Gaya HidupKesihatan

Langkah Indonesia Memilih Golongan Muda Untuk Divaksin Adalah Tepat?

Tidak seperti negara-negara lain, orang muda Indonesia akan menjadi golongan pertama untuk mendapatkan vaksin Covid-19, lapor news.com.au

Presiden Republik, Joko Widodo, 59 tahun merupakan individu pertama yang disuntik vaksin Covid-19, Sinovac keluaran China diikuti oleh menteri kesihatan dan beberapa pegawai kerajaan senior serta pemimpin perniagaan dan kerohanian.

Pekerja barisan hadapan negara itu akan menjadi golongan pertama menerima vaksin Sinovac dan seterusnya mereka yang berusia 18-59 tahun.

 

Indonesia Beri Vaksin Kepada Golongan Bekerja Untuk Pemulihan Ekonomi

Pegawai kesihatan Indonesia memaklumkan hampir 270 juta rakyat Indonesia akan mendapat suntikan tersebut dan dimulakan dengan populasi bekerja untuk orang awam kerana pengawal selia belum meluluskannya sebagai selamat untuk mereka yang berusia lebih 60 tahun.

Indonesia berharap dengan memvaksinkan orang yang harus melakukan perjalanan ia mampu mengurangkan penularan virus Covid-19 di negara dengan hampir 270 juta penduduk itu. Ia sekaligus berharap dapat memulihkan ekonomi negara dengan segera.

“Indonesia mensasarkan golongan produktif berusia 18 hingga 59 tahun berbanding mereka yang berusia kerana ujian klinikal untuk mereka berusia 60 tahun dengan menggunakan vaksin Sinovac belum lengkap,” kata jurucakap Kementerian Kesihatan, Dr Nadia Wikeko kepada Al-Jazeera.

“Kami masih menunggu untuk BPOM (Agensi pengawalan dadah dan makanan Indonesia) untuk memperlihatkan sama ada vaksin ini selamat untuk mereka yang berusia lebih 60 tahun,” jelasnya.

 

Vaksin Berasaskan mRNA Berbahaya Untuk Golongan Yang Lebih Berusia?

Pakar kesihatan China telah menasihatkan negara-negara lain untuk tidak menggunakan vaksin Covid-19 berasaskan mRNA setelah memperlihatkan 23 orang berusia di Norway telah meninggal dunia setalah mendapatkan vaksin tersebut.

Vaksin mRNA baru dikembangkan dengan tergesa-gesa dan tidak pernah digunakan secara besar-besaran untuk pencegahan penyakit berjangkit, dan keselamatannya belum dapat dipastikan untuk penggunaan skala besar pada manusia, kata seorang pakar imunologi China.

 

Kematian Golongan Warga Emas Norway Akibat Vaksin mRNA Covid-19 Perlu Dikaji Semula

Insiden kematian di Norway juga membuktikan bahawa keberkesanan vaksin mRNA COVID-19 tidak sebaik yang diharapkan, kata para pakar.

“Setakat ini 13 kes telah dikaji semula dan kesan sampingan yang sering dilihat terjadi ke atas mereka yang sangat tua dan lemah,” tulis laman web Agensi Perubatan Norway.

Kesemua kematian telah berlaku ke atas mereka yang sudah berusia dan tinggal di rumah jagaan orang tua.

Mereka berusia 80 tahun ke atas dan ada yang lebih 90 tahun, lapor media Norway, NRK.

 

Vaksin Apa Yang Digunakan Di Norway?

Dua vaksin COVID-19, Comirnaty, dari BioNTec / Pfizer, dan Moderna, digunakan di Norway. Vaksin tersebut dikembangkan berdasarkan teknologi mRNA dan telah mendapat persetujuan sementara di EU, menurut agensi itu.

Norway melancarkan kempen vaksinasi secara besar-besaran pada akhir bulan Disember, dengan warga yang paling tua dan penghuni rumah penjagaan ditawarkan vaksinasi terlebih dahulu, termasuk mereka yang berusia lebih dari 85 tahun.

