FesyenGaya Hidup

Bolehkah Fesyen Anti-Mikrob Melindungi Diri Daripada Virus Corona?

Melihatkan pandemik global tidak bakal berakhir, industri fesyen termasuk fesyen bersukan juga telah mengadaptasikan rangkaian terbaharu mereka dengan pelitup muka yang bersesuaian. Malah fesyen anti-mikrob turut tercipta.

 

Jenama Fesyen Yang Menggunakan Kain Anti-Mikrob

Bahan kain tradisional sememangnya telah diiktiraf Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) boleh mengurangkan penularan Covid-19 tetapi industri fesyen antarabangsa telah mencipta kain yang boleh menghalang pertumbuhan mikrob seperti bakteria dan fungi. Malah ia dikatakan mampu mengurangkan aktiviti virus.

Tetapi mampukah ia betul-betul melakukannya?

Beberapa jenama terkenal seperti Burberry, Under Armour dan Diesel telah mengeluarkan pakaian berasaskan teknologi ‘ViralOff’- yang dikatakan mampu mengurangkan 99% aktiviti virus.

 

Bagaimana Kain Anti-Mikrob Berfungsi?

Menurut kenyataan rasmi yang dikeluarkan Diesel, ViralOff ini berfungsi dengan berinteraksi dengan protein utama, lalu menghalang virus daripada melekat pada serat tekstil.

Namun di Amerika Syarikat (AS) jenama-jenama ini tidak boleh mengatakan ia dapat melindungi pemakai daripada SARS-CoV-2, virus yang menyebabkan Covid-19 tanpa memberi bukti yang kukuh.

Oleh itu beberapa jenama hanya menyatakan ia boleh memberikan perlindungan tambahan walaupun ada yang menyatakan rawatan antimikroba hanya bertujuan untuk menghalang pertumbuhan bakteria atau virus, bukan melindungi pengguna dari patogen tersebut.

 

Apa Kata Penyelidik Tentang Fesyen Anti-Mikrob Ini?

Menurut Amy Price, Penyelidik Kanak di Makmal Stanford Informasi dan Media Anesthesia (AIM) yang menasihatkan WHO tentang panduan menghasilkan pelitup muka, tanpa ujian saintifik ia adalah sukat untuk mendalami sama ada penghalang mikrob ini mampu melindungi pengguna daripada virus corona.

“Cabarannya ialah ada kalanya tuntutan yang dilakukan belum lagi dijalankan ujian ke atas pelitup muka yang sebenar ataupun dengan virus yang asli,” katanya kepada CNN.

Menurutnya ia lebih sekadar sebuah gimik kerana Price masih belum lagi melakukan ujian terhadap produk yang dinyatakan.

 

Benarkah Fesyen Anti-Mikrob Ini Sudah Menjalani Ujian Makmal?

Terdapat juga syarikat yang menyatakan mereka telah melakukan ujian produk terhadap SARS-CoV-2 seperti kain PROTX2 AV oleh IFTNA yang digunakan oleh jenama Under Armour.

IFTNA berkata mereka telah melakukan ujian makmal dan mendapati PROTX2 AV mampu menghalang Covid-19.

Salah satu lagi ialah Viroblock oleh HeiQ. Mereka berkata Viroblock ditambahkan ke dalam fabrik pada fasa akhir proses pembuatan tekstil dan telah diuji efektif ke atas Sars-CoV-2.

Akan tetapi kebanyakan jenama yang lain tidak mendedahkan virus apa yang mereka mampu menghalang.

 

Bolehkah Kain Anti-Mikrob Terhasil Dari Sudut Pandang Penyelidik Sains?

Price yang mengkaji keberkesanan fabrik pelitup muka dengan Pengarah Makmal AIM, Larry Chu, berkata terdapat beberapa perkara yang perlu dilihat untuk mengetahui seberapa ia mampu memberi perlindungan.

“Selalunya, bakteria dan virus ini memiliki cara berbeza untuk bercambah dan ia juga memiliki pelbagai cara untuk melawannya. Dengan antimikrob, ia adalah penting untuk mengetahui apa yang kita hendak berdepan, apa yang sudah diuji dan adakah ianya selamat untuk kulit manusia,” jelas Price.

“Apa sahaja yang kita mahu letakkan di atas muka terutamanya pakaian yang kita kenakan setiap hari, sudah tentu kita mahu tahu ianya selamat dan diiktiraf oleh pihak berkuasa.”

Dalam sebuah kajian yang dilakukan oleh Price dan Chu, mereka dapati pelitup muka yang diperbuat daripada kain mampu menghalang partikel lebih baik berbanding pelitup muka bedah tetapi hanya jika ia dibuat dengan baik – tiga lapisan dan bentuk yang melekap.

Sejauh ini, terdapat beberapa kajian yang diterbitkan yang mengkaji kesan rawatan kain antimikrob dan antivirus pada coronavirus baru.

