AsiaPolitik

Parti Belia Thailand Tewas Dalam Pilihan Raya Peringkat Wilayah

Thanathorn Juangroongruangkit, pemimpin Gerakan Progresif, memohon maaf kepada pengundi setelah calon parti gagal menang dalam pemilihan ketua Organisasi Pentadbiran Wilayah (POA).

Pada hari Ahad yang lalu, pengundi Thailand menjalankan tugas mengundi di peringkat wilayah, pilihan raya pertama di negara itu sejak pilihan raya umum pada tahun 2019 yang menandakan berakhirnya lima tahun pemerintahan ketenteraan.

 

 

Daripada Future Forward Kepada Gerakan Progesif

Gerakan Progresif adalah penerus kepada parti Future Forward yang ditubuhkan pada tahun 2018 dan didukung oleh sokongan kuat di kalangan orang muda Thailand sehingga berada di tempat ketiga pada pilihan raya umum.

Pada Februari 2020, parti itu dibubarkan oleh Mahkamah Konstitusi kerana melanggar undang-undang. Pengharaman parti itu merupakan tunjang penting bagi gerakan protes masyarakat tahun ini, yang sejak itu meluaskan tuntutannya dan turut menuntut pembaharuan monarki yang sangat sensitif.

Thanathorn menerusi Facebook Live mengatakan kumpulan itu kalah dalam pilihan raya kerana tidak cukup bekerja keras dalam mengumpulkan undi untuk menang. Dia kemudian meminta maaf kepada orang yang memilih calon kumpulan itu.

 

Kalah Tapi Sokongan Terhadap Parti Belia Ini Tetap Sama

Kumpulan ini mengemukakan calon untuk bertanding sebagai ketua PAO di 42 wilayah. Walaupun kumpulan itu gagal memperoleh satu kerusi, 2.67 juta orang memilih calonnya, kata Thanathorn.

Bilangan orang yang menyokong kumpulan itu dalam pemilihan PAO tidak berkurang jika dibandingkan dengan undi yang diterima oleh Future Forward pada pilihan raya tahun lalu, katanya.

Parti itu memperoleh 3,183,163 undi atau 16.2% pengundi yang layak dalam pilihan raya umum dan 2,670,798 undi atau 17% daripada pengundi yang layak dalam pemilihan POA.

Kumpulan ini berjaya memenangi 55 kerusi dewan di 18 wilayah semasa pemilihan wilayah pada hari Ahad lalu.

 

Kemahuan Parti Belia Thailand Mengubah Sistem Monarki Negara Antara Punca Kekalahan?

Ditanya apakah prestasi kumpulan itu dalam pemilihan PAO adalah hasil dari sikapnya terhadap monarki, Mr Thanathorn mengakui pertanyaan itu dengan mengatakan bahawa isu monarki masih sensitif dalam masyarakat Thailand. Namun, tidak dapat dinafikan bahawa banyak orang ingin melihat perubahan, tambahnya.

Thanathorn mengatakan pandangan kumpulan itu terhadap monarki memang mempengaruhi keputusan pilihan raya di peringkat tempatan.

 

Apa Yang Boleh Dipelajari Daripada Kekalahan Gerakan Progresif

Phichit Likhitkitsombun, mantan pensyarah di Fakulti Ekonomi Universiti Thammasat, mengatakan bahawa Gerakan Progresif harus belajar dari hasil pengundian PAO dengan memerhatikan bahawa pemilihan tempatan berbeza dengan pilihan raya umum.

Generasi yang lebih tua menguasai politik tempatan, kata Phichit, menyatakan bahawa ideologi politik tidak penting pada tahap tempatan.

Beberapa calon yang telah menyatakan kesetiaan mereka kepada Perdana Menteri Prayuth adalah antara mereka yang terpilih, tetapi banyak pemenangnya adalah ahli politik yang mempunyai pangkalan kuasa tempatan yang kuat tanpa sokongan yang jelas terhadap gerakan nasional.

Pentadbiran wilayah bertanggungjawab untuk penyediaan perkhidmatan dan rancangan pembangunan tempatan dan menjalankan bajet mereka sendiri.

Show More

Related Articles

Back to top button