Isu SemasaTempatan

Bahayakah Ancaman Siber Dari Anonymous Malaysia?

Setelah tidak aktif selama hampir enam tahun, kumpulan aktivis penggodam dikenali sebagai Anonymous Malaysia mengatakan akan memulakan serangan terhadap laman web kerajaan Malaysia tidak lama lagi.

Serangan itu akan menjadi “panggilan kesedaran”, kata kumpulan itu dalam catatan Facebook, menuntut agar kerajaan melakukan lebih banyak perkara untuk mencegah kebocoran data.

Dalam video dalam taliannya, kumpulan itu mendakwa bahawa sistem keselamatan kerajaan adalah rendah dan “semua data mungkin bocor”, yang membolehkan penggodam menjual maklumat tersebut.

Mereka mengeluarkan video amaran kedua setelah empat hari mengeluarkan video mereka yang pertama di Facebook dan juga twitter.

 

Adakah Anonymous Malaysia Bakal Mencetus Serangan Siber?

Kevin Reed, ketua pegawai keselamatan maklumat di Acronis, mengatakan bahawa tidak mungkin kumpulan itu akan melakukan “perang Internet habis-habisan” seperti ugutan terakhirnya, tetapi kemungkinan akan mengambil tindakan kecil.

Serangan yang paling mungkin dari Anonymous dalam kes ini adalah serangan DDoS (Distributial Denial of Service) atau kebocoran data yang diakses melalui kerentanan dalam jaringan,” katanya.

Acronis adalah syarikat yang pakar dalam penyelesaian sandaran, pemulihan bencana dan keselamatan.

Walaupun bagus untuk mengkaji pertahanan dan polisi, dia tidak percaya laman web pemerintah akan memerlukan baik pulih sepenuhnya atau perubahan drastik, asalkan pemantauan aliran data dan rangkaian yang betul telah dipastikan.

Sumber data kritikal atau sulit juga harus dikaji semula untuk memastikan data selamat dan disulitkan dengan betul, tambahnya.

 

Adakah Kita Perlu Berhati-Hati Dengan Amaran Anonymous Malaysia?

“Walaupun kegiatan mereka adalah salah, mereka harus dipandang serius, dan organisasi kerajaan harus mengambil langkah untuk memastikan data mereka selamat sehingga kelompok ini tidak memiliki kesempatan untuk menggodam atau membocorkan data kritikal,” katanya.

Malaysia telah mengalami banyak kebocoran data pada masa lalu, termasuk pada tahun 2017 yang memberikan maklumat peribadi 46.2 juta pelanggan nombor telefon bimbit.

Disember lalu, Angkatan Bersenjata Malaysia mengesahkan bahawa rangkaiannya menjadi sasaran serangan siber. Namun, Pusat Operasi Pertahanan Siber dan bahagian Pertahanan Siber dan Elektromagnetik mendakwa pihaknya dapat mencegah maklumat penting daripada diakses dengan mengasingkan lalu lintas data.

 

Pesanan Netizen: Tolong Jauhi iSinar!

Beberapa pengguna di Twitter telah bertindak balas terhadap video Anonymous Malaysia dengan menyuruhnya menjauh dari portal iSinar, kerana mereka sedang menunggu permohonan mereka disetujui.

 

Latar Belakang Anonymous Malaysia

Pada tahun 2015, Anonymous Malaysia mendakwa akan melancarkan perang “habis-habisan Internet” terhadap pemerintah yang diketuai oleh mantan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Kumpulan itu menuntut pengunduran dirinya dan berjanji akan menyasarkan 150 laman web, termasuk portal Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), dalam video dalam talian.

Polis Diraja Malaysia (PDRM) kemudian menahan tiga pemuda berusia antara 18 hingga 21 tahun di Johor Bahru untuk membantu siasatan mengenai video tersebut.

Tidak jelas apakah Anonymous Malaysia berafiliasi dengan Anonymous, sebuah gerakan hacktivist global yang telah mengaku bertanggungjawab atas sejumlah insiden keselamatan siber.

Tahun lalu, ia menggodam laman web agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan mengubahnya menjadi peringatan untuk George Floyd untuk menunjukkan sokongan terhadap gerakan Black Lives Matter.

Pada tahun 2011, Anonymous mencacatkan 200 laman web Malaysia dalam apa yang disebutnya Operasi Malaysia. Dalam satu laporan, Cybersecurity Malaysia mengatakan 80% penggodam adalah tempatan.

Show More

Related Articles

Back to top button