AntarabangsaIsu Semasa

Indonesia Gusar Ancaman Kumpulan Pengganas Baharu

Kegiatan dan sokongan kepada kumpulan pengganas Isis di Indonesia menurun tahun lalu, tetapi pihak berkuasa bimbang kerana anggota militan yang masih bebas boleh menghasilkan kumpulan pengganas kecil yang muncul untuk melakukan operasi jihad, sebuah pusat pemikiran di Jakarta telah memberi amaran.

Dalam laporan terbarunya yang dikeluarkan pada hari Selasa, Institut Analisis Dasar Konflik (IPAC) menggariskan faktor-faktor yang menyebabkan kejatuhan aktiviti pro-Isis, termasuk penguatkuasaan undang-undang yang lebih baik, kejatuhan Isis, dan “kesedaran diri individu bahawa kos sokongan Isis melebihi faedahnya ”.

 

Antara Sebab Mengapa Kumpulan Pengganas Indonesia Sudah Tidak Aktif Tetapi Masih Dibimbangkan

Ia menambahkan bahawa koalisi pro-Isis terbesar di Indonesia, Jemaah Anshorut Daulah (JAD), kumpulan di sebalik serangan keganasan utama negara itu sejak 2016, sebahagian besarnya tidak aktif sejak akhir tahun lalu.

Pandemik Covid-19 juga mungkin berperanan dalam mencegah perjumpaan besar-besaran dan melemahkan dana ekstremis, katanya, sambil menambah bahawa polis antiterorisme Indonesia menangkap 232 suspek pengganas daripada beberapa kumpulan tahun lalu, berbanding 320 pada 2019.

Dengan Indonesia terlibat dalam kemelesetan pertama dalam 22 tahun pada tahun lalu, ada kebimbangan bahawa kemerosotan ekonomi akan mendorong peningkatan terorisme. Tetapi IPAC mengatakan terdapat sedikit bukti teori seperti itu pada masa lalu.

“Namun demikian, sekurang-kurangnya dua daripada kumpulan yang ditangkap pada tahun 2020 membicarakan rancangan untuk menentang kepentingan orang Cina dari China di Indonesia. Mereka tidak berjaya beroperasi,” kata IPAC.

 

Kemunculan Rangkaian Kumpulan Pengganas Indonesia Masih Dalam Perhatian

Walaupun gambaran keseluruhannya adalah “ancaman masih dapat dikendalikan tanpa merosakkan kestabilan politik dan tidak ada yang melebihi kemampuan polis untuk mengurus”, kemunculan semula rangkaian militan tetap menjadi perhatian, katanya.

Pengganas Indonesia selalu mempunyai tahap pergerakan yang tinggi dan anggota yang lolos dari penangkapan atau kehilangan pemimpin dengan mudah dapat mencari sekutu baru – sama ada dalam talian, melalui hubungan antara keluarga tahanan atau melalui rangkaian perdagangan, kata IPAC.

“Tetapi kerana anggota ini sangat meluas, mereka dapat muncul di mana saja,” kata IPAC.

Sebilangan besar kumpulan pro-Isis yang lebih besar mempunyai pangkalan institusi, baik sekolah atau masjid dan kadang-kadang beberapa rangkaian sekolah, untuk berfungsi sebagai pusat perkumpulan dan pengambilan baharu.

 

Antara Kumpulan Pengganas Indonesia Yang Dikesan

Yang paling terkenal ialah Pesantren Ibn Mas’oed (sekolah asrama Islam) di Bogor, yang dikaitkan dengan pemimpin JAD pro-Isis Aman Abdurrahman, yang berfungsi sebagai pusat pengambilan untuk Syria antara tahun 2014 dan 2017. Pemerintah menutupnya pada tahun 2017.

Menjelang tahun 2020, pelampau lebih fokus untuk mendirikan sekolah-sekolah untuk menghafal Al-Quran untuk menarik anggota baru.

Laporan itu menyebut Jemaah Islamiah (JI) yang berkaitan dengan al-Qaeda, kumpulan di sebalik pengeboman Bali 2002 yang dahsyat yang mengorbankan 202, termasuk 11 penduduk Hong Kong, sebagai contoh tempat yang berpotensi.

JI bertanggungjawab atas semua serangan keganasan besar di Indonesia dari tahun 1999-2010 sebelum dilemahkan oleh penangkapan pemimpin dan anggotanya, yang terakhir adalah pemimpin Para Wijayanto pada tahun 2019. Ia mempunyai puluhan ahli yang dilatih oleh Syria.

Tetapi bahaya dari JI bukanlah serangan keganasan, kata IPAC. “Ia adalah kemunculan semula anggota militan yang tidak boleh menunggu strategi jangka panjang untuk membangunkan dasar ekonomi dan politik,” kata laporan itu.

 

Dengan Pembebasan Pemimpin Kerohanian JI, Kumpulan Pengganas Indonesia Ini Bakal Aktif Semula?

Pemimpin kerohanian JI, Abu Bakar Bashir dibebaskan beberapa minggu yang lalu dari penjara Indonesia atas tingkah laku yang baik, setelah menyelesaikan lebih dari dua pertiga hukuman 15 tahunnya, dan “bahayanya bukan bahawa ulama berusia 82 tahun itu entah bagaimana akan memicu gelombang keganasan baru, seperti yang digeruni oleh banyak media antarabangsa,” kata IPAC.

“Sebaliknya dia akan menggunakan pengaruhnya sebagai negarawan gerakan radikal yang lebih tua untuk menyatukan kelompok pro-Syariah yang sering bertengkar di Solo (Jawa Tengah) untuk mendukung peraturan Islam eksklusif.”

IPAC mengatakan cabaran bagi pemerintah Indonesia – yang memiliki rencana tindakan untuk memerangi ekstremisme yang ditandatangani oleh Presiden Joko Widodo pada 6 Januari – bukan hanya untuk menangkap militan atau bakal pelaku serangan tetapi untuk mencegah pengambilan ahli dan pertumbuhan semula kumpulan ini.

Untuk melakukan ini, mereka perlu memetakan di mana pelampau yang diketahui, pengganas yang disabitkan dan bekas banduan menghantar anak-anak mereka bersekolah dan memastikan bahawa guru-guru, termasuk guru wanita, dan bahan pengajaran telah diperiksa secara menyeluruh.

Show More

Related Articles

Back to top button