Agensi Ubat-ubatan Norway mengakui bahawa kajian-kajian yang menjadi asas untuk kelulusan vaksin sementara itu merangkumi sangat sedikit orang yang berusia lebih dari 85 tahun, dan tidak banyak yang diketahui mengenai bagaimana kesan sampingan akan mempengaruhi golongan usia ini, tetapi ia mengatakan, “kami menganggap bahawa kesan sampingannya akan sama seperti pada orang tua seperti mereka yang berumur 65 tahun ke atas. “

 

Kematian Di Norway Bukti Vaksin Covid-19 Tidak Boleh Digunakan Ke Atas Golongan Usia Lanjut?

Yang Zhanqiu, seorang ahli virologi dari Universiti Wuhan, mengatakan kepada Global Times pada hari Jumaat bahawa insiden kematian, jika terbukti disebabkan oleh vaksin, menunjukkan bahawa kesan vaksin Pfizer dan vaksin mRNA lain tidak sebagus yang diharapkan, seperti tujuan utama vaksin mRNA adalah untuk menyembuhkan pesakit.

 

Perbezaan Vaksin-Vaksin Covid-19

Vaksin mRNA mengajar sel-sel manusia untuk membuat protein untuk memicu tindak balas imun; kemudian, tindak balas imun dapat melindungi orang daripada dijangkiti jika virus yang sebenarnya masuk ke dalam tubuh.

Sementara itu, bahan toksik boleh dikembangkan sepanjang proses vaksinasi mRNA; Oleh itu, keselamatan vaksin tidak dapat dipastikan sepenuhnya, kata Yang. Tetapi itu tidak berlaku untuk vaksin yang tidak aktif di China, yang mempunyai teknologi yang lebih matang, tambah Yang.

 

Dunia Disarankan Untuk Tangguh Penggunaan Vaksin mRNA Covid-19

Seorang pakar imunologi yang berpangkalan di Beijing, yang meminta namanya tidak disebutkan namanya, memberitahu Global Times bahawa dunia harus menangguhkan penggunaan vaksin mRNA COVID-19 yang diwakili oleh Pfizer, kerana teknologi baru ini belum membuktikan keselamatan dalam penggunaan skala besar atau dalam mencegah sebarang penyakit berjangkit.

Orang tua, terutama mereka yang berusia lebih dari 80 tahun, tidak boleh disyorkan untuk menerima sebarang vaksin COVID-19, katanya.

Dia mengatakan bahawa orang yang berusia lebih dari 80 tahun mempunyai sistem imun yang lebih lemah dan lebih terdedah kepada kesan buruk; oleh itu, mereka harus disyorkan untuk mengambil ubat-ubatan untuk meningkatkan sistem imun mereka, katanya kepada Global Times.

 

Bagaimana Di Malaysia?

Pada 22 Disember 2020, Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan akan menjadi antara individu pertama menerima suntikan vaksin COVID-19.

Jelas Perdana Menteri, ia langkah untuk meyakinkan rakyat bahawa vaksin yang diperoleh adalah selamat dan berkesan.

“Saya akan menjadi antara individu pertama menerima suntikan vaksin COVID-19.

“Ini akan diikuti dengan petugas barisan hadapan (frontliners) sebelum diberikan kepada kumpulan sasar iaitu kumpulan berisiko tinggi seperti warga emas, mereka yang menghidap penyakit tidak berjangkit (NCD) dan penyakit saluran pernafasan kronik.

Akan tetapi setelah laporan kes kematian di Norway oleh Norwegian Medicine Agency yang dikaitkan dengan vaksin Covid-19 buatan Pfizer-BioNTech, Menteri Kesihatan Malaysia, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan mengambil kira faktor usia dan keadaan kesihatan penerima bagi pengemaskinian maklumat pemberian vaksin Covid-19.