Dan tidak ada satu pun jenis teknologi yang digunakan oleh jenama pakaian. Oleh itu, masing-masing memerlukan kajian individu yang luas untuk menilai keberkesanannya.

 

Berapa Kerap Kain Anti-Mikrob Ini Boleh Dicuci?

Penting untuk dipertimbangkan sama ada kain yang dirawat dapat meneutralkan virus, dan jika demikian, berapa lama masa yang diperlukan (“virus dapat masuk dalam nanosaat,” kata Price), serta jumlah pencucian rawatan antimikrob ia boleh tahan.

Awal bulan ini, Polygiene, yang baru-baru ini bekerjasama dengan Diesel dan merupakan pembuat ViralOff, mengatakan dalam siaran akhbar bahawa teknologi rawatan tekstil antimikrob mereka berjaya membunuh 99% SARS-CoV-2 dari permukaan tekstil dalam masa dua jam.

Walaupun Price belum menguji teknologi ViralOff Polygiene, dia percaya dua jam adalah “masa pembasmian kuman yang lama”, menjelaskan bahawa pakaian itu boleh mencemarkan kulit, makanan, air atau selaput lendir dalam tempoh tersebut jika ia bersentuhan.

Polygiene berkata rawatan tekstilnya “tahan lama,” tetapi menasihati pengguna untuk “mencuci lebih sedikit dan hanya apabila perlu.”

Melalui e-mel, syarikat itu menjelaskan bahawa ia tidak dapat menjamin ViralOff akan terus berfungsi selepas mencucinya dengan mesin – ia mengesyorkan agar mencuci pakaian yang dirawat oleh ViralOff dengan perlahan, menggunakan tangan atau tidak mencuci sama sekali – tetapi mengatakan bahawa formula lain sedang dikembangkan.

 

Fesyen Anti-Mikrob Mampu Membunuh 99.9% Virus Dalam Masa 10 Hingga 30 Minit

HeiQ mendakwa teknologi mereka mampu membunuh 99.99% virus dalam masa 30 minit manakala IFTNA mendakwa produk mereka boleh meneutralkan 99% virus dalam hanya waktu 10 minit.

Walaupun kedua-dua syarikat ini menyatakan produk mereka telah diuji dengan patogen lain termasuk influenza dan pelbagai jenis virus corona dengan masing-masing sebanyak 30 cucian, etapi CNN belum berjaya mendapatkan pengesahan tetang perkara ini.

Tetapi setiap syarikat memiliki cara pengolahan berbeza-beza dalam bagaimana mereka menggambarkan perlindungan yang ditawarkan oleh produk mereka.

 

Kain Anti-Mikrob Ini Boleh Melindungi Pemakai Ataupun Pakaian Sahaja?

Giancarlo Beevis, presiden IFTNA, mengatakan melalui e-mel: “Ia akan melindungi pemakainya dari titik penghantaran yang berpotensi pada apa sahaja yang dirawat dengan PROTX2 AV.”

HeiQ, sebaliknya, tidak mendakwa bahawa produknya dapat melindungi orang daripada patogen – penafian undang-undang di laman webnya mengatakan bahawa rawatan itu bertujuan untuk melindungi tekstil itu sendiri, bukan pemakainya.

“Kain antivirus mengurangkan risiko penularan virus melalui pencemaran permukaan dan tambahan perlindungan dari virus,” kata Rahel K├Ągi Romero, dari tim pemasaran HeiQ, melalui e-mel.

“HeiQ tidak mahu membuat tuntutan kesihatan dan memberi orang rasa aman yang salah. Fabrik antivirus adalah salah satu faktor untuk menjaga keselamatan orang, tetapi ia harus berjalan seiring dengan langkah-langkah lain, seperti menjaga jarak sosial, memakai topeng muka ketika berada di kawasan yang ramai dan mencuci tangan dengan kerap. “

 

Ujian Lanjut Perlu Dilakukan Untuk Kepastian Serta Kesan Sampingannya

Price tidak menolak potensi nilai tekstil antimikrob, tetapi setakat ini, katanya, kajian itu menawarkan gambaran yang tidak lengkap. “Perlukah ini diuji? Ya,” katanya.

“(Tapi) itu semestinya tidak dipasarkan kepada umum melalui siaran akhbar dan brosur industri sebelum hasilnya diperiksa dan ditiru dalam ujian rawatan yang adil, seperti percubaan klinikal rawak yang dijalankan dengan baik.

“Bahkan percubaan FDA mengandung tiga fasa dan pengawasan aftermarket … Jika seseorang merasa lebih selamat mengenakan tekstil mikroba, dan keselamatan ini hanya khayalan pemasaran, itu boleh merugikan nyawa atau kesihatan mereka.”

Show More

Related Articles

Back to top button