MalaysiaPolitik

Dilema UMNO: Kelangsungan Hidup Parti Atau Pemimpinnya

Kekalutan yang dicetuskan Umno baru-baru ini dalam isu penyelarasan politik tidak hanya menyumbang kepada ketidakstabilan kerajaan sekarang, tetapi lebih teruk lagi pada usaha memerangi gelombang kedua Covid-19.

Memang benar, ini adalah tugas seorang ahli politik, bermain politik, tetapi akan lebih baik jika kepentingan rakyat dan negara menjadi keutamaan mereka. Dengan pemimpin dan panglima perang Umno dilihat semakin tenggelam dalam pengaruh kuasa, Umno hampir tidak lagi relevan untuk orang Melayu dan Malaysia.

 

UMNO Bukan Menuntut Perpaduan Tetapi Memburukkan Dilema Ketika Pandemik?

Ini dapat dilihat apabila ketika kerajaan di seluruh dunia menuntut perpaduan, solidariti, dan tanggungjawab daripada sistem politik dalaman masing-masing, di sini, seruan untuk perubahan kerajaan cukup kuat atas alasan kekurangan sokongan atau mungkin kerana kerajaan tidak cukup baik.

Ini adalah agenda sama yang dimainkan oleh mantan presiden Umno dan penasihat semasa, seorang perdana menteri yang tidak puas hati kerana menghadapi tuduhan mahkamah, bahawa PN tidak berjaya dalam menguruskan Covid-19. Itu hanyalah taktik Umno untuk mewujudkan defisit kepercayaan di kalangan rakyat Malaysia.

Ini juga adalah agenda sama yang dimainkan oleh Setiausaha Agung Umno Ahmad Maslan. Dalam pengakuannya yang tidak tepat pada 6 Januari 2021, Ahmad Maslan dengan terang-terangan mengakui bahawa tindakannya itu disebabkan oleh tuduhan perlakuan tidak adil terhadap pemerintah PN serta beberapa pemimpin Umno.

 

Akar Umbi Mahu UMNO Bangkit Tetapi Kelihatan Tidak Berjaya

Hakikatnya adalah bahawa Umno hampir tidak relevan dengan pemimpin mereka sekarang. Peringkat akar umbi telah berusaha supaya Umno bangkit selepas pilihan raya 2018. Tetapi air pasang terlalu kuat. Terdapat mereka yang tidak berkuasa sekarang dan mahu terus berkuasa. “Kluster mahkamah” adalah label yang sesuai untuk mereka.

Sebaliknya, mereka yang melihat perlunya pembaharuan segera dalam Umno berada dalam dilema bagaimana untuk mengemudi Umno.

Mereka tidak yakin bahawa Umno boleh kembali sebagai entiti tunggal atau bersaing dengan parti yang memberi fokus demografi pengundi yang sama dalam satu pakatan. Mereka juga tidak menyukai risiko kehilangan kuasa politik.

Inilah sebabnya mengapa ada yang mendesak untuk mengadakan perhimpunan agung Umno.

 

UMNO Bakal Hilang Pendaftaran Jika Mesyuarat Agung Tahunan Tidak Dilakukan

Pengisytiharan darurat baru-baru ini mungkin menghentikan rancangan itu, tetapi Umno mungkin menghadapi nasib sukar, kerana perlembagaan Umno mengatakan bahawa mesyuarat agung tahunannya mesti diadakan dalam bulan ke-18 dari mesyuarat terakhirnya, yang dijadualkan pada 4 Ogos 2021.

Umno harus lebih kreatif untuk menyelesaikannya, atau berisiko dibatalkan pendaftaran.

Tetapi kreativiti akan hadir dengan kepemimpinan yang kuat, yang perlu diselesaikan oleh Umno terlebih dahulu. Buat masa ini, beberapa pemimpin dan sayap parti mendorong untuk perubahan kepemimpinan. Adakah ini tanda-tanda bahawa Umno akan berakhir?

Selain daripada itu, terdapat juga sebilangan kecil puak yang lebih memilih perikatan sementara dengan pemerintah sekarang, dan pada masa yang sama mencari kepemimpinan yang lebih baik dalam Umno. Sebilangan peminat politik memanggil mereka “floaters” atau di Malaysia ia dikenali sebagai ‘katak politik’.

 

Mampukah UMNO Menyelesaikan Dilema Mereka?

Masalah Umno tidak berakhir di situ. Kegagalan untuk merapatkan jurang antara kepemimpinan dan tiga juta anggota parti, yang disebut sebagai akar umbi, menyukarkan parti untuk bangkit daripada kemelut yang sedang berlaku.

Hubungan elitis dan ahli biasa semakin melebar selepas PRU14. Pendekatan sistemik dan paternalistik adalah barah dalam gaya kepemimpinan Umno.

Tetapi semua ini masih dapat dikendalikan. Gesaan untuk perubahan kepimpinan adalah sangat getir. Semasa Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan mengambil alih tugas Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Umno mendapat momentum positif.

Kini, Umno menghadapi cabaran yang sama. Jika tersalah pusingan, ini adalah pengakhiran bagi Umno. Sebaliknya jika tindakan yang betul diambil, ini akan menjadi permulaan baru bagi parti itu.

Show More

Related Articles

Back to top button