AntarabangsaIsu Semasa

36 Tahun Berkuasa, Perdana Menteri Ini Paling Lama Berkhidmat di Dunia

Perdana Menteri Kemboja, Hun Sen kini menjadi Perdana Menteri paling lama berkhidmat di dunia, menandakan 36 tahun berkuasa dalam pemerintahan yang telah mendapat pujian dan kritikan.

 

Perdana Menteri Termuda Di Dunia Sewaktu Dilantik

Hun menyiarkan di Facebook bahawa beliau adalah perdana menteri termuda di dunia ketika pertama kali terpilih pada tahun 1985 dan dalam 36 tahun terakhir, Kemboja telah mengalami banyak halangan tetapi telah maju dalam semua bidang.

Hun Sen pertama kali menjadi Menteri Luar Negeri Republik Rakyat Kampuchea pada tahun 1979 setelah kejatuhan rejim Khmer Rouge, kemudian bertugas sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Luar Negeri dari tahun 1981 hingga 1985.

Beliau pertama kali menjawat jawatan Perdana Menteri pada 14 Jan 1985, pada usia 32 tahun, setelah dipilih sebulat suara oleh Majlis Nasional untuk menggantikan Chan Sy yang meninggal dunia pada bulan Disember 1984.

Menurut Khmer Times, Hun Sen yang kini berusia 68 tahun, mengatakan pada bulan Disember lalu bahawa beliau berniat untuk mengundurkan diri dari jawatan perdana menteri pada usia 78.

 

Pencapaian Utama Hun Sen

Kin Phea, ketua pengarah Institut Perhubungan Antarabangsa di Akademi Diraja Kemboja, mengatakan empat pencapaian utama Hun Sen termasuk membebaskan warga Kemboja dari “pembunuhan” rejim Khmer Rouge.

Phea mengatakan bahawa beliau telah mengembalikan Kemboja di pentas antarabangsa dan Kemboja telah memainkan peranan yang semakin penting dalam urusan serantau dan antarabangsa.

“Melalui pencapaian ini, Samdech (Hun Sen) layak dicatat oleh sejarawan sebagai ‘wira negara’, ini adalah fakta sejarah,” tambahnya.

Namun, Phea mengatakan bahawa beliau dianggap sebagai pemimpin autoritarian oleh “pandangan barat” kerana menjadi perdana menteri yang lama.

“Kumpulan pembangkang, serta beberapa puak anti-PKP (Parti Rakyat Kemboja) dan organisasi masyarakat sivil, telah menggunakan kekuatan lama Samdech untuk menyerang Hun dan partinya,” katanya.

 

Dikritik Kerana Merosakkan Demokrasi

Hun dan parti pemerintahnya telah dikritik oleh Barat atas tuduhan pelanggaran hak asasi manusia dan merosakkan demokrasi dengan menekan penentang termasuk pembubaran parti pembangkang utama oleh Mahkamah Agung pada tahun 2017. Parti ini dipimpin oleh Sam Rainsy.

Paul Chambers, seorang pensyarah dan penasihat khas untuk urusan antarabangsa di Universiti Naresuan Thailand, mengatakan bahawa Hun Sen dapat menarik nafgas lega kerana dapat mengakhiri kekacauan pada tahun 1990-an di mana perang saudara terus berleluasa, dengan tentera Khmer Rouge yang bersenjata masih berperang melawan negara.

“Tetapi hal itu dapat dikritik kerana Samdech dalam beberapa tahun terakhir sangat bergantung kepada China.”

 

Siapa Sahaja Yang Pernah Bersaing Dengan Hun Sen?

Pilihan raya nasional Kemboja pertama diadakan pada bulan Mei 1993 dan mengakibatkan Funcinpec memenangi 58 dari 120 kerusi Majlis Nasional, sementara PKP mendapat 51. Selebihnya kerusi itu diturunkan ke parti Demokratik Liberal Buddha dan Molinaka.

Walaupun kalah dalam pilihan raya pertama, Hun Sen menjadi “perdana menteri kedua” sementara Putera Norodom Ranariddh menjadi perdana menteri pertama.

Putera Ranariddh digulingkan daripada kekuasaan setelah bertempur antara pasukan yang setia kepadanya dan Hun Sen pada tahun 1997.

Pemimpin pembangkang Kemboja, Sam Rainsy, kini berada dalam buangan di Paris dan sering mengkritik kerajaan Kemboja dalam banyak isu. Dia telah dituduh secara absentia atas banyak kesalahan termasuk kerana pengkhianatan.

Show More

Related Articles

Back to top button