MalaysiaPolitik

Ini Yang Akan Berlaku Sekiranya Kerajaan PN Runtuh

Yang di-Pertuan Agong mempunyai hak untuk melantik kerajaan sementara jika tidak ada majoriti untuk membentuk kerajaan, kata pakar perlembagaan Prof Emeritus Datuk Dr Shad Saleem Faruqi.

Katanya, ada beberapa alternatif yang boleh dipertimbangkan oleh Yang di-Pertuan Agong.

 

Nasihat Untuk Adakan Pilihan Raya Bukan Dari Parti Politik

Menurut Artikel 43 Fasal 4 Perlembagaan Persekutuan, jika Perdana Menteri tidak lagi mendapat kepercayaan majoriti Dewan Rakyat, maka Yang di-Pertuan Agong boleh diminta untuk membubarkan Parlimen atau PM mengundurkan diri dari kabinet.

“Nasihat untuk pilihan raya mesti datang dari perdana menteri, bukan dari parti politik. Kedua, Agong memiliki kebijaksanaan yang sangat luas untuk menerima atau menolak permintaan pembubaran Parlimen.

“Saya yakin bahawa Agong yang bijaksana tidak akan menerima nasihat untuk pembubaran parlimen pada masa ini tetapi itu adalah pandangan peribadi saya berdasarkan Covid-19 dan ekonomi semasa,” katanya pada hari Khamis (7 Jan).

Prof Shad berkata demikian ketika ditanya mengenai kemungkinan yang berlaku sekiranya Umno memutuskan hubungan dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia.

 

Agong Berhak Melantik Kerajaan Alternatif

Ketua Penerangan Umno Shahril Hamdan mengatakan terdapat beberapa usul yang akan diputuskan pada perhimpunan agung parti itu pada 31 Januari.

Antaranya termasuk panggilan untuk mengadakan Pilihan Raya Umum ke-15 pada suku pertama 2021, tertakluk kepada situasi Covid-19, serta mengeratkan hubungan Umno dengan PAS melalui Muafakat Nasional.

Prof Shad mengatakan sebagai alternatif, Agong mempunyai hak untuk melantik kerajaan alternatif apabila tidak ada satu pun parti yang memiliki majoriti untuk membentuk kerajaan.

Agong, katanya, boleh melantik pengurus atau pemimpin sementara untuk melaksanakan tugas memimpin negara sehingga ahli politik dapat bergabung dan memiliki majoriti yang dapat dilaksanakan untuk membentuk pemerintahan.

Prof Shad mengatakan bahawa walaupun ini tidak ditentukan dalam Perlembagaan Persekutuan, Agong perlu melantik kerajaan lain sekiranya baginda menolak nasihat untuk mengadakan pilihan raya.

“Agong harus melantik kerajaan alternatif sementara sehingga Covid-19 atau keadaan banjir atau ekonomi bertambah baik,” tambahnya.

 

Agong Boleh Mengisytihar Kerajaan Darurat

Raja, berdasarkan nasihat Perdana Menteri, juga boleh mengisytiharkan darurat di mana peruntukan Perlembagaan dapat ditangguhkan.

“Ini tidak automatik, tetapi dapat ditangguhkan. Jadi Parlimen dapat ditangguhkan atau juga dapat dibubarkan. Ada perbezaan.

“Menangguhkan Parlimen bermaksud sama seperti cuti, seperti pada tahun 1969 ketika digantung selama hampir dua tahun, atau dibubarkan yang bermaksud tidak ada Parlimen,” tambahnya.

Prof Shad berkata, kerajaan darurat boleh dilantik untuk menguruskan hal ehwal negeri dalam tempoh itu tetapi tidak serupa dengan kerajaan sementara.

Pada tahun 1969, badan pentadbiran kecemasan dipanggil Majlis Operasi Nasional.

 

Tentera Tidak Boleh Mengambil Pemerintahan

“Sudah tentu, Yang di-Pertuan Agong juga boleh membenarkan perdana menteri sebelumnya untuk meneruskan pentadbiran tetapi dengan nama baru, apa sahaja nama yang diberikan oleh undang-undang.

“Oleh itu, semasa keadaan darurat, undang-undang dapat dikuatkuasakan oleh Agong melalui peraturan, ordinan darurat dan semua yang dapat dilakukan oleh Parlimen dan kerajaan sebelumnya. Kerajaan darurat juga boleh melakukannya jika ada pengisytiharan darurat,” katanya.

Bagaimanapun, Prof Shad berkata, kerajaan darurat tidak bermaksud pentadbiran ketenteraan kerana Perlembagaan Persekutuan tidak mempunyai peruntukan untuk pentadbiran ketenteraan.

“Tentera boleh dipanggil untuk membantu dalam situasi seperti banjir dan keadaan darurat lain tetapi Tentera tidak dapat mengambil alih pemerintahan di bawah Perlembagaan Malaysia,” katanya.

 

Tumpukan Perhatian Kepada Kebajikan Rakyat

Dr Muhammad Fathi Yusof, pakar perlembagaan dan pensyarah kanan di Universiti Teknologi Malaysia, berkata ahli politik harus mengurangkan polemik politik dan menumpukan perhatian kepada kebajikan rakyat.

Dr Fathi mengatakan walaupun diketahui bahawa kerajaan sekarang tidak mempunyi majoriti yang kuat, itu tidak bermaksud bahawa sudah waktunya untuk membubarkan Parlimen dan mengadakan pilihan raya umum.

“Umno mesti ingat bahawa ia adalah sebahagian daripada kerajaan Persekutuan dan anggotanya memegang portfolio penting dalam Kabinet, termasuk dilantik sebagai menteri kanan untuk menangani aspek keselamatan semasa wabak Covid-19.

“Mereka juga memegang portfolio kesihatan, urusan luar negeri, serta sains, teknologi dan inovasi yang berperanan besar dalam menangani Covid-19.

“Jadi, Umno harus fokus pada tanggungjawab ini dan tidak berusaha untuk mendapatkan mandat baru,” katanya.

 

Proses Kehakiman Bakal Terjejas Sekiranya UMNO Kembali Memerintah?

Fathi menambah bahawa komen baru-baru ini oleh Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Ahmad Maslan juga membimbangkan.

“Ini juga menimbulkan persoalan jika ada gangguan dalam proses kehakiman oleh pemimpin Umno sekiranya mereka kembali berkuasa. Jika memang demikian, itu adalah sesuatu yang agak malang,” kata Fathi.

Ahmad Maslan dilaporkan mengatakan bahawa salah satu punca perselisihan Umno dengan Perikatan Nasional adalah keputusan parti itu untuk meneruskan kes mahkamah terhadap Umno dan pemimpinnya.

Show More

Related Articles

Back to top button