AntarabangsaIsu Semasa

Seoul Dedah Dokumen Rancangan Pembinaan Loji Nuklear di Korea Utara

Kementerian tenaga Korea Selatan telah mendedahkan dokumen dalaman tentang kemungkinan membina loji tenaga nuklear di Korea Utara, berikutan kontroversi mengenai perkara itu.

Stesen TV Korea SBS sebelumnya melaporkan bahawa dokumen tentang projek tenaga nuklear di Korea Utara adalah antara ratusan fail komputer yang dihapus oleh pegawai industri dan kementerian menjelang pemeriksaan agensi audit negara mengenai dasar tenaga atom.

 

Loji Nuklear: Rancangan Rahsia Presiden Korea Selatan?

Laporan tersebut memicu spekulasi bahawa pemerintahan Presiden Korea Selatan, Moon Jae-in mungkin mempunyai rancangan rahsia untuk membina loji tenaga nuklear di Korea Utara.

Dikatakan juga bahawa Moon mungkin telah menyampaikan cadangan itu kepada pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un semasa sidang kemuncak mereka pada April 2018.

Pendedahan tersebut telah menarik kritikan hebat dari pihak pembangkang dengan Kim Chong-in selaku pembangkang utama dari Parti Kuasa Rakyat, mengatakan rancangan itu sebagai “tindakan yang menguntungkan musuh”.

Menurut laporan berita Yonhap, kementerian mendedahkan dokumen enam halaman itu setelah mempertimbangkan “untuk mengakhiri kontroversi yang tidak perlu” kerana ia tidak menunjukkan tanda-tanda akan reda walaupun pegawai pemerintah berulang kali memberi penjelasan.

 

Isi Penting Dokumen Enam Halaman Loji Nuklear Di Korea Utara

Dokumen-dokumen itu disusun sebagai “rujukan dalaman yang mempertimbangkan kemungkinan alternatif untuk membangunkan sebuah loji tenaga nuklear di wilayah Korea Utara” dan menyatakan bahawa itu tidak mewakili “keputusan rasmi kerajaan”.

Dokumen tersebut menyebutkan pembinaan loji nuklear di lokasi Organisasi Pembangunan Tenaga Semenanjung Korea di Provinsi Hamgyong Selatan di Korea Utara sebagai alternatif pertama, tetapi menyatakan bahawa ia juga mungkin dilakukan di kawasan lain di Korea Selatan dan Korea Utara.

Kementerian mengatakan bahawa ini adalah salah satu daripada pelbagai polisi yang dibahas di peringkat kerja dan pemerintah tidak pernah berusaha untuk membina loji itu di Korea Utara.

Dikatakan bahawa dokumen itu adalah sebahagian daripada polisi yang dibincangkan di sidang kemuncak April 2018 dengan Korea Utara, dan menambah bahawa idea itu ditolak tanpa pertimbangan tambahan dan tidak dikongsi dengan pihak luar.

 

Tuduhan Bermotifkan Politik?

Menteri Penyatuan Korea Selatan Lee In-young juga menolak tuduhan tersebut dengan mengatakan bahawa tuntutan tersebut mungkin bermotifkan politik.

“Saya akan mengatakan ini dengan jelas bahawa kita, sebagai Kementerian Penyatuan, tidak pernah membincangkan isu pembinaan loji nuklear di Korea Utara dalam keadaan apa pun,” katanya dalam wawancara dengan stesen radio tempatan TBS.

Dia menyerang parti pembangkang dengan mengatakan bahawa mereka sering meningkatkan serangan politik menjelang pilihan raya besar.

Para pemerhati mengatakan bahawa kejadian itu boleh memberi tamparan hebat kepada pentadbiran Moon dan Parti Demokratik Korea yang memerintah menjelang pilihan raya kecil Datuk Bandar pada 7 April depan untuk Seoul dan Busan.

Pilihan raya kecil itu dianggap sebagai ujian litmus utama untuk pemilihan presiden 2022.

Show More

Related Articles

Back to top button