Amerika SyarikatPolitik

Tidak Terkecuali Krisis Politik, Trump Cabul Demokrasi Amerika

Pada 6 Januari, Naib Presiden Mike Pence memanggil dua dewan Kongres untuk mengira undi pilihan raya dan secara rasmi mengesahkan Joe Biden sebagai presiden terpilih Amerika Syarikat dan sememangnya bukan Trump.

Ini biasanya merupakan prosedur istiadat sederhana yang memakan masa sekitar satu jam. Namun kali ini segalanya tidak “normal”.

 

Perkara Yang Tidak Biasa Terjadi Di Amerika Kerana Trump

Pertama, beberapa penggubal undang-undang Republikan, dalam usaha kurang ajar tetapi untuk memastikan Trump tetap berkuasa, mula mengemukakan penentangan terhadap keputusan pemilihan sekaligus memanjangkan prosesnya.

Kemudian, dalam usaha yang belum pernah terjadi sebelumnya untuk membatalkan pilihan raya, ribuan penunjuk perasaan pro-Trump menyerbu Capitol.

Ketika orang-orang yang memakai topi MAGA (“Make America Great Again”) menyerbu masuk, para anggota parlimen diberitahu untuk berlindung di Galeri Rumah.

Datuk Bandar Washington, DC Muriel Bowser dengan cepat meletakkan ibu negara AS di bawah perintah berkurung dan mengumumkan keadaan darurat selama dua minggu.

Ketika gambaran kekacauan dan keganasan di pusat demokrasi Amerika memenuhi skrin televisyen dan media sosial, berjuta-juta di AS dan di seluruh dunia terkejut, tetapi semua ini tidak mengejutkan.

 

Trump Bertindak Dengan Tidak Berasas

Bagaimanapun, Presiden Donald Trump telah lama menyatakan tuduhan tidak berasas mengenai penipuan pilihan raya yang meluas, dengan mendakwa bahawa jawatan presiden telah “dicuri” darinya, dan menggerakkan penyokongnya untuk menentang keras peralihan kekuasaan secara aman.

Trump secara terang-terangan menekan pegawai Republik, termasuk Wakil Presiden Pence, untuk mengabaikan tugas perlembagaan mereka agar dapat kekal memegang jawatan.

Trump bahkan membuat panggilan telefon kepada Setiausaha Negara, Georgia Brad Raffensperger yang memerintahkannya untuk “mencari undi” yang diperlukan untuk menang.

Hanya beberapa jam sebelum rusuhan di Washington, DC, dalam pidato 70 minit di Rumah Putih, presiden menyebut hasil pilihan raya itu sebagai “serangan mengerikan terhadap demokrasi kita”, dan secara terbuka mengarahkan para penyokongnya untuk “berarak ke Capitol”.

Tetapi Trump bukan satu-satunya yang bertanggungjawab terhadap rusuhan pada Rabu lalu.

 

Parti Republik Turut Terlibat Dalam Pencabulan Demokrasi Amerika

Penggubal undang-undang dan pegawai Republik yang tidak terkira banyaknya serta personaliti media konservatif, menyumbang kepada ribuan penyokong Trump yang yakin bahawa pilihan raya itu “diseleweng”.

Kerana kesetiaan kepada ideologi dan parti, mereka membantu presiden menghasut penyokongnya untuk melakukan kekerasan, melemahkan Perlembagaan AS, dan mengejek proses pemilihan.

Bahkan ramai tokoh pertubuhan Republikan menolak untuk mengutuk percubaan haram Presiden untuk membatalkan pilihan raya hingga saat-saat terakhir kerana mereka takut kehilangan sokongan berjuta-juta pengikut setia Trump.

 

Capitol Sudah Selamat Tetapi Apakah Cabaran Seterusnya?

Sekarang, setelah Capitol dijamin selamat dan kemenangan Biden diperakui setelah seharian huru-hara, ahli politik dari kedua-dua belah spektrum politik mengecam Trump dengan lantang dan menyoroti cabaran yang dihadapi oleh pentadbiran baru dan negara itu.

