Hiburan

Harry Potter Bakal Dijadikan Drama Bersiri Televisyen?

Francais filem terkenal Harry Potter, berkemungkinan dijadikan siri TV aksi langsung di HBO Max. Sumber memberitahu The Hollywood Reporter (THR) bahawa eksekutif di platform strim yang disokong oleh WarnerMedia itu telah melakukan banyak perbualan dengan penulis berpotensi untuk meneroka pelbagai idea yang akan diterjemahkan ke televisyen.

 

Siri Harry Potter Di TV, Ya Atau Tidak?

Sumber mengatakan bahawa idea yang luas telah dibincangkan sebagai sebahagian daripada pertemuan peringkat awal.

Walaupun ada berita bahawa para eksekutif di HBO Max dan Warners terlibat dalam perjumpaan untuk mencari penulis bagi siri TV Harry Potter, tidak ada penulis atau bakat yang disenarai pendek kerana perancangan masih di peringkat awal dan tidak ada perjanjian yang dibuat.

“Tidak ada siri Harry Potter yang sedang dirancang di studio atau di platform streaming kami,” HBO Max dan Warner Bros menegaskan kembali dalam satu kenyataan kepada THR.

Memperluas dunia Harry Potter tetap menjadi keutamaan bagi HBO Max dan Warner Bros., yang memiliki hak cipta bersama dengan penulis novel J.K. Rowling. Harry Potter adalah salah satu harta intelek Warners yang paling berharga.

 

Siri Harry Potter Tidak Mengejutkan

Berita bahawa perbincangan sedang berlangsung untuk siri TV Harry Potter semestinya tidak mengejutkan jika dilihat kepada nilai francais yang diadaptasi melalui lapan filem utama yang menjana pendapatan lebih dari $7 bilion di seluruh dunia.

Warners juga mempunyai siri filem prekuel Fantastic Beasts, dengan set ketiga dijangka ditayangkan tahun depan dan dua lagi kemungkinan akan datang selepas itu.

Rancangan untuk siri TV Harry Potter harus dilihat sebagai perpanjangan hak milik pada masa ketika WarnerMedia (seperti konglomerat lain) mengutamakan perkhidmatan streamingnya. HBO Max dilancarkan tahun lalu dan merupakan pemilik semua harta intelek paling berharga syarikat itu.

Platform ini adalah pemilik streaming filem DC Comics, dengan pelbagai siri yang sudah siap. Streamer ini juga merupakan rumah bagi rakan-rakan Mega-hit seperti Game of Thrones dan semua siri terbitan asal HBO, termasuk Sex and the City.

 

Siapa Pemilik Francais Harry Potter?

Francais Harry Potter mempunyai masalah hak yang rumit. Rowling mengendalikan francais dan mempunyai suara dalam semua perkara yang melibatkan Harry Potter.

NBCUniversal pada tahun 2016 menandatangani perjanjian hak tujuh tahun yang kaya dengan Distribusi TV Domestik Warner Bros. yang merangkumi hak siaran, kabel dan streaming A.S. kepada francais Wizarding World. Perjanjian itu, yang berakhir pada April 2025, merangkumi inisiatif digital serta kandungan dan acara taman tema.

Perjanjian itu juga bermaksud para eksekutif Warners harus membuat perjanjian sampingan yang membolehkan semua filem Harry Potter melakukan streaming secara ringkas di HBO Max ketika perkhidmatan itu dilancarkan Mei lalu.

Filem ini meninggalkan perkhidmatan selepas tiga bulan dan akan kembali ke streamer NBCUniversal yang baru dilancarkan, Peacock, pada tarikh yang akan ditentukan akhir tahun ini.

Show More

Related Articles

Back to top button