Amerika SyarikatPolitik

AS Sudah Kembali: Biden Umum Hala Tuju Dasar Luar Negara

Presiden Joe Biden menggariskan visi besar kepemimpinan Amerika Syarikat di peringkat global, mengumumkan penamatan sokongan A.S. untuk kempen ketenteraan Arab Saudi di Yaman dan berikrar akan berdepan dengan Rusia dan China. Apa sahaja intipati dasar luar negara Amerika Syarikat yang dibentangkannya?

Biden juga berjanji untuk bekerjasama dengan sekutu dalam memerangi masalah seperti pandemik dan perubahan iklim dan mengumumkan pembekuan mengenai penempatan semula pasukan tentera Presiden Donald J. Trump dari Jerman.

 

Biden Menghantar Mesej “Amerika Sudah Kembali” Kepada Dunia

Setelah dua minggu memberi penekanan kepada isu-isu dalam negara, Biden mengunjungi Jabatan Negara untuk memusatkan perhatiannya kepada dasar luar dan memanfaatkan janji-janji kempen untuk menghidupkan semula diplomasi, pakatan dan kuasa moral Amerika.

Bercakap dengan diplomat di Bangunan Harry S. Truman di Washington, Biden mengatakan bahawa tujuannya adalah untuk “menghantar mesej yang jelas kepada dunia: Amerika kini kembali.”

“Kita akan membina semula pakatan dan akan kembali berhubung dengan dunia luar,” kata Biden.

Dalam ucapan dasar luar pemerintahannya yang pertama, presiden mengatakan akan membangunkan kembali “kekuatan pakatan demokratik yang telah mundur sejak beberapa tahun kebelakangan ini.”

 

Dasar Luar Negara Amerika Tentang Ketenteraan

Sebagai mengakhiri sokongan Amerika untuk serangan menyerang Arab Saudi dalam perang saudara Yaman – yang menurutnya telah “mewujudkan bencana kemanusiaan dan strategik” – Biden menunaikan janji kempen, beberapa hari selepas pentadbirannya mengumumkan kajian semula penjualan senjata utama AS ke Riyadh yang diluluskan oleh pentadbiran Trump.

A.S. juga telah memberikan maklumat, mensasarkan data dan sokongan logistik untuk campur tangan Saudi. Biden mengatakan bahawa akan berusaha untuk menghidupkan kembali rundingan damai yang tidak aktif dan mengumumkan pelantikan utusan khas untuk Yaman.

Biden mengumumkan bahawa akan “menghentikan penarikan pasukan yang dirancang dari Jerman,” menghentikan perintah Trump untuk mengagihkan kira-kira 12,000 tentera A.S. yang ditempatkan di negara itu. Pakar keselamatan negara dari kedua-dua pihak telah menganggap perintah Trump sebagai tidak berwibawa.

 

Dasar Luar Negara Amerika Tentang Rusia

Presiden dengan nada tegas terhadap Moscow, bersumpah untuk menentang usaha Rusia untuk mengganggu demokrasi Amerika dan mengatakan bahawa beliau telah menjelaskan dalam panggilan telefon baru-baru ini dengan Presiden Vladimir V. Putin dari Rusia, “bahawa hari-hari Amerika Syarikat bergolak dalam menghadapi tindakan agresif Rusiaā€¯ telah berakhir.

Biden meminta Moscow untuk membebaskan pembangkang yang dipenjarakan Alexei A. Navalny, sambil menambahkan: “Kami tidak akan teragak-agak untuk menentang Rusia.”

Biden mengatakan bahawa pakatan yang kuat adalah kunci untuk menghalang Moscow dan China yang semakin meningkat untuk menyaingi Amerika Syarikat. Tetapi Biden juga menekankan bahawa akan bekerjasama dengan kedua-dua negara untuk kepentingan A.S., dengan menyebut perjanjian barunya dengan Putin untuk memanjangkan tempoh perjanjian Permulaan Baru, yang membataskan persenjataan nuklear kedua negara selama lima tahun.

 

Dasar Luar Negara Tentang Demokrasi

Biden juga mengakui keadaan demokrasi Amerika yang rosak, dengan mengatakan bahawa Amerika Syarikat akan menjadi “rakan yang lebih dipercayai” dalam usaha global untuk mempertahankan demokrasi dari ancaman seperti autoriatrian dan maklumat palsu jika ia dapat menopang ekonomi, politiknya sendiri, masyarakat sivil dan jurang ketidaksamaan kaum.

“Tidak ada lagi perbezaan ketara antara dasar luar dan dalam negara,” katanya.

Biden juga mengatakan rampasan kuasa tentera di Myanmar adalah sesuatu yang salah “kerana berusaha untuk menolak kehendak rakyat atau keputusan pilihan raya.”

Biden juga mengumumkan akan mengeluarkan memorandum presiden kepada agensi persekutuan untuk menghidupkan kembali kepemimpinan AS dalam isu L.G.B.T.Q di seluruh dunia.

Show More

Related Articles

Back to top button