, turut tersedia. Contohnya, akaun Jessie Jacobson, growithjessie, menunjukkan kepada para pengikut cara mengekstrak biji dari buah naga dan menanamnya di rumah. Anda juga dapat mempelajari cara membersihkan akar tanaman kegemaran anda untuk penanaman semula.

 

Tumbuhan Tular Yang Boleh Mengisi Ruang Rumah Anda

Image result for monstera deliciosa

Bagi sesiapa yang ingin mengikuti trend hutan bandar, mustahil untuk memulakannya tanpa pokok monstera deliciosa.

Elegan dan bersifat mesra Instagram, tumbuhan ini digambarkan oleh laman web Slate sebagai fenomena generasi kini dan aksesori penting untuk hiasan dalaman ketika ini. Dilihat pada kertas dinding, barang kemas, dan juga tatu, trend ini ada di mana-mana sahaja.

Selain itu, tumbuhan ginkgo biloba juga mula mendapat perhatian. Pokok ginkgo terkenal untuk hiasan lanskap kerana ia boleh bertolak ansur dengan tanah yang buruk, pencemaran dan memerlukan nutrisi yang sedikit.

Sebagai tanaman rumah, ginkgo memerlukan penjagaan minimum untuk kekal sihat dan segar. Pokok ginkgo mempunyai daun berwarna hijau dan berbentuk seperti kipas. Sesetengahnya mempunyai daun yang berubah menjadi warna emas pada akhir musim panas dan musim gugur.

Show More

Related Articles

Back to top button