Hiburan

Anda Ingin Jadi Vlogger Berjaya? Ikuti Tip-Tip Ini

Platform video seperti YouTube dan Vimeo berkembang pesat dengan banyak kehadiran vlog. Oleh itu, bagaimana anda boleh memulakan sebuah vlog yang menarik?

Blog video – atau vlog – adalah “perkara yang baik untuk secara terbuka berkongsi minat atau hobi tertentu dengan orang lain dan berhubung dengan orang yang mempunyai minat sama,” kata Patrick Fass, pengasas sebuah agensi video di Berlin.

 

Apa Yang Penting Untuk Memulakan Vlog

Saluran hobi dapat meningkatkan jumlah penonton di YouTube dan berpotensi menjana sejumlah wang.

Walau bagaimanapun, usaha yang terlibat tidak boleh dipandang rendah. Vlog memerlukan perancangan, keteraturan dan kesabaran, kata perunding PR Pauline Walthart. Antara topik yang boleh berjaya adalah luas.

“Itu berkisar daripada pencipta kandungan profesional, yang memberikan pandangan tentang kehidupan mereka melalui video seperti buku harian, hingga artis yang menggunakan vlog untuk peminat dan promosi diri,” kata Walthart. Dan tentu saja vlog boleh digunakan untuk pemasaran produk.

Pertanyaan terpenting yang harus diajukan oleh bakal vlogger, menurut pakar pemasaran video, Beatrice Madach, adalah: “Apa sebenarnya yang ingin saya lakukan dan untuk siapa video saya?”

Kumpulan sasaran anda mesti ditentukan dengan jelas. “Vlog yang bagus adalah yang sangat relevan dengan kumpulan orang tertentu,” kata Madach.

 

Kamera Telefon Pintar Mencukupi Untuk Memulakan Vlog

Video harus khusus, menawarkan nilai tambah kepada kumpulan sasaran dan diterbitkan secara berkala.

Sebagai permulaan, kamera telefon pintar sudah mencukupi, tetapi Madach mengesyorkan mikrofon klip untuk kualiti suara yang baik. Tripod telefon pintar juga penting.

Sebaiknya anda merakam pada waktu siang dengan wajah anda ke arah tingkap atau jika tidak, gunakan lampu buatan panel LED.

 

Ketahui Undang-Undang

Terdapat beberapa perangkap undang-undang yang harus diperhatikan, misalnya untuk menggunakan muzik bebas royalti dan bukannya muzik hak cipta. Anda juga harus mempertimbangkan hak orang lain yang muncul dalam video.

“Pada dasarnya, orang yang muncul di vlog dan akan dimuat naik di YouTube, mesti diminta izin terlebih dahulu,” kata Walthart.

Kemudian ada iklan. “Setiap vlog yang mana vlogger menerima sesuatu sebagai balasan mesti dilabel sebagai iklan,” kata Walthart.

Perkara yang diterima itu tidak semestinya berupa wang: “Produk yang disediakan secara percuma juga dikira sebagai iklan.”

 

Cara Jana Wang Melalui Vlog

Menjana wang dari vlog berfungsi dengan sekurang-kurangnya tiga cara. Pertama, pengiklanan dari video. Kedua, pautan afiliasi ke produk.

“Mereka memberikan komisen kepada vlogger ketika seseorang membeli produk berdasarkan pautan,” jelas Walthart.

Ketiga, penempatan produk untuk vlog dengan penonton yang ramai. Vlogger boleh menerima produk secara percuma untuk dimasukkan ke dalam video mereka atau bahkan dibayar untuk menyertakannya.

“Jangkauan yang tinggi selalu menarik syarikat yang ingin mendapat keuntungan daripadanya,” kata Patrick Fass.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh berharap untuk cepat kaya daripada vlog. “Sebaliknya, mencipta saluran seperti itu memerlukan banyak masa dan kesabaran. Oleh itu, anda harus mempunyai banyak daya tahan,” kata Fass.

Show More

Related Articles

Back to top button