Tetapi mengapa naratif politik Trump diterima sejak sekian lama? Mengapa Presiden itu diizinkan untuk melemahkan aturan undang-undang dan pemisahan kuasa bukan hanya pada minggu-minggu setelah pemilihan, tetapi selama keseluruhan kepresidenannya? Mengapa penyokongnya menyokong ketuanan kulit putih, perkauman dan fasis ganas yang dilaungkan Trump?

Malah media kelihatan tidak bersedia ketika pencerobohan Capitol berlaku. Dalam pelbagai cara, presiden AS secara terbuka membuka jalan untuk percubaan rampasan kuasa selama berbulan-bulan.

Ribuan orang kerap turun ke jalan untuk mennetang keputusan pemilihan dan melambaikan senjata mereka.

 

Liputan Media Pilih Kasih Tentang Politik Amerika?

Sekiranya apa yang berlaku di AS berlaku di Amerika Latin, Eropah Selatan atau Timur, Afrika, atau di tempat lain di Global South, organisasi media AS akan menghantar pasukan wartawan ke parlimen yang berkenaan dengan penuh perlindungan dan menerbitkan berita yang tak terhitung mengenai ketidakpastian mengenai proses pemilihan dan keganasan. Tetapi tidak di AS. Kenapa?

Salah satu sebabnya adalah idea bahawa demokrasi AS terlalu kuat untuk gagal. Politik Amerika dianggap kebal dan terkecuali daripada krisis. Kenyatannya, inilah yang dialami sekarang di seluruh dunia Barat, dari United Kingdom dan Poland hingga, tentu saja, AS: krisis demokrasi.

Sekiranya mereka ingin menyembuhkan negara mereka dan membangun kembali demokrasi mereka, para pemimpin baru Amerika perlu menerima kenyataan ini, meninggalkan idea “kekecualian” Amerika dan akhirnya menghentikan normalisasi tingkah laku sesama mereka yang anti demokratik, bahkan fasis.

Tetapi ada satu lagi pelajaran yang harus mereka pelajari dari negara-negara lain yang mengalami krisis demokrasi yang serupa sejak kebelakangan ini: Walaupun setelah dikalahkan dalam pemilihan dan pengadilan, aliran politik berbahaya seperti Trumpisme tidak hilang dalam sekelip mata.

 

Ambil contoh ” Berlusconisme ” di Itali.

Silvio Berlusconi, hartawan media Itali dan mantan perdana menteri, seperti Trump, berusaha melemahkan sistem perwakilan, menyerang badan kehakiman, menghalalkan rasuah dan mengkritik “ahli politik profesional” selama sembilan tahun berkuasa.

Walaupun terlibat dalam skandal seks dan tuduhan rasuah dan “tidak layak” untuk memerintah demokrasi Eropah, Berlusconi menguasai politik Itali selama dua dekad sehingga pengunduran dirinya pada tahun 2011. Tetapi itu tidak menandakan berakhirnya Berlusconism .

Dia bukan hanya melanjutkan usahanya untuk kembali ke posisi kekuasaan, tetapi modus operandi populis yang diperkenalkannya kepada media dan politik Itali, serta legitimasi nasionalisme dan neo-fasisme, masih melumpuhkan demokrasi Itali hingga hari ini.

 

Apakah Yang Bakal Di Tinggalkan Trump Kepada Amerika?

Perkara yang sama mungkin berlaku dengan Trumpisme di AS. Walaupun Trump akhirnya digulingkan dari Rumah Putih, kerosakan yang diakibatkannya dengan melakukan tindakan dan tingkah laku yang pernah menjadi pantang larang dalam politik Amerika mungkin terus menghalang proses penyembuhan demokrasi Amerika pada tahun-tahun yang akan datang.

Jadi, ringkasnya, Amerika tidak terkecuali daripada peraturan apa pun, demokrasi Amerika tidak terlalu kuat untuk gagal , Trumpisme mungkin akan tetap ada dan orang Amerika perlu cepat memahami fakta-fakta ini, jika mereka benar-benar mahu “bangkit semula dengan lebih baik”.

Show More

Related Articles

Back to top button