Bisnes & Ekonomi

Apa Akan Berlaku Jika Facebook Berpecah Dari WhatsApp, Instagram?

Ura-ura Facebook dipaksa untuk berpecah dari Instagram dan WhatsApp sedang berlegar. Oleh sebab itu apa yang akan berlaku sekiranya Facebook hilang esok?

Adakah orang tiba-tiba tidak dapat berkomunikasi dalam talian? Adakah ekonomi akan terhenti? Adakah orang akan kehilangan barang, perkhidmatan atau maklumat yang penting bagi mereka?

Sudah tentu tidak. Itulah sebabnya salah satu hujah utama yang digunakan syarikat Mark Zuckerberg untuk menghalang pemecahan Facebook dari WhatsApp dan Instagram, dikatakan sebagai tidak masuk akal.

 

Banyak Syarikat Bergantung Kepada Facebook

Sebilangan syarikat memainkan peranan penting dalam ekonomi atau kehidupan masyarakat sehingga kegagalan atau penutupan mereka boleh menjadi bencana. Ini membolehkan mereka melakukan tawar-menawar dengan kerajaan jika mereka menghadapi masalah: Bantu kami, atau ekonomi runtuh.

Semasa krisis kewangan tahun 2008, misalnya, kerajaan tidak mempunyai pilihan lain selain menyelamatkan bank-bank terbesar AS kerana penutupan mereka akan menjatuhkan seluruh sistem kredit dan pembayaran negara. Dalam pengertian ini, mereka terlalu berharga untuk gagal.

Sangat mudah untuk melihat mengapa orang mungkin meletakkan Facebook dalam kategori yang serupa. Empayar Facebook besar, antara syarikat terbesar di dunia kerana ketiadaan persaingan akibat campur tangan pihak berkuasa AS.

Dengan lebih daripada 200 juta pengguna di AS sahaja, ia pasti memainkan peranan dalam kehidupan banyak orang sehingga telah memburukkan lagi perpecahan negara dengan menarik orang untuk menyelami teori konspirasi mengenai vaksin, Covid-19 dan banyak lagi.

 

Mengapa Facebook Diperintahkan Untuk Berpecah Dari WhatsApp dan Instagram?

Oleh itu, apa yang akan terjadi sekiranya, sebagai akibat tuntutan saman antimonopoli yang diajukan oleh Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan dan peguam negara, Facebook diperintahkan untuk berpecah sekaligus menarik balik hak pemilikan terhadap WhatsApp dan Instagram?

Peguam syarikat berpendapat bahawa pelbagai perniagaan telah terjalin begitu erat sehingga pemisahan akan menjadi sangat sukar, menghasilkan kos dan kekacauan yang akan merugikan pengguna di seluruh dunia. Dengan kata lain, jangan main-main dengan kami atau ekonomi terjejas.

Benarkah? Tidak syak lagi, perpecahan itu sukar bagi pengurus Facebook, yang bergantung pada perkongsian data di antara WhatsApp, Instagram, dan Facebook untuk membuat profil pengguna yang paling lengkap dan kemudian menjual kepada penawar tertinggi.

 

Apa Yang Berlaku Jika Facebook, Instagram & WhatsApp Berpecah?

Sekiranya syarikat dipisahkan, semua pelaburan yang mereka lakukan untuk pengawasan dan penargetan tidak akan berhasil seperti yang mereka harapkan. Bagi mereka, produk tersebut adalah pengiklanan, bukan perkhidmatan kepada pengguna.

Namun, bagi pengguna, hampir tidak akan ada perbezaan. Sebilangan besar cuba mengabaikan iklan atau kadang-kadang terkejut ketika mereka melihat iklan untuk produk yang mereka teliti di tempat lain, muncul dalam aplikasi berbeza.

Pengguna menggunakan aplikasi untuk kandungan daripada selebriti dan rakan mereka, atau untuk berkomunikasi melalui kumpulan sembang dan sistem pesanan. Aplikasi sudah pun menjadi ikon yang berasingan di komputer dan telefon mereka.

Walaupun ketiga-tiga aplikasi tersebut gagal, namun sukar untuk membayangkan pengguna menderita. Mereka mempunyai banyak cara lain untuk saling menghubungi, seperti Twitter, Zoom dan e-mel. Memandangkan peranan yang dimainkan Facebook dalam mempolarisasikan masyarakat, penutupannya mungkin ada beberapa kelebihan.

Show More

Related Articles

Back to top button