Bisnes & Ekonomi

Ekonomi Malaysia Terburuk Sejak Krisis Kewangan Asia 1998

Ekonomi Malaysia merosot lebih jauh pada suku keempat tahun 2020, menyebabkan penguncupan Produk Domestik Kasar (KDNK) yang lebih teruk daripada yang dijangkakan oleh kerajaan pada mulanya.

Ketua Jabatan Perangkaan Malaysia Uzir Mahidin mengatakan pada hari Khamis (11 Februari) bahawa KDNK suku keempat Malaysia turun sebanyak 3.4 peratus – lebih besar daripada penurunan 2.7 peratus pada suku ketiga. Keseluruhan KDNK menyusut 5.6 peratus, penguncupan terbesar sejak Krisis Kewangan Asia 1998.

Kementerian Kewangan sebelumnya mengatakan bahawa ia menjangkakan ekonomi akan menyusut sebanyak 4.5 peratus pada tahun 2020. Malaysia mencatat pertumbuhan KDNK 4.3 peratus pada tahun 2019.

 

Ekonomi Malaysia Memburuk Akibat Sekatan Perjalanan?

Antara Oktober dan Disember tahun lalu, sebahagian besar negara berada di bawah sekatan baru, termasuk sekatan perjalanan, ketika pemerintah berusaha menangani gelombang ketiga jangkitan Covid-19.

Datuk Seri Uzir mengatakan bahawa sektor pembinaan, perlombongan dan perkhidmatan mencatatkan penurunan terbesar tahun lalu, masing-masing menyusut sebanyak 19.4 peratus, 10 peratus dan 5.5 peratus.

Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Nor Shamsiah Mohd Yunus, pada hari Khamis mengatakan bahawa pasaran pekerja dijangka kekal lemah pada separuh pertama 2021 sebelum meningkat semula.

Angka pengangguran berada pada 4.8 peratus pada akhir tahun 2020 setelah melepasi 5 peratus pada pertengahan tahun ini, kadar tertinggi dalam tiga dekad.

 

Gabenor Yakin Ekonomi Akan Pulih Pada Tahun Ini

Datuk Nor Shamsiah bagaimanapun, yakin bahawa ekonomi akan pulih pada tahun 2021 sejajar dengan kempen vaksinasi dan pemulihan ekonomi global, walaupun beliau mengingatkan bahawa risiko penurunan disebabkan oleh situasi Covid-19 masih ada.

BNM dijangka mengeluarkan tinjauan yang disemak semula untuk pertumbuhan ekonomi pada tahun 2021 bulan depan. Unjuran awal Kementerian Kewangan menjangkakan pertumbuhan tahun ini antara 6.5 peratus hingga 7.5 peratus.

 

Moratorium Automatik Tidak Akan Membantu Ekonomi

Gabenor Bank Negara juga mengatakan bahawa bantuan pembayaran pinjaman yang disasarkan yang ditawarkan oleh bank cukup untuk menangani kesan ekonomi dari sekatan yang berterusan, di tengah-tengah desakan agar moratorium pinjaman menyeluruh – serupa dengan yang diumumkan pada bulan Mac tahun lalu – untuk diperkenalkan semula.

“Adalah salah untuk menganggap ekonomi akan dibantu oleh moratorium automatik,” kata Nor Shamsiah pada taklimat media pada hari Khamis.

 

Ekonomi Malaysia Terjejas Teruk Akibat Covid-19

Malaysia kini dalam penguatkuasaan ketiga mengenai larangan Covid-19 sejak wabak itu bermula lebih dari setahun yang lalu.

Ekonomi hampir ditutup sepenuhnya antara Mac dan Jun 2020 – menyebabkan KDNK menguncup sebanyak 17.1 peratus pada suku kedua.

Penambahan kes yang mendadak menyebabkan perintah sekatan diperkenalkan semula pada bulan Oktober.

Pembukaan semula ekonomi selama satu bulan pada akhir tahun menyebabkan lonjakan kes yang lain, menyebabkan penutupan sebahagian dilaksanakan pada pertengahan Januari. Ini dijadualkan berakhir pada 18 Februari.

Malaysia berada dalam keadaan darurat selama tujuh bulan untuk menangani wabak tersebut.

Kerajaan Terpaksa Mencari Keseimbangan Antara Ekonomi & Melindungi Nyawa

Kerajaan mengatakan secara perlahan-lahan akan membuka kembali ekonomi walaupun negara masih dalam keadaan darurat, mencari keseimbangan yang akan melindungi nyawa sambil memastikan bahawa kegiatan ekonomi terus berjalan.

Pembukaan semula ekonomi berlaku setelah pegawai kesihatan menganggarkan kes virus harian memuncak pada akhir bulan lalu. Negara menambah 2,764 kes baru pada hari Selasa – jumlah terkecil sejak 11 Januari – dan Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia Noor Hisham Abdullah mengatakan bahawa jangkitan mungkin menunjukkan trend menurun pada saat PKP dijadualkan berakhir pada 18 Februari. Kes meningkat kepada 3,499 pada hari Sabtu (13 Februari).

Kerajaan bulan lalu melancarkan pakej 15 bilion ringgit untuk membantu ekonomi mengatasi kesan daripada lonjakan kes COVID-19 baru-baru ini. Rancangan itu, yang merangkumi sokongan tunai kepada orang miskin, potongan cukai dan subsidi gaji, akan dibiayai melalui peruntukan semula dana yang ada dan bukan melalui perbelanjaan baru.

Show More

Related Articles

Back to top button