AntarabangsaIsu Semasa

Thailand Akan Promosikan Penggunaan Marijuana Dalam Makanan, Kosmetik

Thailand merancang untuk mempromosikan penggunaan marijuana dalam makanan dan kosmetik dalam usaha untuk memikat pelancong asing ketika permintaan untuk marijuana yang sah semakin meningkat.

Kementerian Kesihatan dan Pendidikan menandatangani perjanjian minggu lalu untuk membuat modul yang akan memberi latihan dalam resipi dan kaedah untuk menghasilkan makanan dan produk daripada marijuana.

Menurut laporan Bloomberg, kementerian kesihatan mengatakan dalam sebuah kenyataan bahawa kursus pada awalnya akan ditawarkan di institusi pendidikan di wilayah dengan perusahaan masyarakat yang dibenarkan untuk menanam tanaman tersebut.

 

Memperkuatkan Industri Pertanian Dan Pelancongan Thailand

Thailand, yang merupakan salah satu negara pertama di Asia yang membenarkan penggunaan marijuana untuk perubatan pada tahun 2019, telah memperluas penggunaannya dalam tekstil, kosmetik herba dan produk makanan.

Menteri Kesihatan Anutin Charnvirakul mengatakan penggunaan tanaman yang lebih luas dapat memperkuat industri pertanian dan pelancongan Thailand yang dilanda sekatan pandemik.

Kurikulum marijuana akan dirancang untuk “memenuhi permintaan pasaran, sah, moden, selamat dan bermanfaat bagi kesihatan dan ekonomi,” kata Anutin dalam kenyataan itu.

Tambahnya, sup herba berasaskan marijuana, daging goreng, serta menu pencuci mulut seperti biskut dan sorbet berpotensi untuk mengembangkan industri ini, tambahnya.

“Apabila negara dibuka, menu-menu ini akan menjadi hidangan baru yang mesti dicuba oleh semua orang,” kata Anutin.

 

Perniagaan Serta Pemilikan Marijuana Thailand Bermula Akhir Bulan Januari 2021

Sementara itu, Bangkok Post melaporkan bahawa mereka yang ingin menghasilkan, menjual atau memiliki marijuana dan hem di Thailand akan dapat mendaftar mulai 29 Januari dan seterusnya apabila bahagian tanaman tertentu akan dikeluarkan dari senarai narkotik yang dilarang.

Setiausaha Agung Pentadbiran Makanan dan Dadah Thailand (FDA), Paisarn Dunkum mengatakan daun, tangkai, batang dan akar tanaman akan dikeluarkan dari senarai narkotik Jenis 5.

Namun, ini tidak termasuk biji dan bunga yang mempunyai kandungan dadah yang tinggi dan individu tidak dibenarkan menanam marijuana dan hem.

Dia berkata bahawa mulai 29 Januari, individu, badan kehakiman, pejabat kerajaan, perusahaan masyarakat dan syarikat akan dapat mendaftar untuk menggunakan bahagian sah marijuana dan hem untuk tujuan perubatan dan dalam industri tekstil, farmasi dan kosmetik.

Ini adalah sebahagian daripada dasar pemerintah untuk mempromosikan hem dan marijuana sebagai tanaman untuk sumber kewangan yang baru, katanya.

Paisarn menjelaskan bahawa di Bangkok, permohonan pendaftaran akan diterima di pejabat FDA sementara di provinsi lain, setiap permohonan akan diterima dan diproses oleh pejabat kesihatan provinsi.

Bagaimanapun, setiap permohonan untuk mengimport dan mengeksport marijuana harus diserahkan ke pejabat FDA.

Show More

Related Articles

Back to top button