AntarabangsaIsu Semasa

Rangkuman 2020: Dunia Dilanda Wabak & Protes

Pandemik Covid-19 memberikan kesan yang panjang pada tahun 2020 tetapi ia juga menyaksikan Presiden Donald Trump dikalahkan oleh Joe Biden dalam pilihan raya AS yang penuh gejolak dan gerakan Black Lives Matter yang menggegarkan dunia.

Berikut adalah beberapa peristiwa penting tahun ini:

Dunia dalam pengurungan

Pada 11 Januari, kurang dari dua minggu setelah memaklumkan sekumpulan kes radang paru-paru “tidak diketahui sebabnya,” Beijing mengumumkan kematian pertama dari penyakit yang kemudian dikenali sebagai Covid-19.

Menjelang bulan Mac, wabak telah dinyatakan dan sebulan kemudian separuh dari umat manusia berada dalam kebuntuan ketika kerajaan berusaha untuk menghentikan penyebarannya.

Program bantuan negara secara besar-besaran dilancarkan untuk menyelamatkan pekerjaan kerana Tabung Kewangan Antarabangsa meramalkan kemelesetan, dengan ekonomi global menyusut 4.4 peratus.

Pada bulan November, syarikat perubatan mengumumkan hasil positif untuk beberapa vaksin ketika gelombang kedua kes menyerang planet ini.

Dalam sebulan, suntikan pertama diberikan tetapi menjelang Krismas kira-kira 1.7 juta orang mati daripada wabak dengan AS paling teruk.

 

Krisis Iran

Dunia dikejutkan dengan kematian komandan tertinggi Iran Qasem Soleimani yang terbunuh dalam serangan dron AS di Iraq pada 3 Januari, beberapa hari selepas penunjuk perasaan pro-Iran menyerbu kedutaan AS di Baghdad.

Iran membalas dengan melancarkan tembakan peluru berpandu di pangkalan di Iraq yang menempatkan tentera AS. Pada hari yang sama, ia menembak jatuh pesawat penumpang Ukraine “dalam kesilapan” tidak lama setelah berlepas dari Tehran, mengorbankan semua 176 orang di dalamnya.

Ketegangan meningkat lagi pada akhir November ketika saintis nuklear Iran Mohsen Fakhrizadeh dibunuh, dengan Tehran menyalahkan Israel.

 

Perjanjian Brexit

Britain menjadi negara pertama yang meninggalkan Kesatuan Eropah pada 31 Januari selepas referendum Brexit 2016.

Tetapi perbincangan penting mengenai hubungan masa depan dan perdagangan dengan blok berlarutan selama berbulan-bulan. Sementara Perdana Menteri Britain, Boris Johnson menuntut kemenangan, pemimpin anti-Brexit dari Scotland, Nicola Sturgeon mengatakan masa depannya adalah “negara Eropah yang merdeka.”

 

Perjanjian AS-Taliban

AS dan Taliban menandatangani perjanjian di Doha pada 29 Februari, dengan semua kekuatan asing untuk keluar dari Afghanistan menjelang Mei 2021 setelah hampir dua dekad perang.

Perbincangan antara pemerintah Afghanistan dan pemberontak bermula pada bulan September, tetapi pertempuran terus berlanjutan ketika Taliban melancarkan serangan demi serangan dan sejumlah tokoh masyarakat sivil dibunuh.

Pentagon dijadualkan menarik 2,000 daripada 4,500 tentera AS dari negara itu pada 15 Januari 2021.

 

Pembunuhan George Floyd

Pembunuhan George Floyd, seorang warga Afrika Amerika berusia 46 tahun, oleh pegawai polis kulit putih pada 25 Mei di Minneapolis mencetuskan tunjuk perasaan di seluruh AS dan memberi inspirasi kepada demonstrasi anti-rasisme di seluruh dunia.

Gerakan Black Lives Matter membawa kepada perdebatan besar mengenai bangsa dan penggulingan patung-patung tokoh yang berkaitan dengan perhambaan atau penjajahan.

 

Protes Hong Kong

Pada bulan Jun, setahun setelah gelombang demonstrasi besar-besaran, China mengenakan undang-undang keselamatan baru di Hong Kong yang dikatakan oleh penentang melemahkan kebebasan bandar semi-autonomi yang dijanjikan ketika penyerahannya dari Britain pada tahun 1997.

