Teknologi

Sophia Si Robot Mungkin ‘Dibiakkan’ Untuk Melawan Pandemik

Wabak Covid-19 kini telah mewujudkan keperluan untuk menggabungkan teknologi baru yang akan membantu mengurangkan beban kerja profesional kesihatan. Begitu juga dengan pencegahan risiko penularan, mengurangkan hubungan fizikal antara individu. Membina robot merupakan salah satu langkah untuk melawan pandemik?

Robot humanoid, Sophia, yang dibuat oleh syarikat robotik dan kejuruteraan Hanson Robotics yang berpusat di Hong Kong, dapat membantu petugas kesihatan melawan coronavirus dengan mengambil alih tugas merawat orang sakit.

 

Bagaimana Sophia Mampu Melawan Pandemik?

Hanson Robotics mengatakan bahawa empat model robot humanoid, termasuk Sophia, akan mula dilancarkan dari kilang sekitar separuh pertama tahun ini untuk bekerjasama dengan profesional penjagaan kesihatan dalam mencegah penyebaran COVID-19.

“Robot sosial seperti saya dapat merawat orang sakit atau orang tua,” kata Sophia semasa lawatan ke makmalnya yang berpusat di Hong Kong.

“Saya dapat membantu berkomunikasi, memberi sesi terapi dan memberikan rangsangan sosial, walaupun dalam situasi sukar,” tambahnya.

 

Robot Penyelesaian Untuk Kesunyian?

Sebagai tambahan, Hanson percaya bahawa penyelesaian robotik untuk pandemik tidak hanya terhad kepada rawatan perubatan, tetapi juga dapat membantu pengguna di industri seperti runcit dan syarikat penerbangan.

Johan Hoorn, seorang profesor robotik sosial yang subjeknya merangkumi Sophia, menunjukkan bahawa teknologi itu masih dalam tahap relatif, tetapi bahawa wabak mungkin dapat mempercepat hubungan antara robot dan manusia.

“Robot Sophia dan Hanson sangat unik dalam menjadi manusia,” tambahnya. Ini akan sangat berguna untuk masa-masa ketika orang merasa terpencil secara sosial. Hanson mempunyai rancangan untuk menjual “ribuan” robot pada tahun 2021 dalam saiz besar atau kecil.

 

Robot Diprogramkan Untuk Memahami Situasi Manusia Ketika Pandemik

Tujuan syarikat China itu adalah untuk merancang dan memprogram robot untuk menjadi manusia semaksimum mungkin, mencipta mesin dan elemen yang memahami situasi sehari-hari, mempunyai intuisi, akal budi, empati dan memahami pengalaman orang.

Pepper, robot separa manusia dari pemaju besar lain di sektor robotik, SoftBank, dicipta untuk mengesan orang yang tidak memakai pelitup muka. Pepper juga mampu memberi sokongan kepada manusia dengan mengingatkan orang untuk menggunakan pelitup muka.

Perlu disebutkan bahawa penggunaan robot sebelum wabak semakin meningkat. Menurut laporan Persekutuan Antarabangsa Robotik, penjualan global robot perkhidmatan profesional telah meningkat 32 peratus kepada $11.2 bilion antara 2018 dan 2019.

Namun, masih ada yang skeptikal untuk menugaskan robot dalam tugasan yang dianggap penting. Sophia ketika ditanya apakah orang harus takut dengan robot, dia menjawab, “kita tidak perlu takut kecuali kepada diri sendiri.”

Show More

Related Articles

Back to top button