Amerika SyarikatPolitik

Akhirnya Tinggalkan Rumah Putih, Apa Yang Menanti Trump Selepas Ini?

Sebilangan besar bekas presiden Amerika Syarikat meluangkan masa mereka di luar pejabat bermain golf, menyusun perpustakaan mereka dengan teratur, membuat ucapan dengan baik, menulis memoir yang menguntungkan dan mengkritik apa yang dilakukan oleh presiden seterusnya. Selain golf, masa depan untuk Donald Trump, presiden yang tidak pernah mematuhi norma pejabatnya, akan berlainan.

Trump telah menjadi presiden pertama sejak Andrew Johnson pada tahun 1869 yang menolak menghadiri pelantikan penggantinya. Tetapi belum ada jawapan yang jelas mengenai apa yang akan dilakukan oleh bekas presiden itu selanjutnya.

 

Pelbagai Perkara Tidak Baik Menanti Trump?

Dalam jangka masa terdekat dan mungkin lebih lama, hala tuju Trump akan bergantung kepada pidato 6 Januari yang menggalakkan orang ramai untuk menyerbu Capitol A.S., selain pendakwaan yang bersejarah sebanyak dua kali. Sekiranya disabitkan dalam perbicaraan Senat yang akan datang, Trump pasti akan dilarang daripada mencalonkan diri lagi untuk jawatan persekutuan.

Buat masa ini, beberapa nama terbesar Korporat Amerika menjauhkan diri dari presiden ahli perniagaan itu. Trump turut disekat di media sosial dan perkhidmatan profesional dan kewangan tertentu. Puluhan juta rakyat Amerika akan terus mencercanya, menjadikan nama Trump beracun kepada separuh negara dan membahayakan prospek untuk hartanah, hotel dan empayar resort golfnya.

Tetapi puluhan juta orang Amerika lain cenderung membentuk dasar sokongan mereka, menjadikan Trump sebagai kekuatan politik selama bertahun-tahun yang akan datang tanpa mengira sama ada beliau bertanding lagi atau tidak. Kehilangan akaun Twitter, @realDonaldTrump dan platform dalam taliannya yang lain, bekas presiden harus memikirkan cara baru untuk bergerak dan mungkin mendanai pengikut setianya.

 

Apakah Langkah Trump Untuk Bangkit Semula?

Walaupun Trump kemungkinan akan disekat dari media arus perdana, beliau boleh melancarkan usaha sendiri yang tertumpu pada pangkalan konservatifnya, mungkin saluran Trump seperti Fox News atau laman media sosial Trump untuk bersaing dengan Twitter.

Sudah tentu, itu mungkin berlaku sekiranya Trump tidak disabitkan di mahkamah. Bahkan sebelum rusuhan Capitol, Trump menghadapi beberapa tuntutan dan kemungkinan penyiasatan jenayah. Tuntutan penipuan pilihan raya dan kemungkinan timbulnya rusuhan hanya menambah risiko untuknya. Terdapat kemungkinan yang sangat nyata bahawa Trump boleh berakhir di penjara.

Walau bagaimanapun, Trump tidak boleh dipandang rendah. Ditolak secara besar-besaran setelah kasino Atlantic City bankrup tahun 1990-an, Trump bangkit semula satu dekad kemudian menerusi penerbitan drama “The Apprentice.”

Kemudian, ketika penilaiannya mula merosot, Trump menggunakan kad rasisme terhadap Presiden Barack Obama dan membangunkan penyokong sayap kanan baru yang akhirnya membawanya ke Rumah Putih. Bahkan kekalahannya terhadap Joe Biden jauh lebih kecil daripada yang telah diramalkan oleh tinjauan pendapat.

 

Masa Depan Politik Trump 

Sebelum rusuhan Capitol, Trump boleh dianggap sebagai standard Parti Republik, sama ada mencalonkan dirinya sebagai presiden lagi pada tahun 2024 atau bertindak sebagai kingmaker di Parti Republikan.

