MalaysiaPolitik

Kit Siang, Guan Eng Perlu Tinggalkan DAP?

Mungkin sudah tiba masanya Lim Kit Siang dan anaknya Lim Guan Eng memberi jalan kepada pemimpin yang lebih muda untuk menentukan jalan bagi DAP, beberapa penganalisis politik mencadangkan berikutan desakan oleh ahli parlimen veteran Teng Chang Khim baru-baru ini.

Ahli akademik Universiti Kebangsaan Malaysia, Kartini Aboo Talib Khalid berkata sama seperti parti politik lain di Malaysia, DAP pasti menghadapi krisis “penuaan” di mana banyak tokoh terkenalnya berasal dari kumpulan yang lebih tua.

Pemimpin Muda Sering Kecewa Dengan Parti Lama

“Saya rasa, seperti Umno, Parti Pribumi Bersatu Malaysia, PKR yang bertahan lebih dari 20 tahun dengan pemimpin lama, kini DAP juga menghadapi masalah yang sama. Sudah tentu, pemimpin muda tidak gembira.

“Rancangan penggantian politik tidak pernah jelas, telus dan teratur di antara semua parti politik di Malaysia, seperti PAP di Singapura,” kata profesor itu, merujuk kepada parti pemerintah Singapura yang sudah berusia puluhan tahun.

Kartini mengatakan dalam parti lama seperti itu, pemimpin muda cenderung kecewa kerana pendapat mereka mungkin tidak dianggap serius.

“Masalahnya ialah ahli politik Malaysia tidak mempunyai had, tidak seperti di Amerika Syarikat di mana tidak ada yang dapat menjadi presiden lebih dari dua kali. Malaysia harus menerapkan amalan itu,” tambahnya.

 

Ahli Politik Muda DAP Kecewa Pendapat Sering Diketepikan

Awal bulan ini, Teng yang berusia 57 tahun mengumumkan niatnya untuk berundur sebagai ADUN setelah berkarier dalam bidang politik selama 30 tahun dan tidak akan bertanding untuk dipilih semula dalam jawatankuasa eksekutif pusat parti itu.

Berikutan itu, awal minggu ini Teng mendedahkan salah satu alasan untuk berhenti dari karier politiknya adalah kerana kurangnya sokongan terhadap pandangannya, di mana beliau juga mengakui hubungan tegang dengan Kit Siang dan Guan Eng. Teng mengatakan sudah bosan menjadi orang yang berbeza pendapat dalam parti kerana tidak ramai yang bersedia menerima pandangannya.

Teng kemudian meminta kedua-dua Kit Siang dan Guang Eng untuk mengundurkan diri, dengan alasan kekecewaan lebih lanjut kerana fokus parti itu hanya pada pembaharuan secara luaran sahaja.

Kit Siang pernah menjadi pemimpin parlimen DAP, sementara Guan Eng adalah setiausaha agung parti itu.

Ahli sains politik Ahmad Fauzi Abdul Hamid mengatakan bahawa krisis seperti itu tidak dapat dielakkan.

 

Harus Ada Penyerahan Kepimpinan Dari Satu Generasi Ke Generasi Lain

Fauzi menunjukkan bahawa nilai-nilai sebuah parti hanya dapat dipertahankan jika ada “penyerahan kepemimpinan yang tepat dari satu generasi ke generasi yang lain”, membandingkan keadaan dengan Umno.

“Dalam jangka masa panjang, duo ayah dan anak itu menjadi pucuk pimpinan DAP, tidak dapat dielakkan bahawa akan ada yang tidak berpuas hati dengan cara mereka menguruskan urusan parti.

“Kesinambungan sebuah parti bergantung pada seberapa efisien pergantian kepemimpinan dikendalikan tanpa membahayakan keseluruhan agenda parti untuk negara. Di Malaysia, budaya pemberontakan dalam parti masih jarang berlaku,” kata profesor itu kepada Malay Mail.

“Kita bergantung kepada pemimpin tertinggi untuk mengundurkan diri secara sukarela dan “membersihkan” puak saingan ketika menghadapi cabaran. Kita telah melihat Umno merosot kerana orang lama menolak untuk melepaskan pengaruh mereka.”

 

Mahu Pemimpin Muda DAP Lebih Kehadapan

Awal minggu ini, Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah yang berusia 83 tahun juga meminta para pemimpin muda diberi lebih banyak tanggungjawab dalam Umno, sekiranya parti itu ingin mendapatkan kembali kedudukan politiknya.

Fauzi berkata, pandangan Teng tidak semestinya berniat jahat terhadap Lim, tetapi hanya bertujuan untuk membuka jalan bagi pemimpin seperti bekas menteri pengangkutan Anthony Loke, bekas menteri sumber asli Yeo Bee Yin, Zairil Khir Johari, Abdul Aziz Bari dan bekas timbalan menteri pertahanan Liew Chin Tong.

“DAP tidak kekurangan bakat, melintasi batas kaum,” kata Fauzi.

 

Lim Kit Siang & Lim Guan Eng Sudah Terlalu Lama Memegang Jawatan Kepimpinan DAP

Sementara itu, penasihat ekonomi dan penganalisis politik Institut Strategik KSI, Hoo Ke Ping mengatakan berdasarkan pemerhatiannya mengenai kerjaya politik kedua-dua Lim selama lebih dari 40 tahun, kedua-dua lelaki itu mungkin telah “terlalu lama” memegang jawatan mereka dalam memimpin parti itu.

“Berapa tinggi DAP boleh berada di bawah mereka? Mereka telah meluangkan masa mereka untuk memimpin parti. Pada umumnya banyak yang mula mempersoalkan arah hala tuju parti itu,” kata profesor itu.

Hoo menjelaskan bahawa krisis politik di Perak baru-baru ini, yang menyaksikan DAP menjangkau Umno yang sudah lama bersaing dengan harapan dapat membentuk kerajaan negeri, juga telah mengundang tamparan hebat daripada akar umbi parti itu.

“Keputusan terbaru mereka untuk bekerjasama dengan Umno, sebuah parti yang telah mereka musuhi selama empat dekad terakhir, juga mendapat reaksi besar daripada akar umbi.

“Banyak yang berpendapat bahawa kerana kesesuaian politik, Kit Siang dan Guan Eng bersedia mengorbankan prinsip mereka. Ia tidak sesuai dengan banyak ahli parti,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button