Gaya Hidup

Mengapa LEGO Membuat Dasar Tidak Benarkan LEGO Hasilkan Permainan Ketenteraan?

LEGO telah menjana pendapatan di seluruh dunia sebanyak $6.2 bilion pada tahun 2019 dari mainannya, peruncitan, taman tema dan juga hak filem, menjual blok mainan dari pencakar langit hingga kapal, balai polis hingga istana. Bahkan ada kit untuk binaan Colosseum yang terkenal di Rom.

Permainan LEGO tidak terbatas untuk apa-apa pun dari dunia nyata kecuali apa-apa yang dimodelkan oleh tentera masa kini.

“Kami mempunyai dasar lama untuk tidak membuat set yang menampilkan kenderaan tentera sebenar yang sedang digunakan,” kata Ryan Greenwood, jurucakap syarikat itu, dalam e-mel kepada CNN.

 

LEGO Tersilap Mengeluarkan Model Ketenteraan V-22 Osprey?

Sumber Imej: The Brick Fan

Tetapi pada musim panas lalu, syarikat Denmark itu mengeluarkan satu set V-22 Osprey, sebuah pesawat rotor miring yang dihasilkan oleh Boeing dan Bell Helicopter Textron yang hanya digunakan oleh tentera Amerika dan Jepun.

Kit itu yang dilancarkan di bawah jenama Technic yang berfokus pada kenderaan LEGO, menggambarkan versi mencari dan menyelamat Osprey. Tetapi ia mendapat bantahan keras dari Persatuan Damai Jerman – United War Resisters (DFG-VK dalam bahasa Jerman), sebuah kumpulan anti-perang berusia hampir 130 tahun.

 

Pesawat Ketenteraan V-22 Osprey Terlibat Dalam Konflik Di Negara Beberapa Negara

V-22 Osprey, Sumber Imej: wikipedia

V-22 Osprey, kata kumpulan itu, telah terlibat dalam konflik di Afghanistan, Iraq, Mali, Yaman dan Syria.

Dalam siaran akhbar yang mengkritik LEGO mengenai model itu, DFG-VK kemudian melemparkan kata-kata pembuat alat itu sendiri dari satu dekad sebelumnya:

“Tujuan asasnya adalah untuk mengelakkan senjata dan peralatan ketenteraan yang realistik yang mungkin dikenali oleh kanak-kanak dari kawasan panas di seluruh dunia dan untuk tidak menunjukkan situasi ganas atau menakutkan ketika berkomunikasi mengenai produk LEGO.

‚ÄúPada masa yang sama, tujuannya adalah agar jenama LEGO tidak dikaitkan dengan isu-isu yang menyokong konflik dan tingkah laku yang tidak beretika atau berbahaya,” kata kumpulan perdamaian yang dipetik dari laporan LEGO 2010.

LEGO dengan cepat menarik model pesawat bermotor itu dari inventori pada akhir Julai. Beberapa set yang sudah memasuki kedai dan dibeli oleh peminat LEGO mula dijual di laman perdagangan internet dengan harga setinggi $1,000 untuk satu set yang dijual pada harga sekitar $120.

 

Peminat Menghasilkan LEGO Ketenteraan Versi Sendiri

LEGO dilihat berjuang untuk memenuhi keinginan budak lelaki untuk beraksi dan tetap setia pada polisi dengan tidak menghasilkan mainan ketenteraan yang realistik.

Tetapi LEGO membatalkan set Ospreynya tidak menghalang peminat membuat versi mereka sendiri. Dalam wawancara video dari Minneapolis, Minnesota, Dan Siskind menunjukkan model besar pesawat ke kamera.

Walaupun dibina dari kepingan LEGO, model itu lebih besar, lebih rumit dan menyerupai pesawat sebenar.

Dutch LEGO builder Ralph Savelsberg shows off a model he made of a US Air Force B-52 bomber with a 5-foot wingspan.

Siskind adalah bekas “pembangun utama”, pereka LEGO teratas yang menyusun model yang anda dapati dipamerkan di kedai. Dia kini menjadi sebahagian dari subkultur yang menyatukan peminat dewasa LEGO (atau AFOL seperti yang diketahui) dan penggemar tentera.

Melalui syarikatnya, Brickmania Toyworks, pemain berusia 51 tahun itu menggunakan blok-blok ikonik LEGO dan mengubahnya menjadi alat bangunan ketenteraan khas yang merangkumi era dan banyak perang.

Sebuah bazar senjata untuk AFOL, permainannya termasuk pesawat tempur F-16 AS ($425), tangki pertempuran utama T-80BVM Rusia ($ 340) dan bahkan sistem senjata jarak dekat Phalanx, senapang pantas Gatling yang diletakkan oleh Tentera Laut AS di kapal perang untuk mengalahkan ancaman masuk seperti peluru berpandu atau kapal laju. Semuanya dijual dengan harga $175.

Terdapat juga pilihan sejarah, seperti pejuang MiG-21 Soviet era Perang Vietnam, Zero A6M2 Perang Dunia II Jepun atau pesawat tempur Spitfire Mk I Britain, Sherman M4A3 AS atau tangki Panzer IV Ausf G Jerman, atau Perang Dunia Biplane Britain, semuanya berharga sekitar $ 200.

Bagi mereka yang mempunyai bajet lebih rendah, set kenderaan tentera mikro dijual dengan harga sekitar $20.

 

LEGO Tidak Menyokong Tetapi Bertolak Ansur Dengan Peminat Mereka

Bahagiannya hampir semua asli, dibuat dengan blok LEGO yang baru. Tetapi walaupun syarikat Denmark itu tidak menyokong produknya digunakan untuk tujuan ini, syarikat itu bertolak ansur dengan amalan tersebut, kata Siskind.

Oleh kerana dia tidak dibenarkan membeli blok secara langsung dari LEGO untuk set ketenteraannya, sumber adalah sesuatu yang sedikit sukar baginya.

Siskind membelinya dari Walmarts, Target dan kedai mainan dengan potongan harga pada set asli. Syarikat ini juga menggunakan laman web Bricklink, sejenis eBay untuk bahagian LEGO, di mana blok tertentu dapat dibeli dan dijual.

LEGO-style military models on display at Brickfest Japan 2019 in Kobe.

Ketika syarikat Siskind menjual 25 model pertama yang tersedia, mereka habis terjual dalam masa lima jam. Kumpulan kedua kemudian berjalan dalam masa yang sama, kata Siskind.

“Kami memiliki lebih banyak permintaan daripada yang dapat kami sediakan.”

Walaupun Siskind akan menjual peralatan tentera kepada anda, syarikatnya juga mendorong AFOL untuk menghasilkan ciptaan mereka sendiri, menaja pertandingan berkala di kedai utama Brickmania di Minneapolis.

Antara peraturannya: Mereka mestilah bertema ketenteraan atau perang, tidak mempunyai simbol Nazi, tidak menunjukkan semangat berlebihan dan bukan dari genre sains atau fantasi.

Show More

Related Articles

Back to top button