AntarabangsaIsu Semasa

Korea Utara Pamer Misil Baharu Dalam Perarakan Ketenteraan

Negara bersenjata nuklear, Korea Utara mempamerkan peluru berpandu balistik kapal selam (SLBM) pada perbarisan Perarakan Ketenteraan Korea Utara di Pyongyang dalam pertunjukan kekuatan ketenteraan beberapa hari sebelum pelantikan Joe Biden sebagai presiden AS.

Perbarisan itu menandakan kongres Parti Pekerja yang berkuasa setiap lima tahun, di mana pemimpin Kim Jong-un mengisytiharkan AS sebagai “musuh utama negaranya”.

 

Korea Utara Menunjukkan Senjata Paling Kuat Di Dunia

“Senjata paling kuat di dunia, peluru berpandu balistik kapal selam, memasuki petak satu demi satu, dengan kuat menunjukkan kekuatan angkatan bersenjata revolusi,” kata agensi berita rasmi KCNA.

Paparan itu termasuk roket dengan “kemampuan menyerang yang kuat untuk memusnahkan musuh secara menyeluruh,” katanya.

Korea Utara telah melakukan ujian percubaan beberapa SLBM dari bawah laut, dan penganalisis mengatakan pihaknya sedang berusaha untuk mengembangkan kapal selam operasi untuk membawa peluru berpandu itu.

North Korea unveils new submarine-launched missile
Peluru berpandu Pukguksong-5.

 

Barisan Perarakan Ketenteraan Korea Utara Lebih Besar Tahun Ini

Foto yang dikeluarkan oleh media menunjukkan SLBM dilabel Pukguksong-5, berpotensi menandakan peningkatan versi Pukguksong-4 yang dilancarkan pada perbarisan ketenteraan yang lebih besar pada bulan Oktober.

“Peluru berpandu baru kelihatan lebih panjang,” kata Michael Duitsman, seorang penyelidik di James Martin Center for Nonproliferation Studies (CNS) yang berpusat di California.

Gambar menunjukkan perbarisan diakhiri dengan peluru berpandu balistik jarak pendek bahan bakar pepejal baru – yang lebih mudah alih dan lebih cepat digunakan daripada versi berbahan bakar cecair.

Pertunjukan itu juga memaparkan pasukan infanteri, artileri, kereta kebal, dan flypast dengan pesawat yang membentuk angka “8” untuk memperingati kongres itu.

 

Perarakan Ketenteraan Korea Utara Untuk Kirim Mesej Kekuatan Kepada Washington

Penganalisis mengatakan Korea Utara menggunakan kongres tersebut untuk mengirim mesej yang kuat kepada pentadbiran Washington yang akan datang dalam usaha untuk mengambil konsesi.

Kim dan Donald Trump mempunyai hubungan yang penuh gejolak, terlibat dalam penghinaan dan ancaman perang sebelum perdebatan diplomatik luar biasa yang memaparkan kemuncak pertemuan dan pernyataan persahabatan oleh presiden AS.

Tetapi hanya sedikit kemajuan dicapai, dengan proses perdamaian menemui jalan buntu setelah pertemuan mereka di Hanoi Februari 2019 gagal kerana pelepasan sekatan dan apa yang akan diserah Pyongyang sebagai balasannya.

Perubahan kepemimpinan AS memberikan cabaran bagi Korea Utara: Biden dikaitkan dengan pendekatan “kesabaran strategik” pemerintahan Obama dan mencirikan Kim sebagai “samseng” semasa perdebatan presiden.

Show More

Related Articles

Back to top button