MalaysiaPolitik

Proklamasi Darurat: Amaran Muhyiddin Terhadap Musuhnya

Tindakan yang tidak dijangka oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin tentang proklamasi Darurat boleh memberi keuntungan politik jika kes Covid-19 berjaya dibendung di Malaysia, menurut penganalisis.

Walaupun melihat keadaan darurat didorong oleh keinginan Muhyiddin untuk melepaskan tekanan dari pemerintahannya yang diserang oleh Umno, penganalisis mengatakan ia boleh menghantar Muhyiddin ke pilihan raya umum berikutnya dengan peningkatan populariti, asalkan penularan wabak dapat dikekang.

 

Proklamasi Darurat, Perjudian Politik Yang Perlu Dilakukan

Dalam ucapannya untuk menjelaskan proklamasi itu, Muhyiddin menafikan pengisytiharan darurat adalah untuk menghindari pilihan raya umum. Beliau turut berjanji akan menjalankan PRU setelah pandemik Covid-19 reda.

Ahli sains politik Ahmad Fauzi Abdul Hamid mengatakan bahawa keadaan darurat adalah perjudian politik tetapi perlu setelah penggubal undang-undang Umno seperti Datuk Seri Ahmad Jazlan Yaakub dan Datuk Seri Nazri Aziz secara terbuka menarik sokongan terhadap kerajaan Perikatan Nasional.

 

Risiko Proklamasi Darurat Ini Berbaloi Atau Tidak?

“Tetapi risiko itu akan berbaloi jika PN dapat menunjukkan kepada orang ramai bahawa usaha kerajaan telah berjaya mengatasi wabak ini.

“Mereka kemudian boleh memilih untuk mengadakan pilihan raya dengan gelombang populariti kerana kejayaan membantutkan Covid-19. Tuntut kredit. Inilah yang akan dilakukan oleh semua kerajaan sekarang. Ia tidak asing lagi bagi Malaysia,” katanya kepada Malay Mail ketika dihubungi.

Namun, dari sisi lain, Ahmad Fauzi mengatakan langkah itu mungkin tidak popular jika kerajaan Muhyiddin tidak dapat mengendalikan jangkitan dan kematian Covid-19 di negara ini.

Mengambil contoh kekalahan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump dalam pilihan raya presiden 2020 di negaranya, Ahmad Fauzi mengatakan Trump dikalahkan sebahagiannya adalah kerana kegagalan menangani wabak di sana.

Antara lain, Darurat akan mengakibatkan penangguhan semua badan perundangan di Malaysia serta pilihan raya negeri atau persekutuan.

Malaysia akan menghadapi sekurang-kurangnya satu pilihan raya besar tahun ini kerana dewan undangan negeri Sarawak akan dibubarkan secara automatik pada bulan Jun berikutan berakhirnya tempoh lima tahunnya.

 

Proklamasi Darurat Muhyiddin Adalah Logik

Profesor geostrategi Universiti Teknologi Malaysia, Azmi Hassan mengatakan bahawa walaupun langkah Muhyiddin tidak popular, terutama di kalangan mereka yang ingin menyaksikan pilihan raya awal, keadaan darurat adalah langkah logik untuk mengelakkan negara ini memasuki pilihan raya bersama Covid-19.

Azmi juga mengatakan itu juga akan memberi isyarat kepada lawan Muhyiddin tentang sejauh mana perdana menteri akan bertindak.

“Ini adalah amaran yang jelas dari PM bahawa beliau dapat melakukan sesuatu yang tidak dapat diduga seperti pengisytiharan Darurat. Tetapi dalam kes ini saya tidak melihat perbezaan dari ketika keadaan darurat Batu Sapi dan Grik diisytiharkan,” jelasnya.

Darurat yang diumumkan pada hari Selasa tidak dijangka kerana Yang diPertuan Agong telah menolak usaha seperti itu dari Muhyiddin pada bulan Oktober tahun lalu.

 

Apakah Kesan Darurat Kepada Negara dan TS Muhyiddin Yassin?

Walaupun keadaan darurat secara efektif memberi Muhyiddin kebebasan untuk mentadbir sebagaimana yang difikirkannya sesuai, beliau berusaha untuk meyakinkan rakyat Malaysia bahawa ia adalah usaha untuk mengekang wabak Covid-19 semata-mata.

PM mengatakan darurat akan memungkinkan kerajaan untuk menahan Covid-19 serta menangani banjir besar di beberapa bahagian negara.

Namun, kuasa eksekutif yang hampir tidak terbatas yang diberikan kepada kerajaan Muhyiddin telah melemahkan sebahagian Malaysia yang melihatnya sebagai serangan terhadap demokrasi negara.

Muhyiddin mengakhiri ucapan khasnya dengan peringatan yang tidak menyenangkan, memperingatkan bahawa sesiapa yang berusaha mengganggu usaha kerajaannya untuk membendung wabak dan memulihkan ekonomi akan ditangani dengan teruk kerana mengancam keselamatan negara.

Rakan kanan di Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura Oh Ei Sun menafsirkan ini sebagai peringatan yang tidak terselindung kepada lawan politik Muhyiddin.

 

Ramai Pandang Rendah Terhadap Muhyiddin Tetapi…

“Dengan kuasa yang dimiliki oleh Muhyiddin, melawannya mungkin dilihat sebagai menghalang usaha memerangi pandemik.”

Menurut peguam, Ivanpal S. Grewal, Muhyiddin beberapa kali telah dipandang rendah.

“Sangat sedikit orang yang menganggap Muhyiddin mampu bertindak sedemikian tetapi beliau masih bergelar PM sehingga hari ini. Dengan Proklamasi Darurat, Muhyiddin telah meneutralkan pengkritiknya dan melindungi dirinya daripada ancaman undi tidak percaya.

“Kita telah melihatnya melepasi beberapa cabaran genting. Muhyiddin telah selamat dari kanser, Mahathir, Anwar dan Najib,” kata Ivanpal.

Muhyiddin ketika ucapannya, memberi jaminan bahawa darurat tidak akan mengganggu dalam badan kehakiman.

Beliau menekankan bahawa mahkamah akan terus berfungsi secara bebas dan dilihat sebagai tamparan untuk “kluster mahkamah”, rujukan kepada ahli politik Umno yang menghadapi tuduhan rasuah dan pengubahan wang haram.

Dengan keadaan darurat, Muhyiddin kini menjadi satu-satunya singa yang bersinggahsana di puncak gunung. Muhyiddin telah berjaya mematahkan sayap Umno dan meninggalkan semua parti politik lain jauh di belakang.

Show More

Related Articles

Back to top button