Bisnes & Ekonomi

Atasi Jeff Bezos, Elon Musk Kini Individu Terkaya di Dunia

Elon Musk, usahawan terkenal di sebalik jenama Tesla Inc dan SpaceX, kini menjadi individu terkaya di planet ini.

Peningkatan 4.8% dalam harga saham pembuat kereta elektrik pada Khamis lalu meletakkan Musk melepasi pengasas Amazon.com Inc, Jeff Bezos di Bloomberg Billionaires Index, kedudukan 500 orang terkaya di dunia.

Nilai bersih jurutera kelahiran Afrika Selatan itu adalah AS$188.5 bilion pada pukul 10.15 pagi di New York, lebih tinggi AS$1.5 bilion daripada Bezos, yang telah memegang tempat teratas sejak Oktober 2017.

 

Musk Cipta Kekayaan Terpantas Dalam Sejarah

Sebagai ketua pegawai eksekutif Space Exploration Technologies Corp, atau SpaceX , Musk juga merupakan saingan kepada Bezos, pemilik Blue Origin LLC dalam perlumbaan angkasa.

Peningkatan ini adalah pencapaian 12 bulan yang luar biasa bagi Musk. Sepanjang tahun lalu, kekayaan bersihnya meningkat lebih daripada US$150 bilion yang merupakan penciptaan kekayaan terpantas dalam sejarah.

Mendorong kenaikannya adalah kenaikan harga saham Tesla yang belum pernah terjadi sebelumnya, yang melonjak 743% tahun lalu kerana keuntungan yang konsisten, kemasukan dalam Indeks S&P 500 dan sokongan dari Wall Street dan pelabur runcit.

 

Bezos Seharusnya Kekal Orang Paling Kaya Di Dunia Jika Tidak Bercerai

Bezos berkemungkinan kekal di kedudukan pertama jika bukan kerana perceraiannya, yang mengakibatkannya kehilangan sekitar seperempat saham Amazon kepada bekas isterinya, MacKenzie Scott dan filantropi. Bezos menyumbang saham bernilai sekitar AS$680 juta pada bulan November.

Tesla menghasilkan lebih dari setengah juta kereta tahun lalu, sebahagian kecil daripada output Ford Motor Co dan General Motors Co.

Syarikat ini bersedia untuk keuntungan jangka pendek, ketika Demokrat merebut kedua-dua kerusi Senat Georgia dan menyerahkan kawalan Kongres kepada pihak yang mengesyorkan penggunaan kenderaan elektrik dengan lebih cepat.

 

Musk Kini Orang Paling Kaya Tetapi Sebenarnya Beliau Tidak Berminat Dengan Kekayaan

Walaupun mempunyai keuntungan besar, Musk mengatakan bahawa dia tidak begitu berminat dengan perkara material dan mempunyai sedikit aset selain Tesla dan SpaceX.

Dia mengatakan kepada Axel Springer dalam sebuah wawancara bulan lalu bahawa tujuan utama kekayaannya adalah untuk mempercepat evolusi umat manusia menjadi peradaban angkasa lepas.

“Saya mahu menyumbang sebanyak mungkin kepada pembangunan bandar di Marikh,” kata Musk. “Itu bermaksud kena ada banyak modal.”

500 orang terkaya di dunia menambah rekod AS$1.8 trilion pada nilai bersih gabungan mereka tahun lalu, bersamaan dengan kenaikan 31%.

Keuntungan tidak seimbang, di mana lima individu memiliki kekayaan melebihi AS$100 bilion dan 20 lagi bernilai sekurang-kurangnya AS$50 bilion.

Kurang dari seminggu tahun baru, kedudukan individu terkaya telah berubah. Zhong Shanshan dari China telah melepasi Warren Buffett di kedudukan keenam setelah saham syarikat air botolnya melonjak, menambah US$15.2 bilion untuk kekayaannya.

Show More

Related Articles

Back to top button