AntarabangsaIsu Semasa

Pemuda Thailand Kembali Ke Jalan, Kini Bawa Periuk Dan Kuali

Ratusan pemuda penunjuk perasaan Thailand berkumpul di Bangkok pada hari Rabu untuk menuntut pembebasan empat aktivis yang ditahan dalam tahanan sementara menunggu perbicaraan atas tuduhan menghina raja Thailand, jenayah yang boleh dihukum penjara sehingga 15 tahun.

Banyak penunjuk perasaan memukul periuk dan kuali, mengambil inspirasi dari protes di negara jiran Myanmar terhadap rampasan kuasa minggu lalu, sementara ada yang memegang bendera Myanmar untuk menunjukkan sokongan terhadap gerakan pro-demokrasi negara itu.

 

Demonstrasi Solidariti Myanmar Bertukar

Demonstrasi di Bangkok itu pada awalnya diatur untuk solidariti terhadap para penunjuk perasaan di Myanmar, tetapi ia berubah menjadi tuntutan untuk mengubah atau menghentikan undang-undang “lese majeste” yang ketat setelah empat aktivis ditahan pada hari Selasa.

Polis dengan pakaian anti rusuhan bertengkar dengan penunjuk perasaan ketika aktivis berarak berhampiran balai polis. Tong asap dilihat bergelimpangan di atas tanah berhampiran tempat tunjuk perasaan.

“Jika kita keluar ke jalanan dalam ratusan ribu, kita dapat mereformasi monarki,” kata pemimpin protes Panusaya “Rung” Sithijirawattanakul.

 

Pemuda Thailand Kembali Ke Jalan Raya Meminta Reformasi Monarki

Protes yang dipimpin oleh pemuda di Thailand tahun lalu melanggar pantang larang tradisional dengan secara terbuka meminta reformasi monarki. Penolakan jaminan untuk empat pemimpin tunjuk perasaan yang didakwa atas penghinaan raja juga telah menimbulkan kemarahan aktivis.

Kira-kira 1,000 penunjuk perasaan telah berkumpul pada waktu malam, beberapa memegang sepanduk yang mengatakan “bebaskan rakan kami” dan “hapuskan 112”, merujuk kepada artikel kod jenayah yang merangkumi penghinaan raja. Yang lain memukul kuali logam dengan nombor 112.

Sebanyak 44 anggota parlimen pembangkang pada awal hari Rabu mengemukakan cadangan untuk meminda artikel itu.

Pemimpin protes menyatakan perhimpunan itu sebagai penyambungan semula demonstrasi jalanan tahun lalu, yang terganggu oleh gelombang kedua jangkitan coronavirus yang menyaksikan kes Thailand meningkat lima kali ganda sejak pertengahan Disember.

 

Peristiwa Myanmar Memberi Inspirasi Kepada Gerakan Thailand

“Hari ini adalah perhimpunan pertama, pembukaan pertama dan pertempuran setelah sistem yang tidak adil telah memenjarakan rakan-rakan kita,” kata Panupong Jadnok, seorang pemimpin tunjuk perasaan.

Penunjuk perasaan telah memperbaharui tiga tuntutan tahun lalu: menggulingkan Perdana Menteri Prayut Chan-o-cha, menggubal semula perlembagaan yang disokong oleh tentera dan mereformasi monarki.

Panupong mengatakan peristiwa di Myanmar harus memberi inspirasi kepada gerakan Thailand.

Prayut, yang memimpin rampasan kuasa pada tahun 2014, mengatakan bahawa gerakan tunjuk perasaan itu akan merugikan Thailand.

“Apakah itu sesuatu yang bermanfaat? Jika tidak, maka jangan sokong mereka. Tidakkah terlalu banyak perkara telah berlaku di Thailand?” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button