AntarabangsaIsu Semasa

China, India Bersaing Untuk Luaskan Pengaruh di Nepal

Ketika kemelut politik Nepal terus berlanjutan berikutan pembubaran parlimennya secara tiba-tiba, India dan China kini berlumba-lumba untuk menegaskan pengaruh mereka di negara pergunungan itu.

Beijing baru-baru ini dilihat mempunyai pengaruh di Nepal apabila Parti Komunis Nepal (NCP) yang cenderung ke arah China di tengah desakan berterusan untuk menjadikan Nepal sebagai sebahagian daripada inisiatif Jalur dan Jalan.

Namun, perkembangan terbaharu menunjukkan bahawa Nepal kini telah menjadi medan pertempuran untuk persaingan strategik antara negara jirannya.

Ini berlaku ketika India berusaha untuk menentang pengaruh China yang semakin meningkat di negara Himalaya itu.

Namun, pengaruh China mungkin semakin berkurang akibat perpecahan NCP berikutan krisis politik yang tercetus bulan lalu.

Nepal kini menunggu pilihan raya awal yang dijadualkan pada bulan April dan Mei, awal setahun daripada tahun pilihan raya umum.

 

Nepal Mahukan Sistem Monarki Kembali

Kekacauan politik di negara itu bukanlah perkara baru kerana Nepal beralih dari sistem monarki mutlak ke sistem pemerintahan terpilih tidak lama dahulu.

Bahkan dalam beberapa hari kebelakangan ini, protes meletus di negara yang menuntut agar monarki dikembalikan.

Nepal kali terakhir mengadakan pemilihan pada akhir 2017, yang pertama di bawah perlembagaan barunya yang dilaksanakan pada tahun 2015 setelah bertahun-tahun perang saudara berdarah dan peralihan yang sukar untuk menjadi sebuah negara demokratik persekutuan yang telah menyaksikan serangkaian pemerintahan jangka pendek.

Menurut laporan South China Morning Post, tindak balas Beijing terhadap krisis politik terbaru adalah cepat.

 

Parlimen Nepal Bubar, China Terus Hantar Delegasi

Beberapa hari selepas Perdana Menteri Nepal, K.P. Sharma Oli secara tiba-tiba membubarkan parlimen pada 20 Disember dan mencetuskan protes di seluruh negara dan kekacauan politik, China menghantar delegasi ke Kathmandu.

Oli memutuskan bahawa tidak lagi dapat bekerjasama dengan puak-puak saingan dalam NCP yang berkuasa, gabungan parti-parti Marxis-Leninis dan Maois.

Beijing menghantar empat anggota Jawatankuasa Pusat Jabatan Antarabangsanya, yang menguruskan hubungan dengan parti politik asing, untuk bercakap dengan pemimpin di Kathmandu.

Ini menimbulkan tuduhan campur tangan dari pesaingnya New Delhi, yang mengatakan China cuba memainkan peranan “orang tengah” dan “mengganggu politik dalaman”.

Tetapi Beijing mengatakan delegasi itu, yang dipimpin oleh naib menteri Guo Yezhou, hanya untuk “bertukar pandangan” mengenai isu-isu kepentingan bersama seperti pandemik Covid-19.

 

India Tidak Puas Hati & Hantar Pasukan Pemerhati

Kementerian luar India kemudian menghantar pasukannya sendiri ke Kathmandu untuk “pemerhatian”.

Duta Besar China untuk Nepal Hou Yanqi juga dilaporkan telah mengadakan beberapa siri pertemuan dengan pemimpin komunis di negara itu pada tahun lalu yang bertujuan untuk mendorong perpaduan parti.

China menyokong agar NPC kekal berkuasa setelah pakatan komunis itu memperoleh majoriti dua pertiga di parlimen atas gelombang retorik nasionalisme dan anti-India.

Pilihan raya 2017 datang enam bulan selepas Kathmandu mendaftar untuk inisiatif Jalur dan Jalan Beijing dan Nepal sejak itu menyaksikan peningkatan pelaburan dari China. Pelaburan China kini lima kali ganda berbanding India.

Walaupun India masih merupakan rakan dagang terbesar Nepal, NCP yang berkuasa telah menandatangani sejumlah perjanjian besar dengan China dalam beberapa tahun terakhir termasuk menghidupkan kembali dua projek kereta api, menghubungkan Nepal dengan China dan dengan India.

Kerajaan Oli juga telah mengembalikan projek tenaga air Budhi Gandaki bernilai AS$2.5 juta, yang dibiayai oleh sebuah syarikat China, setelah dihapuskan oleh pentadbiran sebelumnya kerana kebimbangan bahawa ia tidak mempunyai proses tender terbuka.

 

Pilihan Raya Awal Tidak Mungkin Berjalan Kerana Covid-19

Sementara itu, Kathmandu Post melaporkan bahawa Agensi Kerjasama Pembangunan Antarabangsa China telah mengesahkan akan membiayai 15 projek pembangunan di wilayah utara Nepal.

Lekhanath Pandey, penolong profesor di Tribhuvan University di Nepal, mengatakan pilihan raya awal mungkin tidak akan berjalan dengan pelbagai sebab termasuk wabak Covid-19.

Nepal telah mencatatkan hampir 2,000 kematian dengan jumlah jangkitan positif lebih dari 265,000.

 

Kesan Campur Tangan China dan India Terhadap Nepal

Pandey mengatakan bahawa campur tangan oleh China dan India pasti menjadi sebahagian daripada punca ketidakstabilan politik di masa hadapan.

“China kemungkinan akan terlibat dalam membentuk pakatan kiri, sementara India mungkin berusaha mencegah hal ini terjadi,” menurut Pandey.

“Dalam perkembangan politik saat ini, China cukup dominan sementara India masih menahan diri dari pandangan umum,” katanya, sambil menambahkan bahawa perkembangan baru-baru ini dapat meningkatkan pengaruh New Delhi di Kathmandu.

Show More

Related Articles

Back to top button