Isu SemasaTempatan

5 Tuntutan Rakyat Kepada Agong Melalui Kempen #KitaMintaLima

Tanda pagar #KitaMintaLima yang mendesak Yang di-Pertuan Agong untuk campur tangan dalam langkah-langkah menangani Covid-19 atau tukar kerajaan telah tular di laman sosial dan mendapat sokongan yang meluas terutama daripada generasi muda.

 

#KitaMintaLima Mengikuti Jejak Penunjuk Perasaan Hong Kong

Tanda pagar #KitaMintaLima yang mengingatkan pada slogan “Lima tuntutan” yang digunakan oleh para penunjuk perasaan Hong Kong, meminta Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah mengambil lima langkah di tengah meningkatnya rasa tidak puas hati terhadap pengendalian koronavirus oleh kerajaan.

Ia menuntut perintah kawalan pergerakan yang bersasar dan berkesan; sokongan penuh untuk pekerja barisan hadapan dan penyaluran sumber untuk memerangi wabak itu; moratorium pinjaman bank automatik dan pakej rangsangan untuk warganegara; penguatkuasaan yang adil terhadap peraturan yang dikenakan di bawah SOP PKP; dan alat e-pembelajaran dan akses internet untuk semua pelajar. Jika gagal dipenuhi, rakyat meminta “perubahan kerajaan.”

Tanda pagar itu dengan cepat mencapai status sohor kini di Twitter, dengan pempengaruh dan ahli politik berkongsi poster dan memberi komen mengenai gerakan tersebut.

Masih belum jelas siapa yang memulakannya, tetapi pada hari Isnin petang lebih daripada 50,000 tweet telah dikirim menggunakan tanda pagar terbabit.

Image result for kitamintalima

Sebagai sebuah negara raja berperlembagaan, Agong memainkan peranan terhad tetapi mempunyai kuasa tertentu termasuk memilih perdana menteri untuk memimpin kerajaan dan mengisytiharkan keadaan darurat atas nasihat perdana menteri jika “keselamatan, ekonomi atau ketenteraman awam” terancam.

 

Mengapa Ada Gerakan Sebegini Di Malaysia?

“Tidak jelas lagi apakah gerakan itu akan diterjemahkan kepada perubahan yang sebenarnya tetapi ia adalah perkara biasa bagi orang untuk menyuarakan rasa tidak puas hati dan mendesak perubahan polisi dalam talian,” kata pemerhati parlimen Ong Ooi Heng.

Tanda pagar itu kemungkinan besar berpunca daripada tekanan menangani wabak tetapi ia dilihat tidak akan memberi impak kepada golongan kelas pekerja, menurut Awang Azman Awang Pawi, seorang saintis politik di Universiti Malaya.

 

Adakah #KitaMintaLima Memberi Kesan Kepada Kerajaan Tan Sri Muhyiddin Yassin?

“Ini popular di kalangan kelas menengah yang sangat aktif di Twitter sebagai sumber sosial,” katanya. “Tetapi kelas pekerja tertumpu pada kelangsungan hidup, walaupun kedua-dua lapisan masyarakat menghadapi kesulitan akibat polisi kerajaan yang belum mencapai sasarannya.”

Malaysia ketika ini berada dalam PKP hingga 18 Februari dan setakat ini telah mencatatkan 245,552 kes Covid-19.

Pada hari Isnin, sebanyak 24 kematian dilaporkan, menjadikan jumlah kematian yang berkaitan dengan coronavirus di negara ini menjadi 896 orang.

 

Terdapat Gerakan Lain Yang Turut Tidak Berpuas Hati Dengan Deklarasi Darurat

Model “Lima tuntutan” sebelumnya digunakan oleh para penunjuk perasaan Hong Kong yang meminta pengunduran Ketua Eksekutif Carrie Lam antara lain, dan baru-baru ini oleh para pemimpin pelajar di Myanmar menuntut demokrasi berikutan rampasan kuasa tentera.

#KitaMintaLima bukan satu-satunya gerakan akar umbi yang membuat gelombang di Malaysia. Minggu lalu, sekumpulan organisasi masyarakat sivil mengajukan tuntutan saman terhadap perdana menteri dan kerajaan atas deklarasi keadaan darurat, menyuarakan kebimbangan bahawa parlimen digantung sementara sektor-sektor lain berjalan seperti biasa.

“Kami bimbang pengisytiharan darurat mengakibatkan kedua-dua Dewan Parlimen tidak dapat memenuhi peranan perlembagaan untuk membahaskan dan memilih Ordinan Darurat,” kata organisasi itu, yang termasuk Bersih 2.0 (Gabungan untuk Pilihan Raya Bersih dan Adil) ) dan Pusat Kewartawanan Bebas.

Show More

Related Articles

Back to top button