Isu SemasaTempatan

Rangkuman 2020: Tahun Yang Meriah Untuk Mahkamah

Sepanjang tahun 2020, terdapat nama-nama terkenal yang tidak disangka oleh rakyat Malaysia akan berdiri dalam kandang Mahkamah Tinggi untuk menjawab kesalahan kes mereka.

Tumpuan utama pastinya kes yang melibatkan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor.

Ini adalah pertama kalinya dalam sejarah Malaysia seorang pemimpin tertinggi negara dan isterinya diseret ke mahkamah.

 

Sebilangan Besar Pemimpin UMNO Dihadapkan Ke Mahkamah

Kemudian ada juga bekas timbalan perdana menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, anggota parlimen Kinabatangan, Datuk Seri Bung Moktar Radin dan isterinya Datin Seri Zizie Izette, bersama dengan sebilangan besar pemimpin Umno lain, semua terpaksa duduk di kandang mahkamah ketika mereka dengan gelisah mendengarkan saksi yang memberikan bukti keras terhadap mereka.

Setakat ini, keputusan terbesar melibatkan Najib dan juga bekas menteri wilayah persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Najib dijatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta setelah didapati bersalah atas semua tujuh pertuduhan berkaitan penyelewengan RM42 juta dari SRC International Bhd, bekas anak syarikat 1Malaysia Development Bhd.

Anggota parlimen Pekan sejak itu mengemukakan rayuan terhadap keputusan dan hukuman itu, dengan perkara itu dijadualkan untuk didengar pada Februari 2021.

 

Kes Mahkamah Datin Seri Rosmah Bakal Diputuskan 2021

Pada 11 Disember, pendakwaan terhadap perbicaraan rasuah Datin Seri Rosmah Mansor yang melibatkan projek solar hybrid untuk sekolah luar bandar di Sarawak menutup kesnya setelah memanggil 23 saksi.

Berikutan itu, dan Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan menetapkan 10 Februari 2021 untuk mendengar keterangan lisan sebelum memutuskan sama ada akan membebaskan atau memerintahkan Rosmah untuk membela diri.

Seorang lagi pemimpin Umno berprofil tinggi yang dipenjara dan didenda ialah Tengku Adnan, yang dijatuhi hukuman 12 bulan dan diperintahkan membayar RM2 juta setelah didapati bersalah menerima jumlah yang sama dari pemaju hartanah yang kaya.

 

Kes Mahkamah Tan Sri Musa Aman Dibebaskan

Satu lagi kes berprofil tinggi melibatkan bekas ketua menteri Sabah Tan Sri Musa Aman, yang dibebaskan dari 46 tuduhan rasuah dan pengubahan wang haram berkaitan dengan kontrak untuk konsesi kayu di negeri itu.

Pihak pendakwaan memberitahu Hakim Datuk Muhammad Jamil Hussin bahawa pihaknya telah menarik balik semua tuduhan yang dibuat terhadap Musa, 69, dalam kedua-dua kes tersebut (rasuah dan pengubahan wang haram).

Peguam Musa Francis Ng Aik Guan mengatakan kedua-dua kes itu harus diakhiri dan pengadilan harus membuat keputusan yang tepat, iaitu membebaskan dan melepaskan kliennya dari semua tuduhan kerana bimbang akan didakwa semula.

Namun, bukan hanya pemimpin Umno yang terpaksa melakukan perjalanan harian di kompleks mahkamah Jalan Duta tahun ini.

 

Kes Mahkamah Lim Guan Eng Dibicarakan 2021

Seorang ahli politik terkemuka lain, juga mendapati dirinya berada di kandang tertuduh setelah didakwa menerima sogokan untuk dirinya sendiri atas cadangan projek terowong Pulau Pinang.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng, yang juga bekas menteri kewangan dan bekas ketua menteri Pulau Pinang, mengaku tidak bersalah atas sejumlah tuduhan, dengan perbicaraannya akan bermula 2021.

Isteri Lim, Betty Chew Gek Cheng didakwa atas tuduhan pengubahan wang haram. Kes-kes tersebut telah ditetapkan untuk disebut semula pada 19 Februari.

Dengan sejumlah perbicaraan yang sedang berjalan dan beberapa keputusan besar yang melibatkan individu terkemuka dijangka tidak lama lagi, tahun yang akan datang akan menjadi yang sama menarik bagi sistem mahkamah Malaysia.

Show More

Related Articles

Back to top button