MalaysiaPolitik

Bolehkah Anwar Mencabar Proklamasi Darurat Agong?

Pakar politik percaya bahawa usaha pemimpin pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta anggota parlimen untuk memohon agar Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menarik balik keadaan darurat dan membenarkan Parlimen bersidang tidak akan berjaya, sekurang-kurangnya buat masa ini.

Ini kerana keputusan darurat dari Agong tidak dapat ditentang dengan cara yang sah dan Jawatankuasa Khas Bebas yang belum dibentuk yang akan menasihati Raja tentang hal ini, akan membuat keputusan bila Darurat akan berakhir.

 

Terdapat Perbezaan Di Antara Pengisytiharan Darurat dan Ordinan Darurat

Pengerusi Majlis Profesor Negara, Profesor Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin mengatakan bahawa tidak ada yang dapat dilakukan oleh Anwar semasa Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Penting) 2021 yang diwartakan baru-baru ini dilaksanakan.

“Pengisytiharan Darurat dan ordinan adalah dua perkara yang berbeza. Raja dapat mencabut pengisytiharan Darurat, tetapi hanya sebelum ordinan itu diwartakan.

“Anwar boleh meminta raja untuk membatalkan deklarasi itu, tetapi itu tidak mencukupi kerana raja juga harus membatalkan ordinan itu.

“Sekarang setelah ordinan itu diwartakan, Anwar harus menunggu enam bulan lagi atau suatu tempoh apabila ordinan itu dihapuskan.

“Juga penting untuk diperhatikan bahawa Artikel 150 (8) Perlembagaan Persekutuan mengatakan bahawa kepuasan Yang di-Pertuan Agong tidak dapat ditentang di mahkamah mana pun,” katanya kepada New Straits Times.

Al-Sultan Abdullah, pada 12 Januari, bersetuju untuk mengumumkan keadaan darurat di seluruh negara sehingga 1 Ogos. Ordinan Darurat diwartakan dua hari kemudian.

Mengapa Anwar Ibrahim Mahu Darurat Ditarik Balik?

Profesor Dr Sivamurugan Pandian dari Universiti Sains Malaysia mengatakan bahawa dia tidak yakin bahawa Anwar boleh melakukan apa sahaja untuk mencabar keputusan raja secara sah, tetapi menyatakan bahawa pemimpin pembangkang itu mungkin mempunyai rancangannya sendiri.

“Anwar pasti meminta pandangan dari penasihat undang-undangnya sebelum membuat keputusan ini, tetapi saya tidak melihat bagaimana dia dapat mencabarnya secara sah kerana telah diumumkan dan peraturan tersebut telah diwartakan.

“Jadi apa gunanya mencabar sesuatu yang sah jika keputusannya tidak memberi kebaikan untuknya? Menarik untuk mengetahui alasannya. Tetapi saya tidak melihat ini terjadi dalam waktu terdekat.”

 

Anwar Ibrahim Mengikut Jejak Kes Miller II Supaya Parlimen Tidak Digantung?

Walau bagaimanapun, seorang pakar perlembagaan, yang berbicara kepada NST dengan syarat tidak mahu namanya disebut, menyebut kes R (Miller) v Perdana Menteri 2019 United Kingdom, yang juga dikenali sebagai kes Miller II, ketika ditanya mengenai kemungkinan Anwar berjaya dalam usahanya .

Kes Miller II adalah kes undang-undang perlembagaan yang menjadi mercu tanda hak prerogatif kerajaan untuk menggantung Parlimen Britain. Ini berlaku setelah Perdana Menteri UK, Boris Johnson menasihati Ratu England untuk menggantung Parlimen.

Mereka yang tidak senang dengan nasihat Johnson kepada Ratu Elizabeth membawa perdana menteri ke mahkamah dan pada 24 September 2019, Mahkamah Agung UK, dalam keputusan sebulat suara oleh 11 hakim, mendapati bahawa perkara itu dapat dibenarkan dan bahawa nasihat Johnson itu menyalahi undang-undang.

Akibatnya, Perintah di Dewan yang membenarkan penggantungan parlimen itu dibatalkan dan tidak ada kesannya, dan Parlimen tidak digantung.

 

Bagaimana Anwar Ibrahim Hendak Membatalkan Darurat Di Malaysia?

Pakar perlembagaan menjelaskan bahawa jika Anwar merancang untuk mencabar raja, dia harus ke Mahkamah Tinggi.

“Mahkamah kemudian akan memperhatikan Artikel 150 (8) Perlembagaan Persekutuan dan mengatakan tidak ada nasihat kehakiman terhadap proklamasi itu.

“Sekiranya kita mengambil kes Miller II, pada waktu itu, Johnson bimbang bahawa anggota Dewan Rakyat akan menolak cadangannya mengenai Brexit, itulah sebabnya dia memberikan nasihat kepada Ratu untuk menggantung Parlimen. Pada dasarnya, Boris memberi tempoh ‘cuti’ kepada semua ahli parlimen.

“Beberapa orang mencabar nasihat Johnson. Ingatlah, mereka tidak mencabar Ratu, hanya nasihat perdana menteri kepadanya dan mereka menang.

“Ini mungkin merupakan pendekatan yang dipertimbangkan oleh Anwar, iaitu untuk melindungi keputusan raja tetapi, pada saat yang sama, mencabar nasihat Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin kepada raja.”

Show More

Related Articles

Back to top button