Isu SemasaTempatan

10 Perkara Penting Tentang Proklamasi Darurat 2021

Malaysia kini berada dalam keadaan darurat di seluruh negara, suatu langkah di bawah Perlembagaan Persekutuan yang tidak digunakan selama beberapa dekad.

Sekiranya anda terlepas pengumuman perdana menteri jam 11 pagi di televisyen atau Facebook secara langsung, ini adalah 10 perkara yang perlu anda tahu tentang proklamasi darurat ini:

 1. Bilakah darurat di Malaysia diumumkan?

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengisytiharkan keadaan Darurat pagi ini untuk mengekang penyebaran Covid-19.

Ini berlaku sehari selepas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa perintah kawalan pergerakan (PKP) akan diperkenalkan semula di enam negeri sementara enam lagi akan berada di bawah perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) dan dua di bawah perintah kawalan pergerakan pemulihan (PKPP ) selama dua minggu bermula esok (13 Januari). Di bawah PKP, hanya aktiviti ekonomi penting yang akan dibenarkan beroperasi secara fizikal, sementara aktiviti yang tidak dianggap penting harus bekerja dari rumah.

 1. Berapa lama darurat di Malaysia ini akan berlangsung?

Proklamasi Darurat dibuat di bawah Artikel 150 (1) Perlembagaan Persekutuan dan akan berlangsung hingga 1 Ogos, tetapi mungkin berakhir lebih awal atau lebih lambat bergantung pada jumlah kes Covid-19.

Ini akan diputuskan oleh pasukan petugas bebas yang terdiri dari kedua-dua anggota parlimen kerajaan dan pembangkang, serta pakar kesihatan yang akan memberi nasihat kepada Raja.

 1. Mengapakah Malaysia memerlukan Proklamasi Darurat?

Jawapan mudah yang diberikan adalah: Covid-19.

Tetapi alasan penuh yang diberikan oleh perdana menteri adalah ancaman terhadap ekonomi Malaysia kerana pandemik Covid-19. Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kerajaan memerlukan “kuasa tertentu” untuk mengendalikan keadaan agar tidak melumpuhkan perkhidmatan kesihatan.

Ancaman tambahan terhadap keselamatan dan ekonomi di Malaysia juga disebabkan oleh banjir besar di Johor, Pahang dan Kelantan ketika ini.

Itulah sebabnya Darurat dibuat berdasarkan Artikel 150 (1), yang memberi kuasa kepada Raja untuk mengeluarkan proklamasi Darurat jika berpuas hati bahawa ada “darurat serius” di mana keselamatan, ekonomi, atau ketenteraman awam di dalam negara atau mana-mana bahagian negara terancam.

 1. Perlukah saya panik dengan pengisytiharan darurat ini?

PM mengatakan bahawa kerajaan awam masih beroperasi dan bukan tentera. Muhyiddin mengatakan tidak ada perubahan kuasa dan tidak perlu ada perintah berkurung.

Dalam ucapannya, beliau berkata: “Saya merayu kepada saudara-saudari agar tetap tenang dan memberikan kepercayaan dan sokongan penuh kepada kerajaan sepanjang tempoh darurat.”

 1. Ekonomi dan mahkamah berjalan seperti biasa

Perdana menteri mengatakan Malaysia tetap terbuka untuk perniagaan dan aktiviti ekonomi akan terus memastikan perniagaan dapat bertahan dan rakyat masih dapat memperoleh pendapatan untuk lapan bulan akan datang.

Beliau juga berjanji bahawa tidak akan menyalahgunakan kuasa Darurat untuk mengganggu kehakiman, yang akan berfungsi seperti biasa.

“Badan kehakiman akan terus menjadi mercu keadilan di negara kita dan saya tidak akan pernah campur tangan dalam urusan pengadilan,” katanya dalam ucapannya.

 1. Tetapi Parlimen, Dewan Undangan Negeri tidak boleh membahaskan atau mengeluarkan undang-undang

Di bawah perisytiharan Darurat, Parlimen dan dewan undangan negeri tidak akan bersidang, sehingga masa yang ditentukan oleh Yang di-Pertuan Agong.

Ini bermaksud bahawa penggubal undang-undang, baik di peringkat negeri dan persekutuan, tidak akan dapat membuat undang-undang baru atau mengubah undang-undang yang ada.

Parlimen dan DUN juga merupakan tempat penting di mana perwakilan terpilih meminta jawapan kepada kerajaan mengenai dasar, tindakan dan juga data, sementara gerakan seperti untuk mengukur tahap keyakinan dalam kerajaan juga dapat dipilih di sana.

Dewan Rakyat dijadualkan bersidang pada bulan Mac tahun ini. Mesyuarat pertama tahun 2021 berlangsung selama 20 hari dari 8 Mac hingga 8 April. Mesyuarat kedua selama 12 hari (14 Jun hingga 1 Julai) dan pertemuan ketiga selama 36 hari (4 Oktober hingga 8 Disember).

