AntarabangsaIsu Semasa

Adakah Pertikaian Lebih 3 Tahun Arab Saudi Dan Qatar Akhirnya Tamat?

Laporan menyebut Arab Saudi bakal membuka semula sempadan darat dan ruang udara kepada Qatar setelah perjanjian penuh bakal ditandatangani ketika persidangan tahunan Majlis Kerjasama Teluk (GCC) yang dianggotai enam negara, berlangsung di Al-Ula, Arab Saudi.

Menurut Pejabat Emir Qatar, Sheikh Tamim Hamad Al-Thani akan menghadiri persidangan itu selepas tidak menghadiri acara itu tiga tahun lalu.

 

Mengapa Arab Saudi Memutuskan Hubungan Dengan Qatar Tiga Tahun Lalu?

Kuartet Anti Keganasan – Arab Saudi, UAE, Mesir dan Bahrain telah mengenakan embargo diplomatik, perdagangan dan perjalanan ke atas Qatar pada bulan Jun 2017 kerana mendakwa negara itu terlalu dekat dengan Iran dan menyokong kumpulan radikal Islam. Akan tetapi dakwaan itu dinafikan Qatar.

Qatar yang merupakan negara kecil tetapi sangat kaya di kalangan negara Teluk itu sangat terjejas dari segi ekonomi akibat daripada sekatan yang dikenakan ke atas mereka.

Menurut penganalisis BBC, Frank Gardner, orang Qatar mungkin akan memaafkan mereka tetapi mereka tidak bakal melupakan tikaman dari belakang yang dilakukan oleh jiran-jiran mereka di Negara Teluk itu.

Menurut Gardner lagi, disebalik hubungan diplomatik yang baharu ini, UAE masih meragui Qatar bakal menukar cara mereka walaupun Qatar menafikan sokongan mereka terhadap kumpulan teroris tetapi Qatar masih menyokong pergerakan Islam di Gaza, Libya dan tempat lain seperti ‘Muslim Brotherhood’ yang mana UAE merasakan pergerakan ini mengancam monarki mereka.

Apatah lagi embargo sebelum ini telah menyebabkan Qatar lebih dekat dengan musuh Arab Saudi seperti Turki dan Iran.

 

Mengapa Arab Saudi Mahu Berbaik Semula Dengan Qatar Sekarang?

Laporan AFP berkata Amerika Syarikat menegaskan perlunya kesatuan dalam kalangan Negara Teluk untuk memulaukan musuh negara itu iaitu Iran ketika Donald Trump menjelang kejatuhannya sebagai Presiden.

Akan tetapi usaha untuk berbaik semula ini diketuai dan diusul oleh Emir Kuwait, Sheikh Nawaf al-Ahmad Al-Sabah yang menggambarkan usaha berterusan negara itu adalah untuk memulihkan krisis.

Berdasarkan cadangan Sheikh Nawaf, adalah dipersetujui bahawa pintu sempadan darat dan udara di antara UAE dan Qatar bakal dibuka bermula 4 Januari 2021, lapor Arab News seperti kenyataan yang dikeluarkan oleh Menteri Luar Kuwait, Ahmad Nasser Al-Sabah.

 

Perjanjian Baharu UAE dan Qatar

Perjanjian ini akan disaksikan oleh menantu yang juga penasihat kanan Trump, Jared Kushner beserta Utusan Timur Tengah AS Avi Berkowitz dan Brian Hook, penasihat khas Jabatan Negara.

“Kami telah mengalami kemajuan dalam keretakan Dewan Kerjasama Teluk,” kata seorang pegawai kanan pentadbiran Trump.

Di bawah perjanjian yang muncul, keempat negara akan mengakhiri sekatan terhadap Qatar, dan sebagai gantinya, Qatar tidak akan menuntut tuntutan undang-undang yang berkaitan dengan sekatan tersebut.

“Ketika sesi tandantangan pada 5 haribulan, kepemimpinan dari Majlis Kerjasama Teluk dan Mesir akan berkumpul untuk menandatangani perjanjian yang akan mengakhiri sekatan dan menghentikan tuntutan undang-undang Qatar,” kata pejabat itu.

 

Rantau Teluk Akan Kembali Stabil

“Ini hanya kejayaan besar. Sekatan akan diangkat. Ini akan membolehkan perjalanan antara negara dan juga barangan. Ia akan membawa kepada kestabilan yang lebih besar di rantau ini. “

Putera Mahkota Saudi Mohammed bin Salman mengatakan pada hari Isnin bahawa kebijakan Kerajaan itu didasarkan pada pendekatan tegas yang mencapai kepentingan nasional GCC dan negara-negara Arab, untuk mencapai keamanan dan kestabilan.

“Sidang kemuncak GCC akan menjadi sidang kemuncak inklusif, menyatukan pangkat dan fokus pada kemakmuran … dari segi penyatuan dan solidariti dalam menghadapi cabaran di wilayah kita,” kata putera mahkota.

Menteri Luar Negeri UAE, Anwar Gargash berkata: “Masih banyak perkara yang akan dilakukan dan kami sedang bergerak ke arah yang betul.”

Menurut laporan AFP, suasana di lebuh raya Salwa di selatan Doha menuju ke sempadan Abu Samra, Arab Saudi menjadi hingar bingar dengan bunyi hon kenderaan sambil pemandu melambaikan tangan mereka susulan pengumuman itu.

 

Apa Kata Penganalisis Tentang Amerika Yang Mahu Menjadi Saksi Tandatangan Perjanjian.

Keputusan oleh sekutu AS yang dekat itu datang pada hari-hari terakhir waktu pemerintahan Trump di pejabat, dan tepat sebelum sumpah presiden terpilih Joe Biden.

Bader al-Saif, penolong profesor sejarah di Universiti Kuwait, mencadangkan bahawa pasukan Trump menuntut kredit yang tidak proporsional untuk mengakhiri kebuntuan kedua-dua pihak.

“Cukup mengejutkan bagaimana pentadbir AS ketika ini berusaha “memerah” pencapaian ke luar wilayah sebelum mengundur diri, ia sama ada merupakan desakan untuk perjanjian normalisasi atau kemahuan untuk menuntut kejayaan terkini,” kata Saif di Twitter, sambil menambahkan bahawa, walaupun pemerintahan Trump “Memainkan peranan bersama Kuwait”, ia juga telah menjadi “sebahagian daripada masalah”.

Kebanyakan pakar Teluk berpendapat bahawa sokongan peribadi Donald Trump dan menantunya, Jared Kushner kepada putera mahkota Saudi telah memberanikan Riyadh untuk memutuskan hubungan dengan Qatar empat tahun lalu.

Karen Young, sarjana pemastautin di American Enterprise Institute dan sarjana ekonomi politik Teluk, berpendapat bahawa “perjanjian bahari ini mungkin lebih berkaitan dengan kenyataan yang bakal berubah di Washington dan Saudi yang memerlukan penentukuran semula; serta perubahan realiti fiskal negara-negara GCC.”

Young berpendapat bahawa Qatar memerlukan GCC tetapi pada masa yang sama saingan di antara negara-negara Teluk ini masih belum muktamad.

Show More

Related Articles

Back to top button