AntarabangsaIsu Semasa

UK Mulakan Era Pasca-Brexit, Apa Yang Berubah?

Britain pada hari Jumaat memulakan tahun baru dan kehidupan di luar Kesatuan Eropah setelah meninggalkan pasaran tunggal blok itu. Apa yang bakal berlaku Pasca Brexit?

Brexit, yang telah mendominasi politik Eropah sejak 2016, menjadi kenyataan sejam sebelum tengah malam tahun baru, mengakhiri kewajipan 48 tahun United Kingdom untuk mengikuti peraturan Brussels.

 

Bukankah UK sudah meninggalkan EU?

UK memilih untuk meninggalkan EU pada 2016 dan secara rasmi meninggalkan blok perdagangan – rakan dagang terdekat dan terbesar – pada 31 Januari 2020.

Walau bagaimanapun, kedua-dua pihak bersetuju untuk mengekalkan banyak perkara sehingga 31 Disember 2020, untuk memberi cukup masa mengenai syarat-syarat perjanjian perdagangan baru.

Ini adalah rundingan yang rumit, kadang-kadang pahit, tetapi mereka akhirnya menyetujui perjanjian pada 24 Disember.

 

Jadi apa yang berubah pada 1 Januari 2021?

Perjanjian itu mengandungi peraturan baru untuk bagaimana UK dan EU akan bekerja dan berdagang bersama.

Semasa UK berada di EU, syarikat dapat membeli dan menjual barang melintasi sempadan EU tanpa membayar cukai dan tidak ada batasan jumlah barang yang diperdagangkan.

Di bawah syarat-syarat perjanjian, keistimewaan terbabit tidak akan berubah pada 1 Januari, tetapi untuk memastikan bahawa kedua-dua pihak tidak mempunyai kelebihan yang tidak adil, kedua-dua pihak harus bersetuju dengan beberapa peraturan dan piawaian bersama mengenai hak pekerja, serta peraturan sosial dan persekitaran.

Kebebasan bekerja dan tinggal antara UK dan EU juga berakhir, dan pada tahun 2021, warganegara UK akan memerlukan visa jika mereka ingin tinggal di EU lebih dari 90 hari dalam jangka masa 180 hari.

Ireland Utara akan terus mengikuti banyak peraturan EU untuk menghindari penguatkuasaan sempadan dengan Republik Ireland. Ini akan bermaksud bahawa pemeriksaan baru akan diperkenalkan pada barang-barang yang memasuki Ireland Utara dari seluruh UK.

Dengan tidak lagi berada di EU, UK bebas menetapkan dasar perdagangannya sendiri dan dapat merundingkan perjanjian dengan negara lain. Perbincangan sedang diadakan dengan AS, Australia dan New Zealand – negara-negara yang saat ini tidak mempunyai perjanjian perdagangan bebas dengan EU.

 

Adakah terdapat gangguan di sempadan Pasca Brexit?

Mungkin tidak ada cukai baru yang harus dibayar di sempadan tetapi akan ada dokumen baru, dan potensi untuk menyebabkan penundaan adalah masalah serius.

UK mengatakan akan menunda membuat pemeriksaan paling banyak selama enam bulan, untuk membolehkan orang terbiasa dengan sistem baru, tetapi EU akan memeriksa dokumen dan melakukan pemeriksaan dari hari pertama. Oleh itu, jika perniagaan tidak bersedia atau tidak mengisi dokumen baru dengan betul, ini boleh menyebabkan kelewatan dan tunggakan di pelabuhan seperti Dover.

Kerajaan telah mengetahui hal ini selama bertahun-tahun, dan telah membuat rancangan untuk mengalihkan perdagangan ke pelabuhan lain di seluruh negara dan telah membangunkan tempat pemeriksaan lori di Kent, untuk mengelakkan kesesakan di jalan raya.

Sukar untuk meramalkan skala gangguan apa pun, tetapi menteri Michael Gove mengatakan bahawa perniagaan di UK harus bersiap sedia untuk beberapa saat yang “tidak menyenangkan”.

 

Adakah Brexit telah selesai?

Malangnya, tidak. Keputusan masih harus dibuat mengenai perkongsian data dan perkhidmatan kewangan, dan perjanjian memancing hanya berjalan selama lima tahun.

Juga sementara UK dan EU telah menyetujui beberapa peraturan yang sama sekarang, mereka tidak semestinya sama di masa depan. Jika satu pihak mahukan perubahan, ia dapat memicu perselisihan yang akhirnya dapat menyebabkan tarif yang dikenakan ke atas beberapa barang pada masa akan datang.

Jangkakan ancaman perselisihan yang mungkin menjadi isu baru dalam hubungan UK-EU.

Show More

Related Articles

Back to top button