AntarabangsaIsu Semasa

Turki, Arab Saudi Mahu Perbaiki Hubungan

Dua tahun yang lalu, hubungan antara Turki dan Arab Saudi berada di salah satu titik terendah dalam sejarah kedua-dua kuasa rantau itu berikutan pembunuhan wartawan Jamal Khashoggi di Istanbul.

Pembunuhannya pada bulan Oktober 2018 di tangan ejen Arab Saudi di konsulat kerajaan menyebabkan penolakan terhadap kerajaan Arab Saudi yang belum pernah terjadi sebelumnya, yang didakwa Turki mempunyai kaitan dengan Putera Mahkota Mohammed bin Salman, penguasa de facto negara itu, dalam plot pembunuhan.

Walau bagaimanapun, hari ini, hubungan antara Ankara dan Riyadh berada di landasan semula.

 

Titik Permulaan Hubungan Turki Dan Arab Saudi

Awal bulan ini, mesyuarat Majlis Kerjasama Teluk (GCC) menyaksikan Arab Saudi dan sekutunya bersetuju untuk memulihkan hubungan dengan Doha, termasuk membuka kembali ruang udara dan sempadan.

Langkah itu disambut oleh Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan sebagai “sangat bermanfaat”.

Erdogan menambah: “Kami berharap agar kedudukan kami dalam kerjasama Teluk dapat dibangun kembali. Ini akan menjadikan kerjasama Teluk lebih kuat. “

Pendekatan itu disusuli dengan tawaran Qatar untuk menjadi orang tengah antara Ankara dan Riyadh.

 

Qatar Menjadi Orang Tengah Dalam Pemulihan Hubungan Turki Dan Arab Saudi

“Sekiranya kedua-dua negara ini melihat bahawa negara Qatar berperanan dalam pemulihan ini, maka ia boleh dilaksanakan. Adalah menjadi kepentingan semua orang bahawa terdapat hubungan persahabatan antara negara-negara ini,” kata utusan khas Qatar, Mutlaq al-Qahtani.

Sebelum pertemuan GCC, ada tanda-tanda hubungan yang hangat. Pada permulaan sidang kemuncak G-20 pada bulan November, Erdogan dan Raja Arab Saudi Salman bin Abdulaziz bercakap melalui telefon.

Para pemimpin “sepakat untuk menjaga saluran dialog terbuka agar hubungan dua hala dapat ditingkatkan dan untuk menyelesaikan masalah”, kata pejabat presiden Turki.

Para menteri luar negara kemudian bertemu pada persidangan Organisasi Kerjasama Islam di Niger, setelah itu Mevlut Cavusoglu dari Turki menulis tweet bahawa perkongsian mereka akan “tidak hanya menguntungkan negara kita, tetapi seluruh wilayah kita”.

 

Perubahan AS Menyebabkan Arab Saudi Mengambil Langkah Ini?

Walaupun perpecahan telah menimbulkan banyak masalah di Timur Tengah dan Afrika Utara dalam beberapa tahun terakhir, perkembangan politik di seberang dunia inilah yang memainkan peranan besar dalam membentuk sikap baru di Ankara dan Riyadh, menurut para penganalisis.

“Sebab utama ialah bekas Presiden AS Donald Trump kalah dalam pilihan raya dan Arab Saudi berpendapat bahawa jika Presiden Joe Biden akan memberi tekanan kepada Riyadh maka mereka harus mencari pilihan baru,” kata Ali Bakir, penolong profesor penyelidikan di Pusat Ibn Khaldun Universiti Qatar.

Baik Arab Saudi dan Turki menjangkakan pemerintahan Biden yang masuk akan secara drastik mengubah keutamaannya di wilayah tersebut, seperti menghentikan langkah Trump dalam menentang Iran tanpa henti dan memberikan penekanan yang lebih besar pada hak asasi manusia.

“Sekiranya pentadbiran Biden tidak memberi tekanan kepada Riyadh, mereka tidak akan merasa perlu untuk meningkatkan hubungan mereka dengan Ankara,” kata Bakir, sambil menambahkan bahawa “sokongan” Trump terhadap tindakan Saudi pada tahun 2017 telah menyebabkan krisis Teluk.

Ahmet Evin, seorang saintis politik di Pusat Dasar Istanbul Universiti Sabanci, menggambarkan Trump “terhutang budi” kepada keluarga kerajaan Saudi.

“Tanpa orang Saudi, empayar hartanah Trump akan muflis beberapa ketika yang lalu,” katanya.

Kedua-dua negara telah “melakukan pelaburan politik secara besar-besaran dalam pentadbiran Trump, sebahagiannya kerana hubungan peribadi”, kata Emre Caliskan, peneliti di Pusat Dasar Luar Negeri di London.

“Setelah Trump tewas, Saudi harus mengubah sokongan dengan mengubah polisi mereka,” jelasnya.

Show More

Related Articles

Back to top button