MalaysiaPolitik

Pilihan Raya Bukan Jalan Penyelesaian Jika Parti Melayu Terus Bermusuh

Mengadakan pilihan raya umum tidak akan memberi apa-apa jaminan untuk kestabilan politik Malaysia melainkan jika wujud gabungan yang kuat dari parti-parti politik utama Melayu, menurut penganalisis.

 

Jika Tidak Berdamai, Ini Akan Berlaku Kepada Parti Melayu

Memandangkan negara akan memasuki pilihan raya umum berikutnya dengan Umno dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia di pihak yang bertentangan, penganalisis mengatakan tidak akan ada kerusi majoriti untuk menentukan kemenangan dan akibatnya parti-parti ini perlu bekerjasama untuk memerintah negara.

Kesannya, kerajaan yang dibentuk itu akan berada dalam keadaan yang sama seperti hari ini di mana Perikatan Nasional diancam setiap hari oleh penolakan sokongan daripada pakatannya.

Menurut pakar geostrategi Universiti Teknologi Malaysia, Prof Azmi Hassan, satu-satunya cara yang dapat diramalkan untuk mengelakkan Malaysia menjalankan PRU beberapa kali adalah untuk parti-parti Melayu memformalkan pakatan mereka sekarang.

Katanya, kecuali jika ada perjanjian rasmi untuk menggantikan kerjasama tidak rasmi yang digunakan oleh PN sekarang, pilihan raya umum akan datang akan menimbulkan kekacauan yang sama seperti sekarang, tanpa mengira parti mana yang mendapat lebih banyak kerusi.

“Sekiranya mereka membentuk kerajaan selepas PRU15, ia akan kembali ke tahap pertama semula,” kata Azmi kepada Malay Mail.

 

Adakah Pakatan Harapan Boleh Memenangi Pilihan Raya Kerana Parti Melayu Bermusuh?

Masalah akan menjadi lebih teruk oleh ramalan penganalisis bahawa pemenang akhirnya akan menjadi yang terdiri daripada Umno atau Bersatu, kerana mereka tidak percaya Pakatan Harapan dalam keadaannya sekarang akan dapat mengulangi kemenangannya dalam pilihan raya 2018.

Walau bagaimanapun, saintis politik, Ahmad Fauzi Abdul Hamid mengatakan bahawa rakyat Malaysia harus membiasakan diri dengan pergolakan politik secara berkala sehingga parti-parti politik ini terbiasa dengan “politik norma baharu” yang berpunca daripada kekalahan Barisan Nasional pada 2018.

Sehingga tahun 2018, BN telah memerintah Malaysia dengan cara yang sama selama lebih dari enam dekad. Dalam dua tahun sejak itu, negara ini sudah mempunyai dua pemerintahan dan dua perdana menteri.

 

Dengan Kemajuan Teknologi, Sukar Mana-Mana Parti Menjadi Dominan

Ahmad Fauzi mengatakan kebangkitan politik sejak pilihan raya umum ke-14, seiring dengan kemajuan teknologi dalam komunikasi, bermaksud demokrasi negara akan berkembang lebih beragam, yang akan menyukarkan mana-mana pihak untuk menjadi dominan lagi.

Dia menjelaskan bahawa Malaysia perlu menerima hakikat jika parti minoriti yang mengemudi negara dan parti politik pula perlu memahami bahawa kepemimpinan dua pihak akan diperlukan untuk memastikan pemerintahan berikutnya tetap utuh untuk satu penggal penuh.

Memetik penarikan sokongan untuk PN oleh tiga anggota parlimen kanan Umno, Ahmad Fauzi mengatakan ini hanyalah ciri politik gabungan “fluid” di mana tidak ada satu parti pun yang dapat memerintah tanpa kerjasama sekutunya.

“Dengan literasi politik yang lebih besar melalui kemajuan pendidikan dan revolusi ICT (teknologi maklumat dan komunikasi), kita semakin menuju pilihan politik yang lebih pluralistik.

“Ia boleh dilihat sebagai perubahan politik yang lebih ‘matang’. Rakyat Malaysia harus membiasakan diri dengan pemerintahan gabungan yang lemah di peringkat persekutuan dan negeri,” katanya.

 

PAS Bakal Mendapat Faedah Dengan Perdamaian UMNO & Bersatu

Bersatu atau Umno yang memerintah, penganalisis mengatakan bahawa yang akan mendapat faedah adalah parti Islamik PAS yang kesetiaan langsung belum jelas.

Ketika perselisihan Umno dan Bersatu telah tersingkap secara umum, PAS mengekalkan hubungan dengan kedua-duanya melalui Muafakat Nasional dan PN. Ia juga terus mendesak kedua-duanya untuk mengetepikan perbezaan mereka demi kepentingan mempertahankan kekuasaan politik Melayu.

Rakan kanan di Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura, Dr Oh Ei Sun berkata, mana-mana pihak yang dapat memperoleh komitmen PAS akan mempunyai kelebihan besar.

Oh mengatakan, perkongsian PAS-Bersatu kemungkinan akan berakhir dengan kesinambungan ketidakstabilan semasa sedangkan pakatan PAS-Umno akan mengembalikan parti nasionalis Melayu berkuasa dan menundukkan Bersatu.

Namun, seperti yang lain, Oh juga percaya perkara itu boleh diperdebatkan kecuali jika Umno dan Bersatu dapat berada di pihak yang sama.

“Lagipun drama politik utama sekarang bukan antara Pembangkang dan pemerintah, pada dasarnya antara Umno dan Bersatu.”

 

Apakah Kesudahan Drama Politik Parti Melayu Ini?

Dengan Darurat yang berkuatkuasa di Malaysia sehingga 1 Ogos, pilihan raya umum tidak akan diadakan tetapi Muhyiddin berjanji akan menjalankannya sebaik sahaja Covid-19 terkawal.

Akan tetapi, sebelum itu, Azmi meramalkan bahawa parti-parti Melayu yang berperang akan sedar dan menerima kerjasama antara mereka.

“Ini untuk survival politik mereka sendiri,” katanya.

Setelah penolakan Muhyiddin secara terbuka oleh tiga anggota parlimen Umno, pentadbirannya nampaknya kehilangan sokongan majoriti di Parlimen yang diperlukan untuk tetap menjadi kerajaan.

Namun, PM yang terdesak itu dapat meyakinkan Yang di-Pertuan Agong untuk mengisytiharkan Darurat yang berlangsung sehingga 1 Ogos.

Muhyiddin berkata semua badan perundangan persekutuan dan negeri ditangguhkan hingga saat itu dan tidak ada pilihan raya yang perlu diadakan di negara ini dalam jangka masa yang sama tetapi telah berjanji untuk mengadakan pilihan raya umum sebaik sahaja darurat berakhir.

PN berkuasa setelah kerajaan PH runtuh berikutan pengunduran Tun Dr Mahathir pada Februari 2020, dengan majoriti minimum 112 kerusi.

Penarikan sokongan oleh ketiga-tiga anggota parlimen Umno itu pasti membawa PN ke lembah bahaya tetapi ini masih harus dibuktikan di Parlimen melalui undi tidak percaya.

Show More

Related Articles

Back to top button