AntarabangsaIsu Semasa

Polis India Guna Teknologi AI Untuk Kenal Pasti Mangsa Gangguan Seksual

Rancangan untuk memantau ekspresi wajah wanita dengan teknologi pengecaman wajah untuk mengenalpasti mangsa gangguan seksual jalanan di sebuah kota di utara India, akan menyebabkan polisi melanggar privasi, kata pakar hak digital pada hari Jumaat.

Di Lucknow, kira-kira 500km dari ibu kota negara itu, New Delhi, polis mengenal pasti sekitar 200 tempat gangguan yang sering dikunjungi wanita dan di mana kebanyakan aduan dilaporkan, kata pesuruhjaya polis DK Thakur.

“Kami akan menyiapkan lima kamera berasaskan AI yang dapat mengirim amaran ke balai polis terdekat,” katanya, merujuk pada teknologi berasaskan kecerdasan buatan.

“Kamera-kamera ini akan menjadi aktif setelah ekspresi seorang wanita dalam kesusahan berubah,” katanya kepada wartawan minggu ini, tanpa memberikan perincian lebih lanjut mengenai ekspresi yang akan menggera amaran.

 

Pengecaman Wajah Dalam Kesusahan Tidak Membawa Manfaat – Yayasan Kebebasan Internet

Teknologi pengecaman wajah semakin banyak digunakan di lapangan terbang, stesen keretapi dan kafe di seluruh India, dengan rancangan untuk sistem di seluruh negara untuk memodenkan pasukan polis dan pengumpulan maklumat serta proses pengenalpastian jenayah.

Tetapi penganalisis teknologi dan pakar privasi mengatakan bahawa manfaatnya tidak jelas dan boleh melanggar privasi orang atau menyebabkan pengawasan yang lebih besar, dengan sedikit kejelasan tentang bagaimana teknologi berfungsi, bagaimana data disimpan, dan siapa yang dapat mengakses data.

“Keseluruhan idea bahawa kamera akan memantau ekspresi wanita untuk melihat apakah mereka berada dalam kesusahan adalah tidak masuk akal,” kata Anushka Jain, penasihat bersekutu di Yayasan Kebebasan Internet.

“Apa ekspresi seseorang dalam kesusahan – apakah itu ketakutan, apakah itu kemarahan? Saya boleh bercakap dengan ibu saya melalui telefon dan marah dan membuat muka – adakah itu akan menimbulkan amaran dan adakah mereka akan menghantar polis? “

 

Antara Penyelesaian Yang Lebih Baik Untuk Kenal Pasti Mangsa Gangguan Seksual Di India

Penyelesaian yang lebih layak adalah dengan meningkatkan jumlah rondaan polis, Jain mengatakan kepada Thomson Reuters Foundation, menambahkan bahawa teknologinya belum diuji, dan dapat menyebabkan gangguan terhadap wanita.

India adalah salah satu tempat paling berbahaya bagi wanita di dunia, dengan pemerkosaan berlaku setiap 15 minit, menurut data kerajaan. Uttar Pradesh, di mana Lucknow berada, adalah negeri yang paling tidak selamat, dengan jumlah jenayah tertinggi yang dilaporkan terhadap wanita pada tahun 2019.

Polis sering menolak wanita yang mendaftar untuk membuat aduan atau tidak mengambil tindakan, kata Roop Rekha Verma, seorang aktivis hak wanita di Lucknow.

“Dan mereka mahu kami percaya bahawa mereka akan bertindak dengan melihat ekspresi wajah kami,” katanya.

 

Langkah India Untuk Mengatasi Kes Mangsa Gangguan Seksual

India melancarkan banyak reformasi undang-undang setelah kes pemerkosaan beramai-ramai 2012, termasuk mekanisme yang lebih mudah untuk melaporkan jenayah seks, mahkamah cepat dan undang-undang rogol yang lebih keras dengan hukuman mati, tetapi kadar sabitan tetap rendah.

Walaupun terdapat tindak balas negatif yang semakin meningkat terhadap teknologi pengecaman wajah di AS dan di Eropah, para pegawai India mengatakan bahawa ia diperlukan di negara yang kekurangan anggota polis dan untuk menghentikan penjenayah dan mencari anak-anak yang hilang.

Tetapi aktivis hak digital mengatakan penggunaannya bermasalah tanpa undang-undang perlindungan data, dan mengancam hak privasi, yang dinyatakan sebagai hak asasi oleh Mahkamah Agung dalam keputusan penting pada tahun 2017.

“Polisi menggunakan teknologi untuk menyelesaikan masalah tanpa mempertimbangkan bahawa ini hanya akan menjadi bentuk pengawasan baru, bentuk baru menggunakan kekuasaan terhadap wanita,” kata Vidushi Marda, seorang penyelidik dari kumpulan hak asasi manusia Artikel 19.

“AI bukan penyelesaiannya dan teknologi “mewah” tidak dapat menyelesaikan masalah masyarakat,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button