MalaysiaPolitik

Rangkuman 2020: Politik Negara Ibarat Roller-Coaster

Adegan politik negara 2020 sudah cukup aktif sejak beberapa tahun kebelakangan dan drama tidak pernah berhenti sejak Pilihan Raya Umum Malaysia ke-14 (PRU14) pada Mei 2018.

Pada tahun 2020, ia menjadi lebih buruk. Terdapat pertukaran tangan di Putrajaya, perubahan dalam kerajaan negeri, tiga pilihan raya kecil yang diadakan ketika pandemik global dan tiga pilihan raya lain ditangguhkan oleh keadaan darurat.

 

Imbasan Kemelut Politik Negara 2020

Tahun 2020 dimulakan dengan permainan politik antara musuh lama, Perdana Menteri ketika itu Tun Dr Mahathir Mohamad dan perdana menteri yang sedang menunggu jawatan,  Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Pada bulan Februari, Dr Mahathir mengundurkan diri sebagai Perdana Menteri. Seolah-olah Ahli Parlimen Langkawi itu mengalahkan dirinya sendiri ketika merancang untuk menghentikan Ahli Parlimen Port Dickson menjadi PM.

Pada bulan itu, Pakatan Harapan jatuh ketika Parti Pribumi Bersatu Malaysia dan PKR meninggalkan Pakatan Harapan.

Pada bulan Mac, Perikatan Nasional mengambil alih apabila 12 parti berpakat untuk menubuhkan Kerajaan Persekutuan.

Pada bulan Mac itu juga, tanpa diduga, Tan Sri Muhyiddin Yassin dilantik sebagai Perdana Menteri. Siapa sangka ahli politik pendiam yang memegang jawatan presiden Bersatu ketika parti tersebut di bawah naungan Dr Mahathir, mengambil alih pekerjaan No.1 di negara ini?

 

Persoalan Tentang Sokongan Muhyiddin Sebagai PM Berlaku Sepanjang Peralihan Beliau

Terdapat pertanyaan mengenai berapa banyak anggota Parlimen yang menyokong Muhyiddin sebagai PM. Tetapi perintah kawalan pergerakan untuk mengurangkan jangkitan Covid-19 hanya membenarkan Parlimen bersidang, melarang upacara pembukaan pada bulan Mei dan  Julai.

Pelbagai fasa perintah kawalan gerakan juga menghalang atau tidak mendorong ahli politik pembangkang untuk berpolitik seperti mempersoal sokongan Muhyiddin.

Kebiasaan baharu semasa meningkatnya pandemik pada bulan Mac, April, Mei dan Jun menyaksikan fasa keredaan dalam politik negara.

Pada bulan Julai, terdapat suara di Parlimen untuk membuang Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof. Speaker dikeluarkan apabila 111 MP dari Perikatan memilih usul itu dan 109 MP dari blok pembangkang menentangnya.

 

Sokongan Politk Negara Tetap Diberikan Kepada Tan Sri Muhyiddin

Hasil pengundian menunjukkan bahawa 113 ahli Parlimen menyokong Muhyiddin iaitu 111 MP ditambah dua: Presiden PBS Datuk Seri Dr Maximus Ongkili, yang tidak hadir atas sebab kesihatan, dan Timbalan Speaker Datuk Rashid Hasnon, yang tidak memberikan suara.

Itulah majoriti tipis di Dewan Rakyat dengan 222 anggota Parlimen. Hanya memerlukan dua atau tiga anggota Parlimen untuk menjatuhkan kerajaan Perikatan. Majoriti tipis itu mendorong Pembangkang untuk menguji kepemimpinan Muhyiddin sepanjang tahun.

Dengan perubahan kuasa persekutuan muncul kesan domino di negeri-negeri. Kerajaan negeri Pakatan di Johor, Kedah, Melaka dan Perak jatuh dan Perikatan mengambil alih.

