HiburanWayang

Animasi Mechamato Bersedia Untuk Tayangan Tahun Ini

Monsta dan Astro Shaw melangkah ke tahun 2021 dengan pelancaran treler rasmi untuk Mechamato, sebuah filem animasi baru yang menampilkan watak superhero baru bernama Amato.

Monsta, yang terkenal dengan animasi BoBoiBoy mengatakan dalam satu kenyataan bahawa Amato adalah bapa kepada BoBoiBoy dan membuat “cameo” pertamanya pada akhir kredit filem BoBoiBoy Movie 2.

 

Mechamato Sebahagian Daripada BoBoiBoy

Syarikat itu mengatakan Mechamato adalah sebahagian daripada Power Sphera Universe dengan kronologi era pra-BoBoiBoy ketika Amato masih bersekolah.

“Amato secara tidak langsung telah menguasai MechaBot – Power Sphera dengan Mechanise Power yang dapat mengubah objek biasa menjadi peralatan canggih.

“Ketika Kota Hilir terancam, Amato dan MechaBot harus bergabung dan menggunakan Mechanise Power untuk menjadi pahlawan super dengan gelaran Mechamato,” kata Monsta.

 

Ingin Meneruskan Kejayaan BoBoiBoy Movie 2

Sementara itu, Monsta mengatakan bahawa walaupun tahun 2020 adalah tahun yang mencabar bagi industri filem, keadaan itu tidak menghalang syarikat daripada terus komited untuk menghasilkan animasi terbaik untuk negara ini, sehingga meneruskan momentum yang dinikmati setelah kejayaan BoBoiBoy Movie 2.

Menurut syarikat itu, fasa produksi Mechamato kini hampir selesai dan akan ditayangkan di seluruh negara apabila keadaan pasaran pulih dan pawagam dibuka semula.

 

Akan Disiarkan Lebih 20 Negara

Jelas untuk syarikat itu, filem animasi kali ini adalah projek terbesar dari Monsta untuk tahun ini yang merangkumi filem dan siri animasi.

“Lebih membanggakan, siri animasi Mechamato akan menembusi pasaran antarabangsa melalui saluran Cartoon Network yang akan disiarkan di lebih dari 20 negara di rantau Asia Pasifik termasuk Australia, New Zealand, Korea Selatan, Jepun, Hong Kong dan Taiwan.

“Treler rasmi filem Mechamato telah mencetuskan fenomena di media sosial ketika hashtag #MechamatoMovie menjadi trending pada setengah jam pertama selepas pelancaran dengan jangkauan lebih dari tujuh juta di Twitter, diikuti oleh hashtag #Mechanizing2021 di tempat ketujuh,” menurut Monsta.

 

Fenomena Mechamato Turut Bergegar Di Indonesia

Selain itu, Monsta mengatakan bahawa pencarian “Mechamato” dan “Father of BoBoiBoy” juga menjadi perbincangan netizen dengan hampir tiga bilion dicapai dalam masa 12 jam dari treler itu disiarkan.

“Fenomena ini juga dirasakan oleh negara jiran Indonesia apabila “Ayah BoBoiBoy “menjadi trending di Twitter lima hari sebelum treler dilancarkan, sementara di YouTube, treler ini mencatat trending di tempat pertama untuk kategori filem di Malaysia dan tempat ketiga untuk kategori filem di Indonesia.

“Treler ini telah mencapai lebih dari satu juta tontonan di laman media sosial dalam dua hari pelancarannya,” katanya.

Sehubungan itu, Monsta dan Astro Shaw berharap pelancaran treler rasmi filem Mechamato dapat menggembirakan peminat dan penggemar filem negara ini.

“Nantikan kemunculan filem Mechamato di pawagam seluruh Malaysia tidak lama lagi. Filem Mechamato menjanjikan pengalaman yang pasti dapat menghiburkan seisi keluarga,” tambah Monsta.

Show More

Related Articles

Back to top button