Teknologi

Apple Bakal Keluarkan Kereta Dengan Bateri Canggih?

Apple Inc dikatakan bakal mengeluarkan kereta pandu sendiri dan menyasarkan 2024 untuk menghasilkan kenderaan penumpang dengan bateri canggih, kata sumber yang mengetahui perkara itu.

Usaha automotif pembuat iPhone, yang dikenali sebagai Project Titan, telah berjalan sejak tahun 2014 ketika pertama kali merancang kenderaan sendiri. Pada satu ketika, Apple menarik semula usaha itu untuk fokus pada perisian dan menilai semula matlamatnya.

 

Ilmu Tesla & Apple Bergabung

Doug Field, seorang veteran Apple yang pernah bekerja di Tesla Inc, kembali untuk mengawasi projek pada tahun 2018 dan memberhentikan 190 orang daripada pasukan pada tahun 2019. Sejak itu, Apple telah cukup bersedia untuk mencipta kenderaan untuk pengguna, kata dua orang dalam yang meminta untuk tidak disebutkan namanya.

Matlamat Apple untuk membina kenderaan peribadi untuk pasaran massa berbeza dengan saingan seperti Alphabet Inc’s Waymo, yang telah membina teksi robot untuk membawa penumpang tanpa pemandu.

Teknologi baru Apple menerusi kenderaan itu adalah reka bentuk bateri baru yang “secara radikal” dapat mengurangkan kos bateri dan meningkatkan jangka hayat kenderaan, menurut orang ketiga yang telah melihat reka bentuk bateri Apple.

 

Dengan Siapa Apple Bakal Bekerjasama?

Masih tidak jelas siapa yang akan memasang kereta berjenama Apple, tetapi sumber mengatakan mereka mengharapkan syarikat itu bergantung pada rakan kongsi pembuatan untuk membina kenderaan.

Dan ada kemungkinan bahawa Apple hanya akan bekerjasama dengan pembuat kereta tradisional untuk menghasilkan kenderaan tersebut dan bukannya mengeluarkan kereta berjenama Apple, salah seorang daripada sumber memberitahu.

Dua orang yang mengetahui rancangan Apple turut menegaskan bahawa kelewatan yang berkaitan dengan pandemik dapat mendorong permulaan pengeluaran hingga 2025 atau lebih lewat.

Apple telah memutuskan untuk memanfaatkan rakan kongsi luar untuk elemen sistem, termasuk sensor lidar, yang membantu kereta pandu sendiri mendapatkan pandangan tiga dimensi jalan, kata dua orang yang mengetahui rancangan syarikat itu.

Kereta Apple mungkin mempunyai beberapa sensor lidar untuk mengimbas jarak yang berbeza, kata orang lain. Beberapa sensor boleh didapati dari unit lidar Apple yang dikembangkan secara dalaman, kata orang itu. Model iPhone 12 Pro dan iPad Pro Apple yang dikeluarkan tahun ini kedua-duanya mempunyai sensor lidar.

Apple telah mengadakan perbincangan dengan pembekal lidar yang berpotensi, tetapi pihaknya juga sedang mengkaji untuk membangun sensornya sendiri.

 

Ciri-Ciri Bateri Kereta Buatan Apple

Mengenai bateri kereta, Apple merancang untuk menggunakan reka bentuk “monocell” yang mengumpulkan sel-sel individu di dalam bateri dan membebaskan ruang di dalam pek bateri dengan menghilangkan kantung dan modul yang menyimpan bahan bateri.

Reka bentuk Apple bermaksud bahawa bahan yang lebih aktif dapat dibungkus di dalam bateri, memberikan jarak berpotensi lebih lama kepada kereta. Apple juga merancang penggunaan bahan kimia untuk bateri yang disebut LFP, atau lithium iron phosphate yang secara semula jadi tidak cenderung untuk terlalu panas dan dengan itu lebih selamat daripada jenis bateri lithium-ion lain.

Apple sebelum ini telah melibatkan Magna International Inc dalam perbincangan mengenai pembuatan kereta, tetapi perbincangan tersebut menjadi semakin buruk kerana rancangan Apple semakin tidak jelas.

Apple bagaimanapun, enggan mengulas mengenai rancangan pengeluaran kenderaan tersebut atau apa-apa produk masa depan.

Show More

Related Articles

Back to top button