Bisnes & Ekonomi

COVID-19: Dapur Awan Jadi Pilihan Peniaga Industri F&B

Dalam jangka masa yang agak singkat, makanan telah menjadi komoditi digital, disokong oleh populariti perkhidmatan penghantaran makanan yang semakin meluas sehingga ada yang menawarkan perkhidmatan dapur awan.

Di Malaysia sahaja, firma penyelidikan Statistica menganggarkan bahawa penghantaran makanan akan meningkat setiap tahun sebanyak 18% dalam beberapa tahun akan datang.

Kejayaan perkhidmatan penghantaran makanan seperti GrabFood dan FoodPanda serta pandemik global Covid-19, telah memaksa pemilik restoran dan pemain F&B baru untuk berfikir di luar kotak mengenai model perniagaan baru yang menawarkan kos permulaan yang terhad dan keuntungan maksimum.

“Saya telah melihat bahawa kebanyakan operator F&B bergerak ke arah dapur hantu atau dapur awan. Ia telah wujud sebelum perintah kawalan pergerakan (PKP), tetapi saya rasa lebih ramai pemilik restoran sekarang berfikir untuk bekerjasama dan memulakan ruang memasak mereka sendiri,” tegas Joshua Liew, jurucakap Alliance F&B Operators Alliance.

Apa itu dapur awan?

Pada dasarnya ia adalah ruang khas yang berfungsi sebagai kemudahan memasak bersama.

Dapur ini biasanya tidak mempunyai ruang makan dan digunakan hanya untuk menghasilkan makanan untuk penghantaran.

Sebilangan besarnya menawarkan perkhidmatan bersepadu yang merangkumi segalanya dari ruang memasak hingga penyejukbekuan, tawaran pembelian pukal dan peluang untuk bekerjasama dengan perkhidmatan penghantaran makanan.

Walaupun penyelidikan menunjukkan bahawa Amerika Utara menyumbang sebahagian besar penggunaan dapur awan global pada tahun 2018, ia juga mula popular di bahagian lain di dunia.

 

Grab Dapur Awan Dominan Di Asia Tenggara

Di Asia Tenggara, Grab telah menjadi pemain dominan di pasaran dapur awan, membuka lebih dari 50 kemudahan di negara-negara seperti Singapura, Thailand dan Indonesia.

Di Malaysia, dapur awan agak baru (walaupun entiti dapur awan seperti Epic Food Hall telah wujud selama beberapa tahun) tetapi konsepnya semakin menarik, kerana banyak pengendali F&B terpaksa memikirkan semula bagaimana mereka ingin beroperasi, di tengah-tengah wabak Covid-19.

Secara amnya, terdapat tiga kumpulan pengendali F&B yang boleh melancarkan perniagaan mereka di dapur awan iaitu pemilik restoran dengan kedai fizikal; perniagaan dari rumah; dan pemilik perniagaan F&B yang baru.

 

Bagus Untuk Yang Baru Nak Bermula Dan Kurangkan Kos

Huen Su San, pengasas Cookhouse, sebuah dapur awan pertama di Lembah Klang, menjelaskan mengapa pengusaha F&B mula memilih dapur awan.

“Untuk syarikat baru, mereka ingin bermula di dapur awan sehingga mereka benar-benar dapat menurunkan risiko mereka dan meningkatkan margin keuntungan mereka serta mendapatkan keuntungan lebih awal dengan memulakan dengan kos yang jauh lebih rendah.

“Jadi di sini, dengan kurang dari RM10,000, mereka dapat menjalankan perniagaan makanan dalam talian. Sekiranya mereka melakukan perniagaan secara tradisional, ada banyak kos yang berkaitan dengan pengubahsuaian, pengambilan pekerja dan membeli peralatan mereka sendiri,” katanya. Kos permulaan sekurang-kurangnya RM50,000.

 

Apa Beza Dengan Beroperasi Dari Rumah?

Huen juga menunjukkan bahawa untuk perniagaan makanan yang beroperasi dari rumah, permintaan tinggi akan mengatasi kemampuan mereka dan kemudian terjebak dengan masalah tidak dapat menerima pesanan yang lebih besar.

Di Cookhouse, Huen telah membina ruang seluas 10,000 kaki persegi yang besar dan berfungsi dengan lima studio memasak peribadi, ruang memasak bersama dan bahkan ruang acara yang besar. Harga sewa untuk ruang memasak bersama bermula serendah RM900 seorang, termasuk semua kemudahan.

Sementara itu, studio memasak berharga RM3,000 tetapi ahli perlu membayar penggunaan elektrik dan gas.

Kemudahan ini juga menawarkan peti sejuk dan penyejuk yang boleh disewa secara ad hoc, kemudahan pembungkusan, kawasan pemunggahan dan infrastruktur belakang seperti sistem inventori awan (oleh Food Market Hub), rakan penghantaran dan juga media sosial dan bantuan fotografi.

Ia juga dapat membantu perniagaan membeli peralatan memasak yang mahal dan menyewanya kembali jika diperlukan. Paling mengagumkan, kemudahan ini dibuka 24 jam sehari untuk ahli yang membayar.

Sejak penubuhannya, Cookhouse dengan cepat menarik lebih 10 entiti F&B – gabungan perniagaan rumah seperti Halo Donut (yang telah menggandakan penjualannya sejak bermula di dapur awan), cef berpengalaman seperti bekas cef di Hilton Kuala Lumpur, Darius Seitfudem yang mempunyai restoran F&B seperti Warung Wok. Dan ini hanyalah permulaan sahaja kerana ruang ini dapat menampung hingga 30 perniagaan yang berbeza pada masa yang sama.

Show More

Related Articles

Back to top button