Gaya HidupKesihatan

Adakah Anda Masih Membasmi Kuman Di Sekeliling Anda?

Tidak ada virus lain yang mengubah dunia seperti Covid-19.  Wabak ini telah memaksa kita untuk memeriksa kembali semua aktiviti harian kita yang melibatkan sentuhan; adakah kita sudah membasmi kuman secukupnya?

Semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang pertama, ramai yang menjaga kebersihan dengan mensanitasi rumah mereka dengan pembasmi kuman setiap hari.

Tetapi setelah hampir setahun melakukannya, ramai yang telah mengalami keletihan dan tidak begitu tekun untuk membasmi kuman di permukaan rumah dan kawasan sekeliling.

Namun begitu, mengambil mudah akan faktor kebersihan kawasan persekitaran kita bukanlah perkara yang betul terutama sekarang ketika kes positif mencecah 3,000 hingga 5,000 kes sehari.

 

Kawasan Paling Berisiko Tinggi Untuk Menyebarkan Penyakit

Permukaan dengan sentuhan tinggi menimbulkan risiko sebenar untuk jangkitan sama ada di rumah, pejabat atau di tempat awam.

Pakar penyakit berjangkit, Datuk Dr Christopher Lee mengatakan Covid-19 boleh merebak melalui sentuhan dengan permukaan yang tercemar.

Walaupun kaedah jangkitan utama adalah “laluan aerosol” atau oleh titisan pernafasan yang tersebar di sekitar kita, mod jangkitan sekunder adalah melalui tangan ketika kita menyentuh permukaan yang tercemar.

Dr Lee menjelaskan bahawa membersihkan dan membasmi kuman pada permukaan yang sering disentuh tidak boleh dipandang ringan kerana ia menawarkan lapisan perlindungan tambahan selain menjaga kebersihan tangan.

 

Permukaan Yang Sering Disentuh Perlu Dititikberatkan Untuk Membasmi Kuman

Tangan kita secara semula jadi cenderung tidak tercemar jika permukaan yang kita sentuh kerap dibasmi.

“Kita melakukan banyak perkara dengan tangan. Kita menyentuh mata, hidung, mulut dan meletakkan tangan di mana-mana. Tangan kita boleh mengakibatkan kita menyebarkan virus kepada diri kita sendiri atau orang lain.”

Dr Lee menambah bahawa setelah berbulan-bulan memakai pelitup muka, mengamalkan penjarakan fizikal dan semua prosedur operasi standard lain yang berkaitan dengan pandemik, beberapa tahap keletihan telah berlaku, bukan hanya di Malaysia tetapi juga di seluruh dunia.

“Kita semua semakin mengabaikan keselamatan. Kita mengabaikan kebersihan dan salah satunya adalah dengan tidak membersihkan dan membasmi kuman di permukaan.”

 

 

Ingat Jangka Hayat Coronavirus Di Permukaan

Coronavirus dapat bertahan selama berjam-jam, bahkan berhari-hari di permukaan, bergantung pada jenis permukaan dan persekitarannya.

Ia dikatakan dapat bertahan di kadbod selama dua hari, plastik atau keluli tahan karat selama 2-3 hari dan di dalam peti sejuk selama lebih dari enam jam.

Dr Lee mengatakan pada permukaan yang berpori seperti kain, ia tidak boleh bertahan lama tetapi pada permukaan yang keras seperti meja dan pemegang pintu, ia mungkin bertahan lebih lama.

 

Terdapat Perbezaan Antara Membersihkan Permukaan & Membasmi Kuman Di Permukaan

Terdapat perbezaan antara membersihkan dan membasmi kuman. Pembersihan bermaksud membersihkan debu atau noda. Permukaan cenderung kelihatan bersih setelah kita mengelapnya dengan kain lembap tetapi kuman masih wujud.

Pembasmian kuman akan menghilangkan atau membunuh sebahagian besar kuman. Ia tidak sama dengan mensteril atau membunuh semua kuman, tetapi membunuh sebahagian besar dari mereka.

Adalah lebih baik untuk membersihkan permukaan terlebih dahulu sebelum membasmi kuman. Pembersihan akan menghilangkan sebahagian debu dan jika ia tidak dibersihkan, pembasmi kuman mungkin tidak berfungsi dengan baik.

 

Pastikan Kawasan Ini Dibersihkan & Dibasmi Kuman

Kita juga harus membasmi kuman pada permukaan dan objek yang sering disentuh. Di rumah, ini boleh menjadi pemegang pintu, meja komputer, alat kawalan jauh TV atau bahkan stereng kereta jika kenderaan dikongsi.

Di pejabat, ini termasuk papan kekunci, telefon, alat tulis bersama seperti stapler, pemegang peti sejuk pantri, penyejuk air, bahagian atas kaunter atau bahkan tempat letak tangan di kerusi kerana tangan kita bersentuhan dengan permukaan ini sepanjang masa.

Yang penting, kata Dr Lee, adalah bahawa kita tidak mulai memandang remeh dengan kebersihan permukaan. Kita harus melihat bagaimana sebagai rakyat Malaysia biasa, kita dapat memainkan peranan di atas apa yang pemerintah lakukan dalam pencegahan.

Semua peraturan dan keperluan ini mungkin kelihatan membosankan, tambahnya, tetapi kita jelas tidak mempunyai pilihan.

“Kita hidup dalam wabak sekarang. Kehidupan kita telah berubah dan semakin cepat kita membiasakannya, semakin mudah untuk meneruskan kegiatan harian dengan normal.”

Show More

Related Articles

Back to top button