 

Pilihanraya Sabah Menjatuhkan Parti Warisan Sabah

Kesan sama turut berlaku di Sabah yang dipimpin oleh Parti Warisan Sabah. Kejatuhannya tidak sepantas yang berlaku di semenanjung tetapi bekas ketua menteri Sabah, Tan Sri Musa Aman merancang untuk menjatuhkan kerajaan yang dianggapnya tidak sah.

Ketua Menteri Sabah ketika itu, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal terpaksa menggesa pilihan raya negeri kerana majoriti ADUN telah membuang pemerintahannya.

Pengundian September Sabah, yang dimenangi Gabungan Rakyat Sabah (GRS) – gabungan yang terdiri daripada Perikatan, Barisan Nasional dan PBS – merupakan satu penyataan.

Walaupun demografi politik Sabah berbeza dengan Semenanjung Malaysia, tinjauan di sana mengisyaratkan apa yang dijangka berlaku pada PRU15 di mana dari 17 kerusi, parti GRS bertempur dengan sekutu sendiri.

 

Pergulingan MB Bersatu Perak Menunjukkan Taring UMNO

Penggulingan Menteri Besar Bersatu, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu oleh Umno pada 4 Disember juga menunjukkan arah aliran politik. Umno tidak akan ragu-ragu menentang Bersatu pada PRU15.

Semasa krisis Perak mengenai pembentukan kerajaan negeri yang baru, Umno bersedia bekerjasama “demi rakyat” dengan Pakatan termasuk DAP, untuk membentuk kerajaan perpaduan. Jadi menjelang PRU15, jangkakan perkara yang tidak dijangka – ahli politik Umno (terutama yang ada dalam Kumpulan Kes Mahkamah – iaitu, anggota Umno yang menghadapi tuduhan rasuah di mahkamah) mungkin akan menyesuaikan diri dengan Pembangkang.

Kebiasaan baru dalam politik Malaysia adalah sukar untuk. Ia tidak seperti zaman ketika Umno adalah parti terkuat dan memerintah negara ini. Sekarang, parti dengan 13 Ahli Parlimen mungkin dapat menentukan siapa yang akan menjadi Perdana Menteri.

 

Undi Tidak Percaya Terhadap Muhyiddin Untuk Menguji Keadaan Politik Negara

Pembangkang dan sebilangan pemerintah mahu menguji majoriti Muhyiddin. Mereka mengemukakan usul tidak percaya. Tetapi Speaker Dewan Rakyat baru, Datuk Azhar Azizan Harun tidak membenarkan usul itu dibentangkan.

Kemudian ada perbincangan bahawa mereka akan menguji majoriti PM melalui Belanjawan 2021 pada bulan November.

Dalam gerakan yang belum pernah terjadi sebelumnya, Muhyiddin menghadap YDPA Agong untuk mengisytiharkan keadaan darurat, kononnya sebagai tindak balas terhadap peningkatan jumlah kes Covid-19 pasca pilihan raya Sabah. Pengkritik mengecam tindakan itu sebagai usaha PM untuk mengelakkan perbahasan Belanjawan 2021 di Parlimen.

Pada 25 Oktober, Agong memutuskan bahawa tidak perlu menyatakan keadaan darurat.

 

Adakah Tan Sri Muhyiddin Mampu Mempertahankan Pemerintahan PN Pada PRU15?

Terdapat perbincangan bahawa Kluster Kes Mahkamah Umno akan memilih untuk menentang Belanjawan 2021. Namun, itu tidak menjadi kenyataan.

Muhyiddin sekali lagi berjaya dalam ujian di Dewan Rakyat apabila Belanjawan 2021 diluluskan pada 15 Disember ketika 111 Anggota Parlimen memilih untuk menyokong sementara 108 mengatakan tidak, dengan seorang yang tidak hadir (Ahli Parlimen Gua Musang Umno Tengku Razaleigh Hamzah).

Tanda tanya terbesar menjelang tahun baharu ialah adakah Muhyiddin akan dapat mempertahankan pemerintahan PN pada tahun 2021. Menjelang PRU15, politik Malaysia mungkin akan menjadi semakin pelik.

Show More

Related Articles

Back to top button