Hiburan

Supermodel Berhijab Halima Aden Akhirnya Dedah Punca Berhenti Dari Dunia Peragaan

Kemunculan Halima Aden menjadi ikon dalam dunia fesyen adalah sesuatu yang mengagumkan. Dalam masa lebih dari tiga tahun, model Somalia-Amerika itu menjadi wanita pertama yang memakai hijab dan burkini dalam pertandingan ratu cantik Miss Minnesota USA sehingga menjadi salah satu wajah yang paling dicari untuk pertunjukan fesyen dan kempen iklan.

Aden menggayakan penutup kepala di muka depan majalah Allure dan British Vogue (masing-masing 2017 dan 2018), menjadikannya yang pertama untuk penerbitan tersebut. Dia juga adalah model pertama yang memakai burkini untuk Sports Illustrated Swimsuit edisi 2019.

Model Halima Aden covers Vogue in a hijab - Business Insider

Ketika berada di puncak populariti, gadis 23 tahun itu nekad untuk berhenti. Ini berlaku pada bulan November tahun lalu, setelah mencapai kemuncak dalam karier yang dimulakan pada tahun 2017.

Aden mengumumkan di Instagram bahawa dia “tidak berhasrat kembali ke industri fesyen” dan akaun Instagramnya hilang secara misteri sebulan kemudian.

Dalam wawancara dengan BBC yang diterbitkan minggu ini, Aden menjelaskan bahawa walaupun “kerjayanya berada di puncak”, dia “tidak sihat secara mental”.

 

Halima Aden Rasa Makin Lama Makin Tidak Dihormati

Aden menjelaskan persaraannya berkait rapat dengan identitinya yang mengenakan hijab yang didakwa semakin mengecil saban tahun dalam setiap sesi fotografi, bahkan kadang-kala diganti dengan pakaian. Dalam satu sesi, kepalanya pernah dibalut dengan jeans.

Ketika dia menandatangani kontrak dengan IMG Model tiga tahun yang lalu, dia mempunyai klausa tambahan yang mewajibkan pemakaian hijab. Dia juga meminta jaminan bilik persalinan ketika pertunjukan dan penggambaran bagi membolehkannya menyalin pakaian secara tertutup.

Dia juga merasa bertanggungjawab terhadap model berhijab lain yang mengikuti jejaknya di mana Aden mengatakan sering tidak dihormati.

 

Industri Fesyen Untuk Model Berhijab Adalah Sesuatu Yang Menyeramkan

Aden mendedahkan bahawa dia sering bertindak seperti kakak dan melindungi model berhijab lain ketika di acara fesyen. Dia mengatakan bahawa industri itu boleh menjadi sesuatu yang “menyeramkan”.

Sebab lain yang menyebabkan dia berhenti adalah ibunya, yang telah meminta dia untuk “membuka matanya”.

Selain kepercayaan agama, Aden menambah bahawa dia kehilangan cuti untuk bersama dengan keluarganya kerana bekerja.

“Pada tahun pertama karier saya, saya dapat pulang ke rumah untuk Hari Raya dan Ramadan tetapi dalam tiga tahun terakhir, saya bekerja. Kadang-kadang saya melakukan enam hingga tujuh penerbangan seminggu. Itu tidak pernah berhenti,” katanya kepada BBC.

Halima Aden reveals regret over representation of hijab in fashion shoots: 'I lost touch with who I was' | The National

Halima Aden ‘Tidak gembira’

Dilahirkan di sebuah kem pelarian di Kenya, Aden berpindah ke AS bersama keluarganya pada usia tujuh tahun dan merupakan ratu “omecoming” Muslim pertama di sekolah menengahnya di Minnesota, ditambah dengan senator pelajar Somalia pertama di kolejnya.

Sebagai model, Aden menjadi buruan untuk jenama fesyen besar di pertunjukan fesyen seperti Burberry, Max Mara dan Alberta Ferretti. Dia juga pernah menyertai beberapa minggu fesyen.

Nampaknya sebahagian daripada masalah yang dihadapi Aden dengan fesyen adalah kehilangan identiti sendiri. Dia mengatakan bahawa kadang-kadang dia tidak mengenali dirinya dalam kempen iklan dan majalah fesyen.

“Saya tidak bersemangat kerana saya tidak dapat melihat diri saya sendiri. Adakah anda tahu itu sangat mempengaruhi keadaan mental bagi seseorang?

 

Halima Aden Dedah Unicef Fokus Hanya Fokus Pada Jenama

“Ketika saya seharusnya merasa bahagia dan bersyukur kerana itu adalah gambar saya sendiri, tetapi saya berasa semakin tersingkir.”

Aden juga telah berhenti bekerja dengan Unicef ​​(United Nations Children Fund). Dia kecewa, menjelaskan bahawa organisasi itu lebih memfokuskan pada jenamanya daripada pendidikan kanak-kanak.

“Saya baru saja memutuskan bahawa saya tidak lagi bekerjasama dengan NGO dunia yang menggunakan saya untuk ‘kisah keberanian dan harapan saya yang indah.”

Mungkin perkara terpenting yang dihargai Aden sekarang adalah kebebasan untuk menjadi dirinya sendiri. Dalam wawancara BBC baru-baru ini, Aden mengatakan bahawa keputusan untuk bersara memberikannya kebahagiaan semula.

Show More

Related Articles

Back to top button