Bisnes & Ekonomi

Pembatalan Projek HSR Satu Kerugian Untuk Kerjasama Ekonomi

Pembatalan projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi Kuala Lumpur-Singapura (HSR) adalah satu kerugian bagi Singapura dan Malaysia, memandangkan faedah bersama bagi pelbagai sektor ekonomi dan potensi pertukaran idea, kata pemerhati.

Walaupun kedua-dua kerajaan gagal mencapai kesepakatan pada tarikh akhir 31 Disember 2020, penamatan projek ini tidak mungkin memberi kesan yang signifikan terhadap hubungan dua hala antara kedua-dua negara.

 

HSR Mampu Mencipta Pelbagai Peluang & Pertumbuhan Baru

Memandangkan jangkaan tinggi terhadap projek HSR, ahli ekonomi kanan Maybank Kim Eng, Chua Hak Bin mengatakan penamatan itu sebagai “kekecewaan besar” dan kemunduran untuk integrasi ekonomi yang lebih besar.

“Kereta api berkelajuan tinggi akan mencipta peluang dan pertumbuhan baru di banyak bidang, termasuk pelancongan, rantai bekalan dan runcit. Ini juga akan memungkinkan pertukaran tenaga kerja untuk kemahiran dan bakat tertentu,” kata Mr Chua.

Dalam satu kenyataan bersama pada hari Jumaat pagi, Perdana Menteri Malaysia, Muhyiddin Yassin dan rakan sejawatnya dari Singapura, Lee Hsien Loong mengatakan dengan kesan pandemik Covid-19 terhadap ekonomi Malaysia, kerajaan telah mencadangkan beberapa perubahan pada projek HSR.

Walaupun beberapa perbincangan dilakukan berkaitan dengan perubahan ini, kedua-dua pihak belum dapat mencapai kesepakatan, kata pernyataan itu.

 

Pembatalan Projek HSR Dengan Cara Yang Baik

Kementerian Pengangkutan Singapura mengatakan Malaysia, sesuai dengan perjanjian itu, harus membayar ganti rugi kepada Singapura atas biaya yang telah dikeluarkan untuk projek HSR.

Walter Theseira, ahli ekonomi pengangkutan di Universiti Sains Sosial Singapura, menyatakan bahawa projek itu dihentikan dengan cara yang baik. Kedua-dua pihak nampaknya telah mencapai persetujuan bersama.

“Saya rasa ini memberi keyakinan kepada rakyat Singapura, rakyat Malaysia dan pelabur bahawa kedua-dua negara akan terus bekerjasama dalam bidang hubungan dua hala mereka yang lain,” kata Prof Theseira.

Sebagai contoh, pengembangan Jalur Sistem Transit Laju (RTS) antara Johor Bahru dan Singapura diharapkan akan berlanjutan, katanya.

Menteri pengangkutan Malaysia pada bulan November memberi jaminan bahawa RTS Link sejauh 4km akan disiapkan dalam jangka masa yang ditetapkan, menjelang 2026. Dianggarkan bahawa perjalanan antara stesen Bukit Chagar di Johor dan stesen Woodlands North di Singapura akan memakan masa lima minit.

 

Kesan Pembatalan Projek HSR

“Walau bagaimanapun, dalam jangka pendek, pembatalan HSR mungkin mengecewakan syarikat yang mungkin mendapat manfaat daripada tender projek.

“Kesan langsung akan berlaku pada pembinaan dan peruncitan, yang telah kehilangan peluang perniagaan. Tetapi ada juga kesan tidak langsung ke sektor lain di seluruh ekonomi,” kata Lawrence Loh, seorang profesor bersekutu di NUS Business School.

Prof Loh juga menyatakan kesan terhadap alam sekitar, memandangkan jumlah perjalanan yang berterusan antara Singapura dan Malaysia – salah satu laluan antarabangsa yang paling sibuk di dunia – akan meninggalkan jejak karbon yang besar.

Aset dengan nilai-nilai yang mempunyai jangkaan untuk menjayakan projek HSR akan turut terjejas, kata ahli ekonomi kanan DBS, Irvin Seah. Bagaimanapun, Encik Seah menyatakan bahawa pelabur seharusnya mempertimbangkan risikonya sejak projek itu mengalami sekatan pada pertengahan 2018.

 

HSR KL-JB Tidak Berbaloi Berbanding KL-Singapura?

Sebenarnya, pengumuman pada hari Jumaat pagi mungkin tidak mengejutkan beberapa pihak. Di Malaysia, wujud laporan pada Disember bahawa HSR akan dibina tanpa Singapura dan berakhir di Johor Bahru.

Mr Chua mengatakan kereta api berkelajuan tinggi yang berakhir di Johor dan bukan Singapura tidak mungkin dapat dilaksanakan secara kewangan dan mungkin berakhir sebagai pengurangan sumber kerajaan.

“Sangat sedikit kereta api berkelajuan tinggi yang benar-benar cukup dari segi kewangan di dunia. Kereta api berkelajuan tinggi Singapura-Kuala Lumpur akan memberi banyak makna kewangan terutamanya memandangkan tumpahan kepada ekonomi yang lebih luas, berbanding kereta api berkelajuan tinggi KL-JB,” katanya.

Prof Theseira berkata, kesukaran utama ialah kereta api tidak kompetitif dengan jalan raya untuk jarak pendek, dan tidak kompetitif dengan perjalanan udara untuk jarak jauh – bahkan kereta api berkelajuan tinggi. Singapura ke Kuala Lumpur adalah laluan yang strategik.

Show More

Related Articles

Back to top button