Jadual Dewan Negara juga terganggu. Ia dijadualkan untuk bertemu selama sembilan hari bermula dari 8 Mac hingga 28 April sebelum berehat dan bersambung selama enam hari (12 Julai – 27 Julai), dan rehat lain sebelum pertemuan 10 hari terakhir dari 6 Disember-21 Disember.

 1. Raja boleh membuat undang-undang

Dengan Parlimen digantung semasa Darurat, kuasa untuk membuat undang-undang baru yang disebut ordinan dalam kes ini, terletak pada Yang di-Pertuan Agong jika berpuas hati bahawa ada keadaan tertentu yang membuatnya perlu mengambil “tindakan segera”. Ini sejajar dengan Perkara 150 (2B) Perlembagaan Persekutuan.

Contoh ordinan atau undang-undang yang dapat dibuat oleh Agong dalam keadaan darurat Covid-19 ini, seperti yang dijelaskan oleh Muhyiddin dalam ucapannya adalah:

 • Pengambilalihan atau penggunaan sementara atau permintaan penggunaan aset, tanah, bangunan, aset bergerak serta sumber untuk merawat pesakit Covid-19 untuk mengurangi beban hospital awam. Ini termasuk tenaga kerja, kepakaran, kemudahan, makmal, utiliti sektor swasta
 • Memberi kekuatan penguatkuasaan Angkatan Bersenjata Malaysia (MAF) serupa dengan yang diberikan kepada polis, dan kuasa lain untuk menjalankan fungsi kesihatan awam
 • Meningkatkan hukuman atau denda ke atas sesiapa sahaja yang melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan dengan kawalan pandemik Covid-19.
 • Untuk memerangi sabotaj ekonomi, monopoli, dan kenaikan harga barang yang berlebihan, dengan penguatkuasaan yang lebih ketat dan hukuman yang lebih berat

Semua peraturan yang dibuat oleh Yang di-Pertuan Agong semasa Darurat akan diwartakan, yang bermaksud ia akan diterbitkan dan akan dimaklumkan kepada umum.

Walaupun penggantungan dewan Parlimen dan dewan undangan negeri, kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri akan terus beroperasi tanpa terganggu oleh Darurat selaras dengan Perlembagaan Persekutuan dan ketetapan yang akan dibuat oleh Yang di-Pertuan Agong.

Kuasa eksekutif kerajaan persekutuan juga akan merangkumi semua perkara di bawah kuasa perundangan kerajaan negeri, kecuali yang menyentuh undang-undang Islam, atau adat Melayu atau undang-undang atau adat resam di Sabah dan Sarawak, atau agama, kewarganegaraan atau bahasa, sesuai dengan Perkara 150 (6A) Perlembagaan Persekutuan.

 1. Tiada PRU15 sehingga ‘selamat’

Semasa Darurat, tidak akan ada pilihan raya umum, pilihan raya negeri dan pilihan raya kecil (yang biasanya diwajibkan di bawah undang-undang dalam 60 hari setelah badan perundangan dibubarkan atau setelah ada kekosongan), yang menurut Perdana Menteri sesuai dengan keinginan orang ramai untuk tidak mengadakan pilihan raya untuk mengelakkan penyebaran Covid-19.

Mengambil kira keluhan rakyat, Muhyiddin mengatakan bahawa pandemik Covid-19 adalah perkara yang menghalangnya daripada menasihati Yang di-Pertuan Agong untuk membubarkan Parlimen untuk membuka jalan bagi pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Tetapi perdana menteri berjanji dan memberikan komitmennya bahawa PRU15 akan diadakan sebaik sahaja jawatankuasa bebas mengesahkan bahawa keadaan Covid-19 telah reda atau pulih sepenuhnya dan “selamat” untuk mengadakan pilihan raya umum.

“Pada waktu itu, terserah kepada masyarakat untuk memilih kerajaan mana yang memenuhi syarat (layak) untuk memerintah negara ini dan menjaga kesejahteraan anda.”

 1. Tindakan keras terhadap mereka yang mengganggu usaha mengekang Covid-19

Muhyiddin memberi amaran akan tindakan tegas sekiranya ada yang berusaha “mengganggu” ekonomi dan pertarungan kerajaan memerangi Covid-19.

“Dengan ini saya memberikan peringatan keras kepada siapa saja yang berusaha mengganggu usaha kerajaan untuk menguruskan pandemik Covid-19 dan ekonomi negara. Tindakan keras akan diambil demi kepentingan kesejahteraan rakyat dan keamanan nasional.”

 1. Adakah hidup anda akan berubah selepas ini?

Tidak, kecuali anda seorang penggubal undang-undang. Kehidupan harus diteruskan seperti biasa (tetapi di bawah SOP normal dan bawah PKP/PKPB/PKPP bergantung kepada tempat anda berada di Malaysia), tetapi tetap waspada terhadap undang-undang baru yang akan diwartakan melalui peraturan darurat yang boleh mempengaruhi kehidupan anda. ,

Show More

Related Articles

Back to top button