Bisnes & Ekonomi

Peruntukan Pakej Bantuan PERMAI Kurang Memberangsangkan?

Peruntukan kerajaan di bawah Pakej Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (Permai) nampaknya tidak mengesankan banyak pihak yang mendakwa bahawa jumlah itu agak terlalu suram untuk membantu rakyat di tengah-tengah keadaan ekonomi.

Penyelidik kanan DM Analytics Sdn Bhd, Zouhair Rosli mengatakan daripada jumlah peruntukan RM15 bilion, hanya 20% atau RM3 bilion adalah suntikan fiskal langsung baru dari kerajaan, kerana baki RM12 bilion diambil dari Belanjawan 2021 dan Pakej Inisiatif Tambahan Prihatin, atau Kita Prihatin.

 

Tiada Yang Baru Dalam Pakej Bantuan PERMAI

Katanya, Perdana Menteri (PM) Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak memperkenalkan sesuatu yang baru kerana bantuan itu telah diumumkan tahun lalu di bawah Jabatan Sosial dan Kebajikan, Bantuan Prihatin Nasional 2.0, Bantuan Prihatin Rakyat dan latihan e-dagang.

“Kerajaan tidak memberi peruntukan besar dan meminta rakyat untuk mengeluarkan simpanan mereka sendiri yang seharusnya untuk bersara. Mengapa perlu bimbang tentang defisit fiskal ketika orang menderita?

“Sehingga kini, jumlah perbelanjaan yang diperuntukkan daripada semua pakej hanya berjumlah RM58 bilion, 4% dari jumlah KDNK. Tahun lalu, Singapura membelanjakan 18% daripada KDNK mereka untuk pakej rangsangan yang berkaitan dengan Covid-19,” katanya kepada The Malaysian Reserve (TMR) baru-baru ini.

Zouhair menambah bahawa peranan utama kerajaan adalah melindungi rakyat, bukan mendapatkan pengiktirafan daripada agensi penarafan kredit antarabangsa.

“Para menteri dibayar rata-rata RM54,000 sebulan untuk memastikan kesihatan dan kesejahteraan rakyat dijaga dengan baik.

“Malangnya, sebaliknya berlaku apabila rakyat diminta untuk menolong diri mereka sendiri dengan mengeluarkan simpanan persaraan mereka sendiri,” tambahnya.

 

Ramai Peniaga Kecil Tidak Berdaftar Dengan SSM Tidak Dapat Menikmati Bantuan

Walaupun Zouhair mengakui bahawa Permai memberikan Geran Khas Prihatin tambahan dan pinjaman mikro, dia mengatakan bahawa bantuan ini hanya ditawarkan kepada mereka yang berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

“Tiga dari empat (75%) dari jumlah perniagaan di Malaysia adalah perniagaan mikro dan daripada 2.4 juta ‘Makcik Kiah’ di Malaysia, satu juta tidak berdaftar dengan SSM. Mereka tidak akan berpeluang untuk memohon pinjaman ini,” katanya.

Mengulas mengenai pengangguran, Zouhair menyifatkan pakej Permai hanya memberi tumpuan untuk mengekalkan mereka yang sudah bekerja melalui subsidi gaji.

“Walaupun anda bekerja hanya satu jam seminggu, anda tetap bekerja. Kadar pengangguran tidak akan memberitahu anda banyak tentang keadaan sebenar. Anda boleh menjadikan lulusan universiti menjadi penjaja jalanan dan kadar pengangguran akan meningkat.

 

Ramai Graduan Bakal Mendapat Gaji Rendah & Peluang Meningkatkan Kemahiran

“Masalah sebenarnya adalah pengangguran yang meningkat sejak pandemik mulai awal tahun lalu. Lebih ramai graduan mengambil pekerjaan yang hanya memerlukan Sijil Pelajaran Malaysia. Ini bermaksud lebih ramai graduan akan mendapat gaji rendah dan kehilangan peluang untuk meningkatkan kemahiran,” katanya.

Zouhair juga mengatakan bahawa Malaysia memerlukan pekerjaan yang lebih profesional dengan gaji yang lumayan dan tidak boleh mengulangi kesilapan pra-wabak.

“Di antara pekerjaan yang dapat diciptakan adalah di sektor kesihatan, jadi kita akan memiliki lebih banyak tenaga untuk mengatasi pandemik dan juga pekerjaan untuk menghindari bencana alam di masa depan yang selalu dialami oleh negara ini,” jelasnya.

 

Program Subsidi Gaji Di Bawah Pakej Bantuan PERMAI Disokong

Sementara itu, Persekutuan Majikan Malaysia telah menyambut pakej rangsangan terbaru kerajaan, tetapi mengatakan Program Subsidi Gaji (WSP) harus diperluas.

Ketuanya Datuk Shamsuddin Bardan mencadangkan kerajaan mempertimbangkan untuk memperluas WSP kepada majikan di luar negeri Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kerana mereka sama-sama terjejas oleh wabak tersebut.

“Semua inisiatif akan membantu majikan tetap bertahan dalam tempoh yang mencabar ini dan dengan itu akan mengurangkan pemberhentian kerja.

“Namun, akan menjadi cabaran bagi majikan untuk membuat pekerjaan yang cukup tahun ini, dengan jumlah pendatang baru ke pasaran tenaga kerja akan menjadi sekitar satu juta dengan 500,000 dari kelompok 2020 dan 500,000 lagi dari kelompok 2021,” katanya kepada TMR.

 

Apakah Kesan Terhadap Kerajaan Akibat Pakej Bantuan PERMAI Ini?

Ahli ekonomi kanan United Overseas Bank (M) Bhd (UOB Malaysia) Julia Goh mengatakan untuk membiayai pakej Permai, kerajaan akan memperuntukkan dana sedia ada berdasarkan keutamaan semasa dan melalui perbelanjaan yang lebih berhemat.

Oleh itu, ia semestinya memberi kesan minimum terhadap kedudukan fiskal kerajaan atau sasaran defisit fiskal.

“Permai dapat memberikan bantuan sementara, tetapi ada cabaran pasaran tenaga kerja yang sedang berlangsung, semuanya bergantung pada pandemik, rencana vaksinasi dan fasa pemulihan,” katanya kepada TMR.

Berdasarkan penilaian UOB Malaysia, langkah-langkah yang diperketat dijangka dapat menjejaskan 1% daripada pertumbuhan KDNK sepanjang tahun 2021, dengan anggaran kerugian ekonomi sekitar RM12 bilion.

Ini mengandaikan bahawa negeri-negeri yang terjejas (yang menyumbang 66.3% kepada KDNK negara) akan berada di bawah sekurang-kurangnya empat minggu PKP yang ketat dan sektor perniagaan penting akan beroperasi pada kapasiti 70%.

“Setiap dua minggu PKP dapat menjejaskan pertumbuhan GDP 0.4% dengan anggaran kerugian RM5 bilion.

“Oleh itu, kami menurunkan ramalan pertumbuhan KDNK 2021 dari 6% sebelumnya menjadi 5% (ramalan rasmi: 6.5% -7.5%; Ramalan UOB untuk 2020: Dianggarkan pada -5.5%),” katanya dalam catatan makro.

 

Show More

Related Articles

Back to top button