Penggubal undang-undang pro-demokrasi digulingkan dan ditangkap. Pada bulan Disember, tiga aktivis terkemuka Hong Kong dipenjara termasuk Joshua Wong.

 

Protes di Thailand

Pelajar mencetuskan tunjuk perasaan pro-demokrasi pada bulan Julai yang berlanjutan untuk sepanjang tahun ini menuntut perlembagaan baru, pembaharuan monarki yang tidak dapat disentuh, dan Perdana Menteri Prayut Chan-O-Cha mengundurkan diri.

 

Letupan Beirut

Letupan besar pada 4 Ogos memusnahkan sebahagian besar pelabuhan Beirut dan menghancurkan kawasan ibu negara, membunuh lebih dari 200 dan mencederakan sekurang-kurangnya 6,500.

Letupan dari banyak stok baja amonium nitrat merosakkan ekonomi Lubnan yang sudah merosot dan kredibiliti golongan elitnya yang memerintah.

 

Krisis di Belarus

Kemenangan Presiden kuat Belarus Alexander Lukashenko yang dipertikaikan pada pilihan raya 9 Ogos mencetuskan protes anti-kerajaan selama empat bulan, yang berpusat pada saingan utamanya, Svetlana Tikhanovskaya. Pemimpin pembangkang dipenjara dan diasingkan.

 

Kawan baru Israel

Emiriah Arab Bersatu dan Bahrain menormalkan hubungan dengan Israel pada 15 September ketika rakyat Palestin mengutuk tindakan itu sebagai “tikaman di belakang.”

Bulan berikutnya Donald Trump mengumumkan bahawa Sudan bergabung dengan mereka, sementara pada bulan November laporan yang tidak disahkan mengenai perjalanan rahsia ke Arab Saudi oleh Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mencetuskan spekulasi bahawa kerajaan itu juga mengiktiraf Israel.

Dalam keadaan lain, Maghribi “menyambung semula hubungan” dengan Israel pada 10 Disember sebagai balasan kerana AS mengakui tuntutannya terhadap Sahara Barat.

 

Ketegangan China-AS

Tahun 2020 menyaksikan hubungan AS-China ditutup, dengan Trump menyebut Covid-19 sebagai “virus China” dan mengatakan Beijing bertanggungjawab untuk “pembunuhan besar-besaran di seluruh dunia.”

Mereka juga bertengkar atas penindasan minoriti Uighur yang berbahasa Turki di wilayah China Xinjiang, serta undang-undang keselamatan nasional yang dikenakan ke atas Hong Kong.

 

Biden mengalahkan Trump

Orang Amerika yang berpecah belah mengundi dalam jumlah besar dalam pilihan raya presiden November antara calon Republikan Donald Trump dan Demokrat Joe Biden.

Setelah empat hari menunggu, Biden memperoleh Rumah Putih dengan tujuh juta undi. Trump mendakwa berlaku penipuan tetapi tidak mengemukakan bukti dan belum mengakui kekalahan.

 

Nagorno-Karabakh

Pertempuran sengit untuk wilayah Nagorno-Karabakh yang berpenduduk Armenia, yang melepaskan diri dari Azerbaijan setelah perang pada tahun 1990-an, berlanjutan selama 45 hari.

Beberapa ribu orang mati sebelum perjanjian perdamaian yang ditengahi Kremlin pada 9 November, dengan orang-orang Armenia kehilangan wilayah oleh pasukan Azerbaijan.

 

Ethiopia: Konflik Tigray

Perdana Menteri Ethiopia dan pemenang Hadiah Keamanan Nobel Abiy Ahmed memerintahkan tindak balas ketenteraan terhadap serangan ke kem tentera persekutuan di wilayah Tigray.

Barisan Pembebasan Rakyat Tigray – yang telah mendominasi politik Ethiopia selama hampir tiga dekad – menolak tanggungjawab dan mengatakan serangan yang dilaporkan adalah dalih untuk “pencerobohan.”

Pasukan Persekutuan mengambil alih ibu kota Tigray pada 28 November.

Show More

Related Articles

Back to top button