Beliau juga diharapkan dapat membalas dendam terhadap barisan Republikan yang membelotnya, terutama Gabenor Georgia, Brian Kemp, yang menolak untuk berusaha membatalkan kemenangan pilihan raya Biden di negeri itu.

Tetapi ada yang percaya tragedi 6 Januari mengubah semua itu.

Tinjauan pendapat Pew Research pada 15 Januari menyokong pandangan itu, dengan hanya mendapat 29% memberi sokongan untuk Trump, dengan 68% sampel mengatakan mereka tidak mahu bekas presiden itu kekal sebagai tokoh politik utama pada tahun-tahun akan datang.

Tetapi Trump mungkin akan mengekalkan cengkaman sayap populis Republikan. Itu terbukti pada 8 Januari, ketika Jawatankuasa Kebangsaan Republikan melantik semula sekutu Trump, Ronna Romney McDaniel dan Tommy Hicks sebagai ketua dan naib ketua.

Walaupun terdapat pembelotan, sebahagian besar Republikan menentang penipuan dan hampir dua pertiga membuat tawaran Trump dan membantah keputusan pilihan raya walaupun selepas keganasan di Washington.

Tinjauan terbaru menunjukkan bahawa kebanyakan pengundi Republikan masih menyokong Trump dan tidak menyalahkannya atas rusuhan Capitol.

 

Masa Depan Trump Di Media Sosial

Sebarang kemunculan semula politik akan bergantung pada Trump mencari cara baru untuk menggerakkan pangkalannya.

Akaun @realDonaldTrumpnya mempunyai lebih daripada 88 juta pengikut sebelum Twitter menyekatnya secara kekal pada 8 Januari kerana melanggar peraturannya mengenai keganasan.

Trump juga kehilangan akses kepada lebih daripada 30 juta rakan Facebook ketika disekat dari laman web itu.

Presiden masih mempunyai cara untuk menjangkau penyokongnya. Aplikasi Mudah Alih Trump 2020, yang digunakan untuk mendaftarkan peserta perhimpunan dan untuk pesanan terus semasa kempen, telah dimuat turun 2.6 juta kali pada tahun lalu, dengan pengguna diminta memasukkan nombor telefon dan bersetuju untuk dihubungi, menurut Apptopia.

Nu Wexler, seorang perunding komunikasi sebelumnya dengan Google, Facebook dan Twitter, mengatakan jejak dalam talian Trump masih luar biasa di kalangan ahli politik Republikan.

“Trump memiliki berjuta-juta nombor telefon dan senarai e-mel. Jadi dia tidak akan mempunyai masalah untuk berkomunikasi secara langsung dengan penyokongnya,” kata Wexler.

 

Kemunculan Trump Di Media 

Dengan minatnya kepada kemasyhuran, Trump dijangka memanfaatkan peluang untuk muncul di media sama ada perjanjian buku, peranan yang menguntungkan di saluran berita atau usaha medianya sendiri.

Khabar angin mengenai penerbitan semula  “The Apprentice” dengan pencipta rancangan, Mark Burnett muncul secara berkala selama berada di pejabat. Pada bulan November 2019, Trump menggunakan Twitter untuk menyangkal laporan itu.

Tidak mengejutkan jika Trump berusaha untuk menghidupkan kembali drama itu – menurut laporan penyiasatan New York Times, “The Apprentice” menjana  $427 juta untuk Trump, kejutan yang mengubah nasib perniagaannya.

Dengan Trump sekarang menjadi kebencian bagi sebahagian besar bekas penontonnya, kembali ke rangkaian TV sangat tidak mungkin, walaupun bekas penasihat kempen Sam Nunberg mengatakan bahawa idea itu tidak boleh dikesampingkan.

“Donald Trump adalah komoditi menghasilkan wang di media. Akan selalu ada ruang untuknya. Dia akan sentiasa mempunyai penonton dan pemerhati. Bahkan orang yang membencinya akan memerhatikannya,” kata Nunberg.

Show More

Related Articles

Back to top button