“Merujuk kepada laporan awal yang dikeluarkan pihak Norwegian Medicines Agency, kes kematian adalah dalam kalangan penerima warga emas yang uzur, selain mempunyai latar belakang penyakit kronik. Autopsi menunjukkan penerima mengalami demam, mual dan cirit-birit yang merupakan kesan advers biasa selepas penerimaan imunisasi,” katanya menerusi satu kenyataan.

 

Vaksin Apa Yang Akan Ada Di Malaysia?

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam perutusan tahun baharunya, memberi jaminan kerajaan akan memastikan bekalan vaksin yang berkesan, selamat dan mencukupi untuk sekurang-kurangnya 80 peratus rakyat negara ini.

Tegas Perdana Menteri, vaksin itu juga akan diberi secara percuma kepada rakyat melalui tiga fasa imunisasi dikendalikan KKM.

Sebelum itu, beliau mengumumkan kerajaan menandatangani perjanjian dengan syarikat farmaseutikal, AstraZeneca bagi memperoleh 6.4 juta dos vaksin COVID-19, iaitu tambahan 10 peratus lagi kepada bekalan vaksin yang bakal diterima negara.

Kerajaan juga dalam proses rundingan akhir dengan syarikat Sinovac dan CanSinoBIO dari China serta The Gamaleya National Centre dari Russia bagi mendapatkan tambahan jaminan bekalan vaksin melebihi 80 peratus jumlah populasi negara atau 26.5 juta.

Terdahulu, Malaysia memeterai perjanjian dengan fasiliti COVAX dan Pfizer untuk memperoleh vaksin COVID-19.

 

Bagaimana Rakyat Malaysia Akan Menerima Vaksin COVID-19?

Pendaftaran suntikan vaksin COVID-19 untuk rakyat Malaysia akan dibuka tidak lama lagi.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba, berkata setiap individu akan menerima dua dos vaksin bagi memastikan perlindungan penuh daripada jangkitan virus itu.

“Mereka yang menerima vaksin perlu menyimpan kad yang akan kita berikan ketika kali pertama mereka diberi suntikan.

“Ini bagi memastikan mereka yang telah disuntik mendapat dos kedua mengikut tarikh yang telah ditetapkan, biasanya dalam julat 21 hari,” katanya ketika menjadi tetamu program Bicara DR di RTM 1.

Bagaimanapun, Dr Adham tidak berkongsikan tarikh pendaftaran akan dibuka.

Pada masa sama, beliau menegaskan penerima vaksin tetap perlu mengamalkan norma baharu bagi memastikan perlindungan optimum.

Ini kerana katanya matlamat utama imunisasi COVID-19 ialah bagi melindungi petugas barisan hadapan, mengurangkan kematian, membentuk imuniti kelompok dan seterusnya memutuskan rantaian jangkitan pandemik itu.

Malaysia dijadualkan menerima vaksin Pfizer-BioNTech pada akhir Februari ini dan telah memperoleh kelulusan bersyarat daripada Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) Kementerian Kesihatan.

 

60% Rakyat Malaysia Perlu Diberi Vaksin Untuk Capai Imuniti Kelompok

Timbalan Menteri Sains Teknologi dan Inovasi, Ahmad Amzad Hashim dilaporkan berkata, keutamaan vaksinisasi COVID-19 di Malaysia adalah petugas barisan hadapan seperti kakitangan kesihatan dan anggota keselamatan, selain golongan berisiko seperti warga emas.

Beliau juga dipetik berkata, sekurang-kurangnya 60 peratus rakyat perlu diberi vaksin bagi mencapai imuniti kelompok, yang bermaksud baki 30 peratus rakyat turut terlindung jika 70 peratus rakyat mempunyai perlindungan vaksin COVID-19.

Jumlah 30 peratus yang tidak akan diberi vaksin, kata Ahmad Amzad, adalah kanak-kanak, remaja berusia 18 tahun ke bawah dan mereka yang mempunyai masalah sistem imun yang tidak sesuai menerima vaksin.

Show More

Related Articles

Back to top button