Isu SemasaTempatan

Adakah PKP Kali Ini Akan Berjaya Selamatkan Negara?

Minggu pertama perintah kawalan pergerakan (PKP) kali ini tidak membawa kesan positif yang diperlukan untuk sistem penjagaan kesihatan yang tenat di Malaysia, dengan kes Covid-19 tidak hanya kekal tinggi tetapi juga dijangka meningkat lebih jauh.

Dalam taklimat terbarunya mengenai keadaan Covid-19, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah memberi amaran bahawa jumlah kes harian akan terus meningkat dalam beberapa hari mendatang.

 

Golongan Kritikal Akibat Covid-19 Kini Lima Kali Ganda

Secara kritikal, Dr Noor Hisham juga mendedahkan bahawa jumlah pesakit kategori empat dan lima Covid-19 iaitu golongan yang mengalami jangkitan pernafasan yang memerlukan ventilator dan mereka yang sakit parah dengan masalah organ, kini lima kali ganda daripada tahap mereka pada puncak gelombang kedua tahun lalu.

Kedua-dua kategori serta pesakit dengan jangkitan pernafasan akut yang teruk dalam kategori tiga mesti dimasukkan ke hospital untuk mendapatkan rawatan, menambah tekanan pada kemampuan negara untuk menampung kes-kes aktif yang kini hampir mencecah 40,000.

“Seperti yang anda lihat sekarang, kes yang melibatkan rawatan di unit rawatan intensif (ICU) dan yang memerlukan ventilator secara beransur-ansur juga meningkat,” kata Dr Noor Hisham ketika mengungkapkan lonjakan kes Covid-19 yang serius dan kritikal.

 

Pesakit Covid-19 Kategori EmpatĀ  & Lima Mungkin Tidak Akan Pulih

Membimbangkan negara, pesakit kategori empat dan lima Covid-19 adalah mereka yang kemungkinan besar tidak akan pulih.

Sudah lebih berbahaya sejak gelombang ketiga, Covid-19 telah membunuh pesakit di Malaysia secara purata 100 sebulan sejak Oktober tetapi jumlah kematian Januari sudah 148 atau lebih daripada semua kematian dalam sembilan bulan pertama tahun 2020.

Walaupun pihak berkuasa kini telah memperluas pelaksanaan PKP ke seluruh negara kecuali Sarawak, tidak semua yakin pengulangan langkah ini akan membawa hasil yang diperlukan untuk memberi masa penjagaan kesihatan Malaysia pulih.

 

Mengapa Ramai Ragu PKP Kali Ini Kurang Berkesan

Tidak seperti Mac 2020 ketika PKP menghentikan semua aktiviti, negeri-negeri yang berada dalam keadaan PKP tahun ini terus melakukan aktiviti dengan kelonggaran yang membolehkan pelbagai perniagaan terus beroperasi secara fizikal.

Hari ini, sekolah juga akan dibuka semula walaupun hanya untuk pelajar senior yang bersiap sedia untuk menghadapi peperiksaan kebangsaan utama yang ditangguhkan dari tahun lalu.

Masa juga hampir habis untuk PKP, yang sebelumnya Dr Noor Hisham meyakinkan negara tidak akan melampaui maksimum empat minggu walaupun penambahan tempoh pertama sekarang tidak dapat dielakkan.

 

Kerajaan Dikritik Membenarkan Pengeluar Beroperasi Ketika PKP Kali Ini

Beberapa individu seperti bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak, mengkritik keputusan kerajaan untuk membenarkan pengeluar beroperasi di bawah PKP, menegaskan ketidaksesuaian antara membiarkan sektor yang bertanggungjawab untuk kebanyakan kes Covid-19 Malaysia tetap terbuka.

Malaysia telah mensia-siakan peluang untuk mengekang gelombang ketiga dengan tidak melaksanakan sekatan perjalanan pada bulan Oktober, kata Najib ketika memberi amaran bahawa negara tidak mampu berpura-pura bahawa keadaan masih terkawal.

Memetik ledakan kes Covid-19 di Singapura tahun lalu ketika republik itu mengabaikan populasi pekerja migrannya, mantan PM itu mengatakan bahawa Malaysia masih boleh mengambil langkah untuk mengelakkan daripada mengalami situasi yang sama dengan negara jiran.

“Kita mesti belajar dari kesilapan dan memanfaatkan pengajaran bahawa tindakan yang lebih ketat diperlukan sejak awal untuk mengelakkan kerosakan menjadi lebih teruk dan berpanjangan,” katanya.

Pertambahan kes Covid-19 telah mendorong Malaysia untuk membiarkan pesakit tanpa gejala dan simptomatik ringan tinggal di rumah kerana kes aktif melebihi kapasiti pusat hospital dan kuarantin.

Walaupun Malaysia melaporkan 10,000 kes pertama Covid-19 dari Februari hingga September 2020, bilangan itu dicapai dalam tempoh empat hari terakhir sahaja.

Show More

Related Articles

Back to top button