MalaysiaPolitik

Hubungan Umno-Bersatu Goyah, Kerajaan Bakal Runtuh Lagi?

Umno tidak mempunyai banyak pilihan selain menarik diri dari pentadbiran pimpinan Perikatan Nasional setelah sebahagian besar bahagian parti menolak kerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), tetapi tindakan seperti itu hanya akan merugikan parti, kata penganalisis politik.

Kamarul Zaman Yusoff dari Universiti Utara Malaysia mengatakan Majlis Tertinggi Umno yang bermesyuarat pada hari Rabu untuk membincangkan hubungannya dengan PPBM, wajib mengikuti suara akar umbi.

 

Keadaan Ini Bakal Memberi Imej UMNO Gila Kuasa?

Pemutusan hubungan dengan PPBM, katanya, bermaksud Umno akan menarik diri dari gabungan yang berkuasa, secara efektif memaksa pilihan raya umum tergempar disebabkan oleh majoriti tipis Perdana Menteri Muhyiddin Yassin di Dewan Rakyat.

“Perang habis-habisan tidak dapat dielakkan, tetapi Umno akan kalah juga kerana beberapa pemimpinnya yang terkemuka bersetuju untuk bekerjasama dengan PPBM serta PAS dan mereka mungkin akan keluar atau dipecat kerana tidak sehaluan dengan parti.

“Sukar bagi Umno untuk keluar dari Perikatan kerana imejnya akan tercalar disebabkan oleh penggulingan kerajaan Melayu-Muslim dan pemaksaan pilihan raya walaupun kenaikan Covid-19 kes. Ini akan menjadikan Umno kelihatan gila kuasa,” katanya.

 

Bersatu Disaran Mengambil Langkah Berdiam Diri

Kamarul berkata, dia yakin pemimpin Bersatu tahu bahawa Umno tidak lagi dapat dipujuk untuk terus kekal dalam pemerintahan.

“Berdiam diri adalah yang terbaik yang dapat mereka lakukan. Mereka perlu memastikan PAS sekurang-kurangnya tetap berpegang teguh kepada mereka setelah kehilangan sokongan Umno.”

Pengunduran Umno, katanya, kemungkinan juga akan mempengaruhi kerajaan negeri pimpinan Perikatan Nasional yang lain, termasuk yang dipimpin oleh Umno dan sekaligus akan mencetuskan pilihan raya negeri.

 

Apa Yang Seharusnya UMNO Lakukan?

Penganalisis sosio-politik Universiti Malaya, Awang Azman Awang Pawi juga mengatakan bahawa Umno harus mematuhi tuntutan majoriti atau menghadapi risiko pemberontakan dari dalam.

“‘Hanya minoriti kecil dalam Umno yang mesra PPBM diharapkan dapat terus bekerjasama dengan PPBM hingga Parlimen dibubarkan.”

Sivamurugan Pandian dari Universiti Sains Malaysia mengatakan Majlis Tertinggi Umno mesti memberi isyarat yang jelas, jadi tidak ada keraguan mengenai arah yang ingin diambil oleh parti akar umbi.

Namun, katanya, Majlis Tertinggi dapat memutuskan untuk terus mendukung pemerintah hingga pilihan raya agar tidak disalahkan kerana memaksa pilihan raya ketika wabak.

“Apa yang pasti ialah politik akan terus mengancam kestabilan, keyakinan pelabur dan masyarakat ketika ekonomi negara berusaha pulih dari Covid-19,” tambahnya.

Show More

Related Articles

Back to top button