Isu SemasaTempatan

Kerajaan Perlu Rancangan Lebih Berkesan Dalam Menangani Covid-19

Sambungan perintah kawalan pergerakan (PKP) yang diumumkan semalam telah disertai dengan khabar angin yang mengatakan bahawa semua sektor perniagaan akan beroperasi semula. Adakah kerajaan mampu menangani Covid-19 dengan cara ini?

Walaupun banyak sektor perniagaan telah dibuka, ini menjadi tanda paling jelas bahawa pihak berkuasa telah mencapai jalan buntu untuk mengatasi wabak tersebut dan mengalihkan fokus mereka untuk memelihara ekonomi berbanding kesihatan.

Ini menimbulkan persoalan mengapa PKP dilaksanakan sejak awal, terutama ketika ia telah diubah dengan pelbagai nama tambahan sehingga tidak lagi berfungsi seperti PKP pertama pada tahun lalu.

 

PKP Tapi Tak Ada Pengurangan Kes?

Selepas tiga minggu, apa hasil PKP? Ketika perdana menteri mengumumkan pelaksanaannya pada 11 Januari, beliau menyampaikan peringatan buruk bahawa sistem kesihatan negara berada pada “tahap kritikal.”

Kes baru pada hari itu ialah 2,232. Setiap hari sejak itu, kes semakin tinggi. Sejak seminggu yang lalu, kes lebih tinggi daripada 150 peratus pada hari-hari tertentu. Sepanjang 21 hari PKP, Malaysia menambah 78,110 lebih banyak jangkitan Covid-19.

Untuk perspektif, negara mengambil masa dari akhir bulan November hingga permulaan PKP tahun ini iaitu 47 hari untuk mengumpulkan jumlah kes yang sama. Namun, kita mengambil masa dari Februari tahun lalu hingga pertengahan Disember, lebih dari 300 hari untuk mencapai 78,000 kes pertama.

Namun entah bagaimana kita tidak lagi berada di “tahap kritikal” dan tidak lama lagi akan selamat untuk membuka semula semua perniagaan? Apa yang telah berubah dengan ketara sejak Januari lalu?

Kita juga mulai mengetahui bahawa “kes harian baru” bukanlah dalam waktu nyata dan bahawa data ini telah rosak dengan laporan kes yang terlambat sebulan lebih. Sekiranya makmal kita sekarang dapat memproses lebih banyak ujian, kita tidak seharusnya melihat tunggakan ini.

 

Negara Terpaksa Berbelanja Lebih Dalam Menangani Covid-19

Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz bulan lalu mengatakan bahawa PKP kali ini menelan belanja negara sekitar RM600 juta sehari, lebih rendah daripada anggaran RM2.4 bilion tahun lalu.

Namun, nampaknya ia menelan belanja hampir RM13 bilion sejak tiga minggu terakhir tanpa memperoleh keuntungan yang ketara.

Lanjutan PKP tanpa strategi baru menyebabkan timbulnya pertanyaan mengenai kemampuan pemerintah untuk mengemudi negara dalam mengekang penularan.

Keberkesanan pelaksanaan PKP sudah lama diragui dan dengan izin pemerintah agar pelbagai sektor perniagaan dibuka, rakyat Malaysia dalam talian secara terbuka tertanya-tanya adakah kerajaan mempunyai rancangan untuk membendung wabak selain menunggu kedatangan vaksin di negara ini.

Sektor perniagaan tidak dinafikan terjejas teruk tetapi seluruh negara tidak mampu terus menjalani PKP tanpa rancangan konkrit untuk menangani wabak sehingga vaksin tiba.

PKP ini juga bukan hanya untuk mengingatkan rakyat Malaysia untuk mematuhi SOP dan diancam dengan hukuman yang lebih besar jika gagal mematuhinya. Tanpa langkah-langkah substantif untuk mengekang pandemik, hukuman untuk pelanggaran SOP hanyalah cara halus untuk mengutip cukai sehingga kita menerima vaksin.

Show More

Related Articles

Back to top button