AntarabangsaIsu Semasa

Kerajaan Sri Lanka Bakar Semua Korban Covid-19, Cetus Kemarahan Muslim

Kerajaan Sri Lanka bertegas untuk membakar semua mangsa korban coronavirus Covid-19, menolak rayuan antarabangsa dan saranan dari pakarnya sendiri untuk membiarkan minoriti Muslim menguburkan jenazah sesuai dengan adat istiadat Islam.

Kerajaan pertama kali melarang pengebumian pada bulan April di tengah kebimbangan yang menurut para pakar tidak berasas oleh bhikkhu Buddha yang berpengaruh bahawa penguburan mayat mungkin mencemari air tanah dan menyebarkan virus.

 

Sri Lanka Menolak Pengebumian Mangsa COVID-19

Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengatakan bahawa tidak ada risiko seperti itu dan mengesyorkan pelaksanaan kedua-dua kaedah penguburan dan pembakaran tetapi kerajaan Sri Lanka menolaknya.

“Keputusan ini tidak akan diubah atas alasan sosial, agama, politik atau alasan peribadi lain,” kata Menteri Kesihatan Pavithra Wanniarachchi, menurut pegawai kementerian.

Pengumuman itu dibuat walaupun sebuah jawatankuasa pakar yang dilantik oleh kerajaan menyatakan minggu ini bahawa walaupun pembakaran adalah kaedah paling selamat, pengebumian dapat dibenarkan dalam keadaan yang ketat.

 

19 Mangsa Covid-19 Beragama Islam Tidak Dituntut Keluarga Dibakar

Secara tradisinya, umat Islam menguburkan jenazah menghadap kiblat. Majoriti mayat penganut Buddha Sri Lanka, yang merupakan penyokong kuat kerajaan semasa, biasanya dibakar seperti penganut Hindu.

Bulan lalu, pihak berkuasa memerintahkan pembakaran mayat sekurang-kurangnya 19 mangsa Muslim Covid-19, termasuk seorang bayi, setelah keluarga mereka enggan menuntut mayat mereka dari bilik mayat hospital.

Ini menimbulkan kekecewaan dan kemarahan di kalangan masyarakat Islam di dalam dan di luar negara, dengan Pertubuhan Kerjasama Islam yang dianggotai 57 orang berulang kali menyatakan kebimbangan.

Majlis Muslim Sri Lanka (SLMC) menuduh kerajaan berusaha memprovokasi pemuda Muslim melakukan “sesuatu yang terburu-buru” dengan keputusan itu, tuntutan yang disokong oleh Menteri Kehakiman Ali Sabry, seorang Muslim.

Terdapat ketegangan yang berterusan antara Muslim dan Sinhala di Sri Lanka yang kebanyakannya beragama Buddha sejak pengeboman Paskah 2019 yang dilakukan oleh jihadis tempatan.

 

Islam Di Sri Lanka Adalah Sebanyak 10%

SLMC mengatakan lebih separuh daripada 222 mangsa Covid-19 Sri Lanka berasal dari minoriti Muslim yang hanya berjumlah 10 peratus daripada 21 juta penduduk.

“Kami mempunyai jumlah kematian yang tidak proporsional kerana umat Islam tidak mendapatkan rawatan kerana takut mereka akan dibakar jika mereka didiagnosis dengan virus itu setelah ke hospital,” kata jurucakap SLMC Hilmy Ahamed kepada AFP.

 

Sri Lanka Pernah Meminta Izin Maldives Untuk Menguburkan Mayat Orang Islam

Maldives, jiran Muslim Sri Lanka, bulan lalu mengumumkan bahawa Sri Lanka telah meminta izin untuk menghantar mayat orang Islam ke sana untuk dikebumikan, tuntutan yang ditolak oleh Colombo.

Penceramah Maldives, Mohamed Nasheed terus menyarankan agar mereka membenarkan orang-orang Islam Sri Lanka dikebumikan di tanah perkuburan bagi penduduk Maldives di ibu kota Sri Lanka.

Tidak ada respon dari Colombo terhadap cadangan itu.

Sri Lanka telah mengalami lonjakan kes Covid-19, dengan jumlah jangkitan meningkat kepada hampir 46,800 dari 3,300 pada bulan Oktober dan kematian meningkat kepada 222 orang dari 13 orang.

Show More

Related Articles

Back to top button