Gaya Hidup

Sebuah Kedai Makanan Segera Ditemui Di Pompeii

Sebuah kedai makanan segera berusia 2,000 tahun yang ditemui di Pompeii telah memberi petunjuk baru kepada penyelidik mengenai tabiat makanan ringan orang Rome kuno.

Kaunter bar makanan ringan yang dihiasi dengan corak polikrom dan dibekukan oleh abu gunung berapi, telah digali sebahagiannya tahun lalu tetapi para ahli arkeologi memperluaskan kerja di laman itu untuk mendedahkan rekaan penuhnya.

Pompeii dikuburkan di lautan mendidih ketika gunung berapi di Gunung Vesuvius yang berdekatan meletus pada tahun 79 Masihi, membunuh antara 2,000 hingga 15,000 orang.

Ahli arkeologi terus membuat penemuan di sana.

 

Kedai Makanan Segera Di Pompeii

Thermopolium – dari “termos” dalam bahasa Yunani yang bermaksud panas dan “poleo” bermaksud untuk dijual, terletak di persimpangan yang sibuk di Silver Wedding Street dan Alley of Balconies. Ia adalah kedai makan yang setaraf dengan kedai makanan segera di era Rome.

Ancient "fast food" counter unearthed in Pompeii - TechFinGuy

Pasukan arkeologi menemui serpihan tulang itik serta sisa-sisa babi, kambing, ikan dan siput di dalam periuk tanah. Sebilangan bahan telah dimasak bersama seperti paella era Rome.

Kacang fava hancur, digunakan untuk mengubah rasa anggur, terdapat di bahagian bawah satu balang.

Kaunter itu nampaknya ditutup dengan tergesa-gesa dan ditinggalkan oleh pemiliknya – mungkin ketika bunyi letusan pertama dirasakan – Massimo Osanna, ketua pengarah di Taman Arkeologi Pompeii, memberitahu agensi berita Ansa.

Amphorae, sebuah air pancut juga ditemui di samping mayat manusia, termasuk mayat lelaki yang dipercayai berusia sekitar 50 tahun dan ditemui berhampiran tempat tidur kanak-kanak.

“Ada kemungkinan seseorang, mungkin orang tertua, tidak melarikan diri dan mati ketika fasa pertama letusan,” kata Osanna.

Mayat orang lain juga dijumpai dan mungkin pencuri oportunis atau seseorang yang melarikan diri dari letusan.

 

Gambaran & Menu Kedai Makan Turut Ditemui

Dalam penemuan terbaru, para arkeologi menemukan sejumlah gambaran termasuk haiwan yang dipercayai ada di menu, terutama itik mallard dan ayam untuk dihidangkan bersama wain atau minuman panas.

Sebelum, arkeologis menemui lukisan dinding dengan gambar nim Nereid yang menunggang kuda laut dan gladiator dalam pertempuran.

“Selain memberi kesaksian tentang kehidupan sehari-hari di Pompeii, kemungkinan untuk menganalisis dari termopolium ini sangat luar biasa kerana untuk pertama kalinya kami menggali tapak kajian secara keseluruhan,” kata Massimo Osanna, ketua pengarah di Taman Arkeologi Pompeii.

Thermopolium sangat popular di dunia Rom. Pompeii sahaja mempunyai sekitar 80.

Tapak besar yang terbentang seluas 44 hektar adalah salah satu bandar terkaya di empayar Rom. Lapisan abu mengebumikan banyak bangunan dan benda dalam keadaan hampir murni, termasuk mayat mangsa yang melengkung.

Pompeii adalah tapak sejarah kedua yang paling banyak dikunjungi di Itali selepas Colisseum di Rom dan tahun lalu menarik sekitar empat juta pelancong.

Show More

Related Articles

Back to top button